Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Štete u akciji Medački džep bile su kolateralne'

None Foto: S.Midžor

Svjedok Z. Vladanović, nekad pravni savjetnik generala Bobetka, kazao je da su Ademi i Norac izvršavali ustavnu zadaću u Medačkom džepu

Cijena života bila je na niskoj grani, a kako se meni danas čini, mogla je biti i na nižoj, kazao je Zdravko Vladanović, koji je u rujnu '93. –  tijekom vojne akcije Džep '93  – bio pravni savjetnik generala Janka Bobetka, tadašnjeg načelnika Glavnog stožera HV-a. Na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu kazao je kako smatra da su Ademi i Norac heroji Domovinskog rata i da su izvršavali ustavnu zadaću, a „štete tijekom akcije su kolateralne naravi.“ Svjedok je dodao kako je Bobetko bio tašt čovjek koji nije želio dijeliti slavu uspjeha.
- Osobno mi je rekao da je on mozak operacije Džep '93 i da je vojni dio preslikao s akcije 'Maslenica' - tvrdi svjedok, koji smatra da je Bobetku smetao ugled koji je Ademi uživao u vojnim krugovima. Na klupu za svjedoke u ponedjeljak je sjela i ugrožena svjedokinja broj 24 čiji je otac Stevan Vujnović (71) ubijen tijekom akcije Džep '93. Svjedočeći putem linka kazala je kako joj je otac bio civil, poljoprivrednik koji je sa ženom živio u zaseoku Vujnovići u Divoselu. Haaški istražitelji rekli su joj da su njegovo truplo našli u septičkoj jami kraj Gospića te da je ubijen tupo-tvrdim predmetom. Dodala je i da će tražiti da joj se nadoknadi šteta za ubojstvo oca. Njezina majka, ugrožena svjedokinja broj 35, prije početka akcije otišla je kod rođaka u Medak. Poslije napada više ga nije vidjela. Dodala je i kako u Vujnovićima nitko nije imao oružje i da ne zna ništa o pucanju na Gospić.

Komentiraj, znaš da želiš!