Obavijesti

News

Komentari 19

Stier najavio 'uskoro' sastanak s ruskim kolegom Lavrovom

Stier najavio 'uskoro' sastanak s ruskim kolegom Lavrovom

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier je u nedjelju najavio skorašnji sastanak s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom

VIDEO

Hrvatska je članica  Europske unije i NATO-a, ali naravno da mora imati i kanal komunikacije s Ruskom Federacijom, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier te najavio skorašnji sastanak s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

"Hrvatska je članica  Europske unije i NATO-a, ali naravno da mora imati i kanal komunikacije s Ruskom Federacijom, to i činimo", rekao je za središnji dnevnik HRT-a Stier.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u petak je rekao da Rusija zna i razumije da Hrvatska ima obaveze prema EU-u i NATO, ali smatra da to ne bi trebalo priječiti jačanje odnosa između dviju zemalja.

"Ruska Federacija je važan akter na jugoistoku Europe, ali u toj komunikaciji naravno da zastupamo naša stajališta i s pozicije članice Europske unije i NATO-a", rekao je Stier.

Dodao je da su političke konzultacije u ministarstvu vanjskih poslova obavljene i priprema se sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji će se održati, "vrlo skoro".

Podsjetio je da ove godine Hrvatska i Ruska Federacija obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Na tu je obljetnicu podsjetio i Azimov koji je izrazio nezadovoljstvo padom gospodarske razmjene između dviju zemalja te se nada skoroj obnovi političkog dijaloga s hrvatskim vodstvom.

Stier je nadalje ocijenio da nova američka administracija ostaje privržena NATO-u, a time i jugoistoku Europe. 

"SAD je bila predvodnica koja je jako radila na promicanju stabilnosti jugoistoka Europe", a administracija Donalda Trumpa pokazuje da "oni žele jačati odnose unutar NATO-a, a to uključuje i stabilnost unutar jugoistoka Europe", rekao je. 

"Hrvatska kao članica NATO-a  s Jadranskom trilateralom, incijativom jačanja suradnje na jugoistoku Europe  pokazuje se kao vjerodostojan saveznik", rekao je. 

Doprinos Hrvatske je i Jadranska trilaterala inaugurirana u petak Splitu koje je svrha jačanje suradnje Albanije, Crne Gore i Hrvatske koje imaju "jasnu europsku, euroatlantsku vokaciju", rekao je.

Tri države dogovorile su se da će jačati suradnju u sigurnosti, očuvanju okoliša i Jadrana, a u energetskim projektima će zajednički od Europske komisije tražiti da Jadransko-jonski plinovod ponovno bude na listi prioriteta i da se može financirati europskim sredstvima, a podržavaju, među mnogim projektima i Jadransko-jonsku autocestu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u