Obavijesti

News

Komentari 70

U Bednji -19,3°C, izdali crveno upozorenje: 'Poduzmite mjere!'

U Bednji -19,3°C, izdali crveno upozorenje: 'Poduzmite mjere!'
6

U srijedu u 7 ujutro cijela unutrašnjost Hrvatske bila je u dvoznamenkastim minusima. Od svih mjernih postaja u Hrvatskoj jedino su dvije bile u plusu. Na Palagruži su izmjerena 0,3 stupnja, a u Prevlaci 1,2

VIDEO

U Hrvatsku je stigao vrhunac polarnog vala koji je zaledio Europu. Već danima su u Hrvatskoj temperature debelo ispod nule, a srijeda i četvrtak bit će najhladniji dani otkad je sibirska fronta stigla. Vrhunac polarnog vala prvo će stići na Jadran. Jutro od Umaga do Dubrovnika bit će najhladnije otkad je u Hrvatsku stigao polarni val. Na kopnu će vrhunac polarnog vala stići u noći sa srijede na četvrtak i u četvrtak ujutro.  

U srijedu je tako, u 7 sati ujutro, gotovo cijela unutrašnjost bila u dvoznamenkastim minusima.  

Zameteni u Delnicama: Nanosi snijega do balkona na 1. katu!
Zameteni u Delnicama: Nanosi snijega do balkona na 1. katu!

Najhladnije bilo na Zavižanu, gdje je izmjereno -21,8 stupnjeva, dok je u Bednji bilo -19,3 stupnjeva. Na zagrebačkom aerodromu izmjereno je -14 stupnjeva, baš kao i u Varaždinu. U Delnicama je bilo -15,7, u Crnom Lugu -17, u Karlovcu -12, u Pazinu -11... 

Što se tiče Dalmacije, u Šibeniku je izmjereno -7,6 stupnjeva, u Splitu na aerodromu -6,6 stupnjeva, u Zadru -6,4 stupnja. Na Hvaru je bilo -2,8 stupnjeva, a u Dubrovniku -0,5.

Zanimljivo, od svih mjernih postaja jedino su dvije bile u plusu. Na Palagruži su izmjerena 0,3 stupnja, a u Prevlaci 1,2 stupnja Celzijusa.

Prognoza za srijedu

U srijedu će na Jadranu biti pretežno sunčano te jako hladno, najviša dnevna temperatura zraka između -10 i -5 u unutrašnjosti te od -2 do 3 Celzijeva stupnja na obali i otocima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za srijedu.
U unutrašnjosti će više oblaka biti tijekom prijepodneva, a mjestimičnog, slabog snijega bit će uglavnom u Slavoniji i Baranji.
Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak tijekom dana u slabljenju.

Crveno upozorenje: 'Poduzmite mjere i zaštitite se!'

Meteoalarm izdao je za srijedu crveno upozorenje za riječku regiju. 

- Hladnije od prosjeka. minimalna temperatura od -9 do -3°C PODUZMITE MJERE, očekuje se izražena hladnoća. Zaštitite sebe i pomognite osjetljivim ljudima. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - objavio je Meteoalarm. 

Što se tiče ostatka Hrvatske, na snazi je narančasto upozorenje. 

- Vrlo hladno, hladnije od prosjeka. Minimalna temperatura od -17 do -9 °C BUDITE SPREMNI na hladnoću i izrazito niske temperature. Zdravstveni rizik moguć je kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od nadležnih službi - stoji u objašnjenju Meteoalarma.

Hladni valovi: Vrlo velika opasnost za zdravlje

rema procjeni dežurnog prognostičara, za srijedu i četvrtak  izdana su upozorenja na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje. U srijedu je vrlo velika opasnost proglašena za  Rijeku i Split, dok se u četvrtak osim za te gradove, isto očekuje i u Dubrovniku. 

Zatopljenje: Temperature idući tjedan rastu do 20 stupnjeva?
Zatopljenje: Temperature idući tjedan rastu do 20 stupnjeva?

I dalje zabrane i ograničenja na prometnicama

Kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom zbog zimskih uvjeta promet je i dalje zabranjen na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, ( isključuju se na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke), izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Uz zimske uvjete na staroj cesti kroz Gorski kotar (DC3) za ta vozila trenutačno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti u smjeru Rijeke, i obratno.

Za sav promet zatvorene su državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac (zbog snježne vijavice), DC23 Kapela-Jezerane, DC52 Špilnik-Korenica, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC36 u mjestu Orleković (zbog leda na kolniku) i županijska cesta ŽC5032 Gornje Jelenje-Crni Lug.

Na Jadranskoj magistrali DC8 od Senja do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle (I. skupina), dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina).

Zbog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog nanosa snijega zatvorena je traka za spora vozila od tunela Veliki Gložac do tunela Rožman Brdo u smjeru Rijeke te od tunela Veliki Gložac do čvora Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba. Promet se odvija usporeno zbog razmočenog snijega na kolniku, i na dionici Kikovica - tunel Tuhobić zbog bočnih udara vjetra.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, HAK upozorava sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Samo za osobna vozila otvorena je županijska cesta ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...