Obavijesti

News

Komentari 163

'Stigla je značajno viša ponuda Vlade, ali tražimo još nešto'

'Stigla je značajno viša ponuda Vlade, ali tražimo još nešto'

Prosvjetni sindikati i Vlada poslije podne bi trebali nastaviti pregovore. Kako saznajemo, usuglasili su se oko jedne ponude. Jesu li u ponudi koeficijenti i kad će završiti štrajk, nitko ne ne želi komentirati

VIDEO

Kako neslužbeno doznajemo, sindikati su na maratonskom sastanku u ponedjeljak od Vlade dobili značajnije višu ponudu nego na posljednjim pregovorima. Podsjetimo, tada im je Vlada ponudila povećanje osnovice za 6,12 posto, kao i svim ostalim javnim i državnim službenicima, dva posto dodatka na rad od 1. srpnja, ukoliko analiza sustava plaća neće do tada biti gotova te plaćanje štrajka do 15. studenog. Nastavnici su na referendumu to odbili, a i jučer su masovnim prosvjedom poručili da od svog zahtjeva, a to je povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, ne odustaju. Ono što se neslužbeno moglo čuti nakon sastanka, u ponudi ni ovaj put nije povećanje koeficijenata. 

Nakon sedam sati i dalje bez dogovora, štrajk ide dalje!
Nakon sedam sati i dalje bez dogovora, štrajk ide dalje!

- Ja to ne mogu potvrditi ni demantirati. Sastanak je toliko dugo trajao, sedam sati, jer je bilo nekoliko varijanti na stolu pa je pregovarač od strane Vlade (Zvonimir Frka-Petešić) morao zvati premijera koji je bio u Osijeku, pa smo i mi uzimali stanke da se konzultiramo. Sada je ostala jedna opcija, ali mi imamo još zahtjev da se to nadopuni nečim što je nama jako važno - kaže nam naš sugovornik. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:09

Pregovori se nastavljaju poslije podne. Na pitanje misli li da će nastavnici biti zadovoljni ponudom koja ne uključuje koeficijente te hoće li pristati na to, dodaje kako je konačna odluka upravo na njima. Podsjetimo, od prošlog kruga pregovora prije dva tjedna, sindikalna vodstva ponude Vlade šalju na izjašnjavanje članstvu u školama. Taj proces traje po nekoliko dana. Ako Vlada i sindikati u utorak poslije podne nešto i dogovore, štrajk vjerojatno neće biti prekinut prije četvrtka ili petka.

Iako se u nekim, posebice srednjim školama, nastava već provodi, u većini škola nastavnici i nenastavno osoblje štrajkaju u velikim postotcima. U nekim županijama ravnatelji su već pripremili plan odrađivanja pa će početi već od ove subote, no većinom se čeka dogovor.

O pregovorima se oglasio i ministar rada Josip Aladrović.

- Ja vjerujem u pozitivan ishod pregovora, ja se nadam danas. Očekivali smo jučer, pregovori su trajali sedam sati, nije se došlo do rješenja, ali koliko znam ima dovoljno toga na stolu što može biti prihvatljivo rješenje i ja osobno očekujem da će se to dogoditi danas - kazao je za N1.

Ministar je kazao i kako je dogovor da u pregovorima sudjeluje predstojnik Ureda premijera, te njegovo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja na tehničkoj razini. Komentirao je i poruke s prosvjeda na Trgu bana Jelačića:

- Drago mi je da su neki pokazali svoju iznimnu kreativnost, nadam se da će to prenijeti i na učenike. Bavimo se takvim poslom da ne možemo ostati imuni na te poruke. Neke poruke upućene meni ne bih komentirao, možda postoji geneza odnosa kako su one nastale.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)