Obavijesti

News

Komentari 93

Stigli su avionom usred noći: U Slavoniji liječe vojnike iz Libije

Stigli su avionom usred noći: U Slavoniji liječe vojnike iz Libije
3

Iz aviona su izašli nepokretni ranjenici. Neki su bili na nosilima, u kolicima, na štakama...Prevezli su ih u Bizovačke toplice gdje će se liječiti sljedećih mjeseci

VIDEO

U Bizovačkim toplicama od kraja svibnja liječi se 25 nepokretnih, teško ranjenih vojnika iz Libije. U Hrvatsku su stigli na osječki aerodrom Klisa, u strogoj tajnosti u noći, privatnim avionom koji je prevozio samo njih, a imao je zastavicu Grčke i zastavu EU. Avion je pristigao u Osijek kao izvanredni let i Libijce je na aerodromu dočekalo uobičajeno radno osoblje.

Ranjenike je na aerodromu dočekalo osam sanitetskih vozila vukovarskog Saniteta te dodatna dva vozila koji su prevozili prtljagu pridošlica. Iz aviona su izašla 23 nepokretna muškarca i jedna žena koja je bila u pratnji jednoga od njih. Neki su bili na nosilima, neki u kolicima i na štakama. Imali su zavoje, katetere, ozlijede po glavi i nogama.

- Avion je trebao prvotno stići oko 21 sat no, kasnije je javljeno da je let odgođen jer su tamošnji militanti imali namjeru srušiti avion. Zato je u Hrvatsku došao u 1 iza ponoći.Čuli smo da niti jedna zemlja u Europi nije htjela primiti ove ranjenike, ali su, eto, našli smještaj u Hrvatskoj, u Bizovačkim toplicama. Navodno će liječenje tih pacijenata biti iznimno dobro plaćeno Hrvatskoj, a i ovo je tek početak, obzirom da je ovo tek prva grupa ranjenika koja je pristigla na liječenje. Biti će tu tri mjeseca na rehabilitaciji, potom će doći druga grupa - kazao nam je dobro obaviješten izvor. Dan kasnije u Bizovac su dovezli još jednog pacijenta iz Libije. 
U Bizovačkim toplicama na naš upit prije tjedan dana nisu imali komentara. Danas su se oglasili iz Bizovačkih toplica.

- Lječilište Bizovačke toplice je, u suradnji u partnerima -  tvrtkom Otto Bock Adria d.o.o. i Poliklinikom Sveta Nedelja u svibnju pokrenulo projekt liječenja libijskih pacijenata kojima je potrebna rehabilitacija nakon teških ozljeda neurološkog sustava. 
Oba naša partnera već godinama rade na njihovom liječenju i rehabilitaciji, ali i na liječenju pacijenata iz drugih država u kojima postoji interes i potreba za ovim specifičnim, vrlo zahtjevnim oblikom rehabilitacije.
Riječ je o pacijentima iz cijele Libije s izrazito teškim ozljedama koji u blizini svojih prebivališta nemaju potrebnu infrastrukturu za ovakav tip liječenja. Smješteni su u Lječilištu Bizovačke toplice, najmodernijem lječilištu u Hrvatskoj, u vrhunskim uvjetima, a o njima brine posebno formiran tim od 20 osoba - fizioterapeuta, sestara i njegovateljica predvođen liječnikom, specijalistom fizijatrom. Iznimno smo ponosni, ali i svjesni odgovornosti što smo, uz pomoć naših partnera doveli ovakav značajan, humanitarni projekt u Slavoniju koji će i našim zaposlenicima omogućiti profesionalni razvoj kroz upoznavanje najsuvremenijih tehnologija u ovom segmentu zdravstva - napisali su u priopćenju.

Vlasnik Jako Andabak dodaje da se radi o 20 pacijenata. 
- Obilazili su europska lječilišta i tražili nivo usluge koji bi im bio zadovoljavajući. Nadam se da će se suradnja nastaviti - kaže nam Andabak. 
On dodaje i da se radi o bivšim vojnicima i civilima. Zahvalan je Ministarstvu vanjskih poslova što je veoma ekspeditivno odobrilo vize za liječenje. 


Inače, u Libiji traje  rat između službeno priznate Vlade nacionalnog jedinstva, koju vodi premijer Fayez Mustafa Al-Saray i koji uživa potporu UN-a, te Istočnog dijela Libije kojim zapovjeda vojni zapovjednik, feldmaršal Khalif Belqasim Haftar koji proteklih tjedana napada glavni grad Tripoli ne bi li osvojio Libiju. U tim napadima bilo je na stotine ranjenih i poginulih vojnika i civila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21