Obavijesti

News

Komentari 53

Stiglo je iz Japana: Mmuuuuu, najskuplje sam tele u Hrvatskoj

Stiglo je iz Japana: Mmuuuuu, najskuplje sam tele u Hrvatskoj
4

U Velikoj Pisanici otelilo se prvo govedo zaštićene japanske pasmine wagju. Uzgaja se bez antibiotika, zahtijeva poseban smještaj i masažu. Kilogram mesa u trgovini stoji 2000 kn

VIDEO

Sjeme sam nabavio iz inozemstva, a krava koja se zove Gvinea Bisao je majka prvog takvoga goveda. Tele pokazuje sve karakteristike i genetiku oca. Da bi se došlo do ‘čiste krvi’, potrebne su tri generacije, kazao nam je s ponosom Goran Tkaličanac (38) iz Velike Pisanice kraj Bjelovara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

Prije nekoliko dana na njegovu OPG-u oteljeno je prvo govedo u Hrvatskoj zaštićene japanske pasmine wagyu, koje se odlikuje najboljim mesom na svijetu. Meso je toliko mekano da ga ne treba ni nožem rezati. Posjeduje velike količine masnih kiselina omega-3 i omega-6.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Japanu postoji oko 4000 goveda, u cijeloj Njemačkoj ih ima 200-tinjak, dok u Italiji, Francuskoj i Rusiji ne postoji niti jedno - istaknuo je Goran, kojem je dosad primarna proizvodnja bila mlijeko.

Zbog stalnog pada cijene mlijeka u otkupu, izlaz je potražio u proizvodnji goveda, i to najekskluzivnije svjetske pasmine. To je tradicionalna japanska pasmina koja je nekad služila kao radno govedo za obradu polja riže, no kasnije se zbog visoke kakvoće i nutritivnih svojstava uzgaja isključivo za meso.

Meso je bogato visokim postotkom nezasićenih masnih kiselina te niskom razinom kolesterola. Uz to je visoka mramoriranost mesa (pojava manjih ili većih nakupina masnog tkiva) koja se kreće od 40 posto pa na više, dok ostale mesne pasmine goveda imaju najviše 12 posto prošaranosti. Upravo taj postotak daje mesu mekoću poput putra. Naravno da takvo govedo mora imati i poseban tretman. Uzgaja se bez ikakvih hormona i antibiotika te se mora paziti da ne dolazi u stresne situacije. Uz to se pazi i na ishranu te govedo zahtijeva poseban smještaj i masažu. Da bi postigao težinu od oko 470 kilograma kad izlazi iz uzgoja, potrebno mu je gotovo dvostruko više vremena nego drugim vrstama, odnosno 30 mjeseci.

Naravno da takvu kvalitetu prati i visoka cijena. Kilogram mesa u trgovini stoji 2000 kuna, dok u restoranu gram stoji četiri kune, a prije nego što se priprema, pred gostom se na digitalnoj vagi izmjeri težina odreska. Ove godine je u Njemačkoj prvi puta bila aukcija na kojoj su prodavali telad i junice. Cijena muške teladi se kretala od 37.000 do 44.400 kuna, ženska telad se prodavala po 81.400 kuna, a junice su dostizale astronomske cijene od 200.000 kuna. Kad se kupuje cijelo govedo ili samo polovica, kilogram se onda prodaje po 1300 kuna.

- Prvo tele je muško i on će ići u tov kako bih ga za 30 mjeseci prodao u inozemstvo. Nadam se da će uskoro svijet ugledati i ostala wagyu goveda koja sam također umjetno osjemenio i da će među njima biti i ženskih telića – iznosi Goran svoje planove za daljnji razvoj stočarstva. Tako oteljene ženske teliće, kad stasaju, osjemenjivat će wagyu sjemenom da bi se kroz tri generacije dobilo čisto govedo nalik na ono u Japanu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21