Obavijesti

News

Komentari 27

Stipe Mesić ne želi biti počasni Sarajlija: 'Nagrada je njegova'

Stipe Mesić ne želi biti počasni Sarajlija: 'Nagrada je njegova'

Iz Mesićeva ureda u Zagrebu potvrdili su kako će bivši hrvatski predsjednik potkraj ovog tjedna boraviti u posjetu Makedoniji i Sandžaku te stoga sigurno neće biti u Sarajevu 6. travnja

VIDEO

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neće doći u Sarajevo 6. travnja iako su mu gradske vlasti planirale tog dana uručiti priznanje počasnog građanina a i dalje se pripremaju to učiniti unatoč jasnoj odbijenici nekadašnjeg šefa hrvatske države, prenio je u utorak portal "Dnevnog avaza".

Iz Mesićeva ureda u Zagrebu potvrdili su kako će bivši hrvatski predsjednik potkraj ovog tjedna boraviti u posjetu Makedoniji i Sandžaku te stoga sigurno neće biti u Sarajevu 6. travnja koji se tamo obilježava kao dan grada u znak sjećanja na njegovo oslobađenje od okupacije u Drugom svjetskom ratu 1945. godine.

Gradske vlasti Sarajeva ove godine taj datum žele obilježiti na posebno svečani način te su planirali pustiti u pogon obnovljenu uspinjaču za Trebević koja je desetljećima bila simbol grada, a potpuno je uništena na početu posljednjeg rata 1992. godine.

Uz uobičajene dodjele šestotravanjskih nagrada očekivalo se kako će svečanost uveličati i Mesić kojemu bi bilo uručeno priznanje počasnog građanina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao ovogodišnji laureat tog priznanja, Mesić je "uskočio" odlukom Gradskog vijeća nakon što je za to priznanje ranije predložen nobelovac Orhan Pamuk pa mu je ono ipak uskraćeno, što je izazvalo skandal.

Mesić će umjesto Pamuka biti počasni građanin Sarajeva
Mesić će umjesto Pamuka biti počasni građanin Sarajeva

Gradsko povjerenstvo za dodjele priznanja najprije je jednoglasno poduprlo prijedlog izdavačke kuće Buybook da se nagradi čuvenog turskog književnika no potom je to isto povjerenstvo bez ikakvog pojašnjenja odluku revidiralo s obrazloženjem kako Pamuk nije učinio dovoljno za Sarajevo.

U Buybooku su pak ocijenili kako je zapravo rječ o dodvoravanju sarajevskih vlasti, koje kontrolira SDA, režimu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana kojega Pamuk otvoreno i odlučno kritizira.

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake (Stranka demokratske akcije) rezervno rješenje pronađeno je u Mesiću iako je bivši hrvatski predsjednik pisanim očitovanjem na Skakinu adresu odbio primiti kompromitirano priznanje.

Iz njegova ureda su pojasnili kako je Mesić poslao osobno pismo i Pamuku želeći doznati što književnik misli o cijeloj situaciji no nikakav odgovor u Zagreb još nije stigao.

Stjepan Mesić odbio je titulu počasnog građanina Sarajeva
Stjepan Mesić odbio je titulu počasnog građanina Sarajeva

Unatoč tim činjenicama u gradskoj upravi Sarajeva računaju kako će Mesić ipak doći 6. travnja. U to vjeruje i Velija Katica, predsjednik povjerenstva koje je davalo i oduzimalo nagradu Pamuku da bi je na kraju dodijelio Mesiću.

"Mesićev dolazak ne dovodim u pitanje. On nije neozbiljan čovjek, dobio je odluku da će dobiti priznanje, da je imao nešto protiv rekao bi nam tada", izjavio je Katica.

Gradonačelnik Skaka tvrdi pak kako ne zna ništa detaljnije te kako će se o svemu još raspitati.

Počasnim doktoratima dr. Koli dostigla čak i Stjepana Mesića
Počasnim doktoratima dr. Koli dostigla čak i Stjepana Mesića

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) kazao je pak kako je i on čuo da Mesić čeka Pamukov odgovor pa će onda odlučio što će i kako će. Pojasnio je kako Mesić od neželjene nagrade ne može pobjeći, došao on po nju ili ne.

"Ukoliko i ne dođe, nagrada je njegova, a može mu se uručiti 25. studenog i iduće godine 6. travnja", Gavrićevo je stajalište.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a