Obavijesti

News

Komentari 7

Štite ih kodovi, kamere, ali i oružje: Najosiguranija mjesta

Štite ih kodovi, kamere, ali i oružje: Najosiguranija mjesta
6

Zaviriti u trezor s najviše dijamanata na svijetu, otkriti tajnu recepturu lanca brze hrane KFC i saznati najveće crkvene tajne nemoguća je misija. Zbog ovih razloga...

VIDEO

Mnoga se mjesta na svijetu štite svim raspoloživim oruđem i oružjem, a iza teških i neprobojnih trezorskih vrata obično se radi o ogromnim materijalnim bogatstvima. Međutim, bogatstvo nije sve što se strogo drži podalje od očiju "običnih smrtnika".

POGLEDAJTE VIDEO: Stvari vrijedne najneprobojnijih svjetskih trezora

Pokretanje videa...

24sata Video 00:27

Jedna od najkontroverznijih crkvi na svijetu, scijentološka crkva, ujedno je i jedna od najtajanstvenijih. To potvrđuje ogroman posjed u američkoj državi Novi Meksiko, na kojem se nalazi trezor s tajnama i bogatstvom. Trezor štite nadzorne kamere, ograde, ali i oružani zaštitari. Osim samog trezora, na posjedu je katedrala za izvanzemaljce i one koji "prežive Armagedon na Zemlji". Sve dolazi u paketu s ogromnom pistom za slijetanje svemirskog broda i znakom dobrodošlice u obliku dva kruga s dijamantima u sredini, vidljivim samo iz zraka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bunker "Pionen" nalazi se u švedskim Bijelim planinama i može pružiti sigurno utočište u slučaju eksplozije hidrogenske bombe. Iz tog razloga je i bio izgrađen, a sada je u njemu informacijski centar internetskog švedskog operatera, Bahnhof. Vrata bunkera debela su četrdeset centimetara, a nalazi se ispod trideset metara granita. Do njega se može samo tunelom, a postoji jedan ulaz/izlaz.

Još jedna vjerska institucija, u čijoj se dugoj povijesti izdogađalo štošta, ima potrebu neke dokumente i informaciji držati podalje od znatiželjnika. Riječ je o Vatikanu, točnije, njihovom arhivu. Iako su neki dijelovi u potpunosti zatvoreni za javnost, radi se uglavnom o svim dokumentima od 1939. godine, pa na dalje, brojnim istraživačima i znanstvenicima dozvoljen je ograničen pristup pojedinim dokumentima.

POGLEDAJTE VIDEO: I "fast food" gigant ima što za kriti

Pokretanje videa...

24sata Video 00:37

Novac nije sve, ali većina će upravo to čuvati u sefu. No novac nije jedino što se čuva u velikom, iznimno štićenom trezoru u Louisvilleu. Samo rijetki su zavirili u taj trezor, a ondje su mogli pronaći tajni i originalni recept za piletinu osnivača KFC-a, Harlanda Sandersa. Osim samog recepta, u trezoru se nalazi i jedanaest začina koji su potrebni za autentičan recept.

Za razliku od trezora KFC-a, trezor u belgijskom Antwerpenu, svjetskoj prijestolnici dijamanata, ima što čuvati. Više od polovice ukupnog broja dijamanta čuva se ondje, iza neprobojnih vrata trezora, senzora topline, magnetskih polja, radara i milijun mogućnosti kodova. Međutim, neprobojan kakav jest, pljačkaši su uspjeli provaliti u nekoliko navrata. 2003. godine ukrali su dijamante u vrijednosti od 100 milijuna dolara, a samo je jedan pljačkaš uhvaćen.

Tajna zrakoplovna vojna baza, poznatija pod nazivom "Area 51", jedna je od najnedostupnijih mjesta na svijetu. Njena svrha nikad nije dokraja objašnjena javnosti, što je dovelo do brojnih nagađanja. Sigurno je to, da se ondje, u saveznoj državi Nevadi, izvode brojna tajna testiranja. Među najpopularnijim teorijama je ta da se u bazi izvode pokusi na izvanzemaljcima. Do baze je gotovo nemoguće doći, a svaki nedozvoljen pristup može završiti i smrću.

Mjesto najzanimljivijeg trezora na svijetu može otići u Norvešku. Ondje se, na otoku Spitsbergen, 1300 kilometara od Sjevernog pola, nalazi svjetski trezor sjemenja. Futuristički trezor dobio je nadimak, koji u slobodnom prijevodu glasi "Trezor smaka svijeta". U njemu je trenutno pohranjeno oko 4 tisuće vrsta sjemenja, s oko 840 tisuća primjeraka. Služit će kao potpora 1750 banki sjemenja diljem svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u