Obavijesti

News

Komentari 30

Prisegnuo u Saboru: Berislav Šipuš novi je ministar kulture

Prisegnuo u Saboru: Berislav Šipuš novi je ministar kulture
13

Ivan Šuker (HDZ) stanku je prije izglasavanja zatražio jer Jasenu Mesiću na matičnom Odboru nije bilo omogućeno da postavi pitanje premijeru Milanoviću

VIDEO

Berislav Šipuš novi je ministar kulture, a Sabor ga je potvrdio sa 78 glasova za, 23 protiv i dva suzdržana glasa. Novi ministar prisegnuo je pred zastupnicima. 

Prije izglasavanja povjerenja Berislavu Šipušu za novog ministra kulture zastupnici su zatražili stanku

Ivan Šuker (HDZ) stanku u ime kluba zatražio je jer njihovom zastupniku Jasenu Mesiću na matičnom Odboru nije bilo omogućeno da postavi pitanje premijeru Milanoviću oko kandidata za novog ministra. 

Negodovao je i oko prakse koju je uvela Kukuriku koalicija da se u Saboru o novom ministru samo glasuje bez prethodno provedene rasprave. Zahtjevu za stankom pridružili su se nezavisni Branko Vukšić, Milorad Pupovac (SDSS) te Igor Kolman (HNS). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Patrik Macek/Pixsell

S obzirom da je rasprava o povjerenju novim ministrima u Saboru ukinuta te se ona odvija samo pred matičnim odborom, Jasen Mesić (HDZ) je upozorio da zastupnici nisu imali nikakvu mogućnost postaviti pitanje premijeru pa tako ni dobiti odgovor je li znao za nepravilno korištenje službenih kartica u Ministarstvu kulture, zbog čega je morala odstupiti ministrica Zlatar Violić. Podsjetio je da je na isto pitanje postavljeno nije bilo odgovora već su mediji i oporba dobili prodiku. 

- Nije dopustivo niti odlazak premijera u takvoj situaciji prilikom predstavljanja ministra, niti je dopustivo da novi kandidat za ministra kulture u odgovorima na pitanja drži moralno slovo i oporbenim političarima, a pogotovo ne medijima - rekao je Mesić. 

Osvrnuo se i na slučaj glavnog ravnatelja HRT-a koji, navodi, drži moralnu prodiku i ruga se kompletnoj hrvatskoj javnosti počevši od zastupnika da ne mogu dobiti odgovore na svoja pitanja, dok novinare koji mu ukazuju da radi stvari koje su nepoštene i da stvarno vodi televiziju '60-ih i '70-ih godina njima dijeli otkaze i progoni. 

- Nije problem u njima, problem je najveći u gazdi koji ih ovdje drži, a s Odbora ode nakon dvije minute. On zna da se takav ravnatelj HRT-a lako može kontrolirati, drži ga na kratkoj uzici i zna da će ga moći koristiti u predizbornoj kampanji kako bi branio stavove ove Vlade koju vodi. Kolegice i kolege iz SDP-a neće vam pomoći! Raspišite izbore ako imate snage i vidjet ćete koji će biti rezultat vaše politike - poručio je Mesić. 

Predsjedniku Sabora Josipu Leki poručio da da ne mora moliti Vladu za odgovore na pitanja zastupnika već da po Poslovniku to treba zahtijevati jer mu "molitve očito nisu uslišane". 

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni ljevičar Branko Vukšić upozorio je da su političari i mediji na odboru dobili packe da "nisu imali razumijevanja za probleme bivše ministrice" 

- Mi za njezine probleme oprostite ne znamo. Ako postoje neki problemi, ako su za javnost oni su se u javnosti trebali iznijeti. Niti smo liječnički konzilij, niti smo Društvo za pripomoć, ali kada bi nas zamolila ja sam njoj nudio pomoć oko izrade zakona, oko izrade medijske strategije. Tu pomoć nije htjela. Drugu pomoć ne mogu kao saborski zastupnik njoj dati - rekao je. 

Ustvrdio je da se napadaju svi koji nisu sudjelovali u aferi Bankomatu da su nemoralni. 

- Smatram da je Borislav Šipuš trebao jednako tako otići sa ministricom i ne vidim gdje je to u kojem trenutku pokazao kapacitet za ministra kulture. Njegova umjetnička biografija ne jamči da će biti dobar ministar kulture. Ako je ministarstvo radilo loše tada smatram da njezin pomoćnik ne može postati ministar kulture - zaključio je Vukšić

Patrik Macek/Pixsell

Milorad Pupovac (SDSS) svima koji sada napadaju bivšu ministricu, koja iza sebe nije ostavila "nikakve izrazite nečasne radnje ili loše tragove" poručio je:

- Ako se netko želi junačiti neka nađe nekoga ozbiljnijega na kojem se može junačiti, nekog manje ranjivijeg i nekoga sa puno više putra nego što ga gospođa Zlatar Violić ima. To govorim kao njezin kolega sa fakulteta i kao netko tko je pratio rad članova ove Vlade i tko isto ima određena očekivanja od pojedinih ministara, koja nerijetko nisu bila ispunjena. Ali to više nije stvar ispunjenih očekivanja, to je sada naprosto stvar odnosa i profesionalnog odnosa prema ljudima - ustvrdio je. 

Podsjetio je da je Zlatar Violić platila cijenu koji je morala te da to treba poštivati, te podsjetio da u nekim drugim vremenima se za i više od toga što je ona učinila nije plaćala nikakva cijena. Jasenu Mesiću poručio je da bi morao imati u vidu činjenicu da u posljednjih 25 godina iz ove zemlje je izneseno ne 20 tisuća kuna već milijarde eura. 

- Kako je to bilo moguće? Pod kojim pretpostavkama se to moglo dogoditi - pitao je Pupovac. 

Patrik Macek/PIXSELL

U obranu bivše ministrice, ali i njezinog nasljednika stao je i Igor Kolman (HNS). Napomenuo je da je bivša ministrica svoj posao obavljala časno i najbolje moguće u okolnostima u kojima se nalazila te da je zbog pogreške koja se nije smjela dogoditi časno i otišla. 

- Ona zaslužuje barem tu razinu našeg poštovanja da je sad dalje ne raščlanjujemo i ne rastrgavamo zato što je časno, korektno i ljudski podnijela ostavku - izjavio je. 

Za njezinog nasljednika Šipuša kazao je da je vrhunski stručnjak i profesionalac visokih standarda koji čak nije ni član stranke. 

- Potpuno je jasno da zbog političkih razloga neće dobiti jednoglasnu podršku u Saboru ali realno gledano sa aspekta stručnosti, znanja, kvalitete kandidata koji se predlaže mi bismo, kada bismo mi bili u stanju zanemariti ove političke momente zaista mogli bez ikakvog srama, bez ikakve dvojbe i bez ikakvog dodatnog razmišljanja i premišljanja svi jednoglasno dati podršku Šipušu za mjesto ministra kulture - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)