Obavijesti

News

Komentari 54

Stiže novo nevrijeme: 'Budite spremni, zaštitite se od munja'

Stiže novo nevrijeme: 'Budite spremni, zaštitite se od munja'
1

Za područje oko Karlovca upaljen narančasti Meteoalarm zbog mogućeg lokalnog grmljavinskog nevremena koje lokalno može biti praćeno tučom i pojačanim vjetrom

VIDEO

Nakon grmljavinskog nevremena koje je u srijedu navečer zahvatilo velik dio Hrvatske, slično se očekuje i u četvrtak. Kako navodi Državni hidrometeorološki zavod, danas će biti promjenljivo uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu, ponajprije na Jadranu i u gorskim predjelima. 

Nevrijeme pogodilo Zagreb i okolicu, Sisak ostao bez struje
Nevrijeme pogodilo Zagreb i okolicu, Sisak ostao bez  struje

Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, a mogući su izraženiji pljuskovi. Najviše sunčanog vremena će biti u Slavoniji i Baranji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i istočnjak, ujutro podno Velebita i bura. Najviša dnevna temperatura većinom između 23 i 28 stupnjeva Celzijusovih, na istoku i malo viša. 

Za istočnu i središnju Hrvatsku na snazi je žuti Meteoalarm zbog opasnosti od lokalnih pljuskova s grmljavinom i grmljavinskog nevremena. Za Slavoniju je vjerojatnost grmljavine prognozirana preko 60 posto, posebice u zapadnoj Slavoniji.

Meteoalarm savjetuje oprez na otvorenim područjima poput planina, šuma i livada. Isto je prognozirano i za središnju i sjevernu Hrvatsku, s vjerojatnošću za grmljavinu preko 70 posto. 

Za Liku i Gorski kotar te područje oko Karlovca na snazi je narančasti meteoalarm i to zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena ali i lokalno obilne kiše.

Dolazi grmljavinsko nevrijeme: Poplave, olujni vjetar, ali i tuča
Dolazi grmljavinsko nevrijeme: Poplave, olujni vjetar, ali i tuča

Tako je za područje oko Karlovca upaljen narančasti Meteoalarm zbog mogućeg lokalnog grmljavinskog nevremena koje lokalno može biti praćeno tučom i pojačanim vjetrom.

- Budite spremni  na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu - javlja Meteoalarm.

Za područje Like i Gorskog kotara narančasti Meteoalarm na snazi je zbog istih razloga, ali je za to područje na snazi i žuti Meteoalarm zbog lokalno obilne kiše. 

Za Dalmaciju je na snazi žuti Meteoalarm zbog mogućnosti za grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i pojačanim vjetrom. Zbog istih razloga na snazi je žuti Meteoalarm i za sam jug zemlje, ali je na snazi i zbog moguće obilne kiše te jakog i vrlo jakog juga. Najjači udari vjetra očekuju se od 55 do 90 km/h.

Nebo je 'paralo' 50.000 munja! Stiže nova promjena - vrućina
Nebo je 'paralo'  50.000 munja!  Stiže nova promjena - vrućina

Zbog pojačanog istočnog vjetra i bure na snazi je žuti Meteoalarm za sve otoke.

U Istri je na snazi žuti Meteoalarm koji je upaljen zbog grmljavinskog nevremena za koje je vjerojatnost preko 60 posto, ali i zbog olujnih udara bure podno Velebita. Brzina vjetra bit će do 55 km/h a najjači udari vjetra očekuju se u brzinama od 55 do 90 km/h.

U Europi u srijedu zabilježeno više od 160.000 munja

Nevrijeme je u srijedu zahvatilo BiH, Sloveniju i Austriju. u BiH i Sloveniji je zabilježena tuča, a u Beču je snimljen tornado.

Kako javlja meteoservis Severe Weather Europe, u zadnja 24 sata u Europi je zabilježeno više od 160.000 munja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u