Obavijesti

News

Komentari 14

Stižu Cro kartice i podmiruju se dugovi dobavljačima lijekova

Stižu Cro kartice i podmiruju se dugovi dobavljačima lijekova
1

Na sjednici Vlade predstavljena je stranica predsjedanja Vijećem EU, odbačen je zahtjev za opozivom ministrice Blaženke Divjak te je donešena odluka o ovuženju tzv. Cro kartice...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u srijedu predstavio je mrežnu stranicu predsjedanja Vijećem EU, a koju je napravio APIS.

- Adresa nove stranice je eu2020.hr – istaknuo je vrlo sretno Plenković i na laptopu otvorio stranicu koja se prezentirala i ministrima.

No, došlo je do sitnih poteškoća jer se stranica nije htjela pokrenuti.

- Ako sad to ne proradi, onda smo u problemu – rekao je, ali vrlo brzo stranica je proradila.

- Evo, to je to. Tu je sve – rekao je.

Odbacili zahtjev za opozivom ministrice Divjak

Kao što se i očekivalo, Vlada je odbacila zahtjev oporbe za opozivom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

- Mi se u propisanom roku očitujemo i u cijelosti odbacujemo sve ove navode u podnesku, vezano za prosvjed prosvjetara, kao i sve što se odnosi za reformu obrazovanja – rekao je Plenković.

Kako stoji u obrazloženju, Vlada odbija navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministrice Divjak kao neutemeljene i neosnovane te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja. Vezano za štrajk prosvjetara, što oporba stavlja na teret ministrici, Vlada podsjeća na povećanje plaća u sektoru obrazovanja za 25,5 posto do 2021., kao i ulaganja u škole. Što se tiče reforme obrazovanja, ističu da su nastavili započeti proces.

Uvođenje Cro kartice 

Vlada je donijela i odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj, dugo spominjanu Cro karticu. Cilj je, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli, povećanje domaćih turista, posebno u izvanturističkoj sezoni, naročito na kontinentu.

- Poslodavci će svojim zaposlenicima moći isplaćivati neoporezivi dio dohotka u visini od 2500 kuna. Tako uplaćena sredstva će se moći koristiti isključivo za plaćanje u ugostiteljskim i turističkim uslugama smještaja. Platni instrument bit će kartica, debitna, koju će izdavati poslovna banka. Po onome što imamo saznanja uključit će se sve banke. Rok valjanosti će biti najmanje od četiri godine – rekao je.

Hrvatska završava sezonu sa, naglasio je, 20,5 milijuna turista.

- To je najbolji rezultat ikad u turizmu postignut zahvaljujući raznim rasterećenjima koje je napravila ova Vlada i s ovim karticama će sigurno doći do dodatne potrošnje i povećanja plaća i zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu – istaknuo je ministar Cappelli.

Premijer Plenković istaknuo je da brojke pokazuju da idemo u susret još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni.

- Imamo 108 milijuna noćenja i preko 20,5 milijuna turista. To su jako dobri rezultati, osam posto veći prihodi nego u 2018. - dodao je.

Uvođenje ove mjere, stoji u Vladinu obrazloženju, temelji se na primjerima dobre prakse zemalja Europske unije, primjerice, Mađarske, Italije i Francuske koje su implementacijom slične mjere polučile respektabilne rezultate u povećanju domaćeg turističkog prometa. Hrvatski model temelji se na mađarskom modelu, Szep kartice, a prilagođen je specifičnostima hrvatskog turizma te postizanju ciljeva definiranih Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine.

97,6 milijuna kuna bolnicama za dugove prema dobavljačima lijekova

Vlada je, nadalje, donijela odluku i o dodjeli sredstava bolnicama čiji je osnivač država za podmirenje dugova za nabavu lijekova, potrošnog i ugradbenog materijala u iznosu 97,6 milijuna kuna, koji su se osigurali rebalansom Državnog proračuna.

KBC-u Zagreb dodjeljuje se 27,6 milijuna kuna, KBC-u Sestre milosrdnice 13.9 milijuna, KBC-u Rijeka 10,8 milijuna, KBC-u Split 14,4 milijuna, KBC-u Osijek 11,9 milijuna kuna, KB Dubrava 8,4 milijuna, KB Merkur 4,2 milijuna, Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" 3,3 milijuna te Klinici za dječje bolesti Zagreb 2,6 milijuna kuna.

HZZO će dati još 200 milijuna kuna.

Povećanje plaća policajcima sa srednjom stručnom spremom kroz dodatke

Kao i nenastavnom osoblju u obrazovnom sustavu, Vlada će povećati plaću policijskim službenicima sa srednjom stručnom spremom kroz dodatke u iznosu 6,11 posto i to 3 posto sad u siječnju koji će se obračunati na plaći za prosinac, jedan posto u lipnju te dva posto u siječnju 2021. Podsjetimo, i oni su tražili povećanje onih najnižih koeficijenta na 1,0.

Za ostale policijske službenike uveo bi se dodatak u osnovnoj plaći od tri posto od 1. rujna iduće godine.

- Ovaj Sporazum predstavlja kontinuitet rada ove Vlade i želje da se sukladno financijskim mogućnostima svim policijskim službenicima, osim boljih uvjeta rada i opremljenosti, osiguraju i bolje plaće - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Podsjetio je da su kroz pregovore sa Sindikatom policije Hrvatske, Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a i Sindikatom državnih i lokalnih službenika od lipnja 2017. godine do sada postignuti pomaci u poboljšanju materijalnih prava djelatnika  jer su povećani najniži koeficijenti policijskih službenika, onih srednje stručne spreme na 0,8 i 0,85, da je vraćen dodatak od dva i četiri posto za višu i visoku stručnu spremu, koji su u prethodnom razdoblju neopravdano smanjeni, kao i da su povećani koeficijenti i većem broju djelatnika kriminalističke policije.

Dodao je tome i vraćanje beneficiranog radnog staža pojedinim djelatnicima, koji je ukinut ili umanjen 2013. godine, a istaknuo je i osiguranje novca za primjenu odredbe o otpremninama policijskim službenicima, što je godinama bilo odgađano te uvođenje naknade za stanovanje policijskom službeniku raspoređenom u mjesto rada koje je preko 100 kilometara udaljeno od mjesta njegovog prebivališta ili na otoku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.