Obavijesti

News

Komentari 33

Stižu novi toplinski rekordi: Od studenoga zasad nema niti 's'

Stižu novi toplinski rekordi: Od studenoga zasad nema niti 's'
1

Srednja najniža temperatura zraka prošlih pet dana u većini Hrvatske bila oko prosječne najviše dnevne za početak studenoga. Tako će, prema prognozi Zorana Vakule biti i u ostatku tjedna...

VIDEO

Vremenske prilike u Hrvatskoj i sljedećih će dana biti sve samo ne tipične - metereolog Zoran Vakula najavio je mogućnost novih toplinskih rekorda, vjerojatnije zbog niza relativno toplih dana nego zbog neke za studeni apsolutno najviše temperature zraka. U subotu je u Čilipima najviša temperatura zraka bila samo za 0,3 °C niža od za studeni rekordnih 26,8 °C, izmjerenih 3. 11. 2004. godine, javlja HRT.

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najniža temperatura zraka prošlih pet dana u većini Hrvatske bila oko prosječne najviše dnevne za početak studenoga. Toplija jutra na početku studenoga u Zagrebu su, primjerice, bila samo 2004. godine, u Splitu još i 1992. godine.

Već je ponedjeljak zabilježeno mjestimice olujno jugo, a puhat će i dalje, doduše nešto slabije i u utorak i srijedu te ponovno krajem petka i u subotu. I povremene mjestimične kiše je već bilo tijekom ponedjeljka, i to uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, a bit će je i sljedećih dana. U sjevernijim će pak krajevima, osim moguće gdjekoje kišne kapi i rosulje, vjerojatno najveću prognostičarsku enigmu predstavljati razilaženje magle i niskih oblaka te hoće li, i ako da - kada i koliko biti sunčanih sati.

A s manje oblaka - i jutarnje svježine i poslijepodnevne iznadprosječne topline.

Dobra vijest je da nas u utorak očekuje djelomično sunčano vrijeme, no ponegdje bi moglo biti kiše i juga.

U istočnoj Hrvatskoj ujutro magla, ponegdje i niski oblaci, uglavnom u Posavini i zapadnoj Slavoniji, gdje se mogu zadržavati i cijelo prijepodne. Zatim će prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna od 17 do 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu utorka često magla i niski oblaci, a poslijepodne sunčana razdoblja. Najviša temperatura zraka od 16 do 19 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom, osobito na širem riječkom području. U gorju će biti i magle, osobito ujutro u Lici. Vjetar uglavnom slab, na otvorenom moru i u Kvarneriću umjereno do jako jugo uz većinom umjereno valovito more. Temperatura od 8 °C ujutro u gorju do 20 °C poslijepodne na obali.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo oblačno, a malo kiše može pasti većinom uz obalu sjeverne Dalmacije i na otocima, uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo umjereno do jako, uz umjereno valovito more, koje na otvorenom može biti i valovito. Najviša temperatura zraka većinom između 20 i 22 °C.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, a u početku uz više oblaka mjestimice još može biti malo kiše, uglavnom na otocima. Jugo većinom slabo do umjereno, a ujutro duž obale i istočnjak. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 °C, a poslijepodne između 21 i 23 °C.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a