Obavijesti

News

Komentari 14

Stjepan Mesić: Protivim se svakom oporavku ustaštva

Stjepan Mesić: Protivim se svakom oporavku ustaštva
6

Mesić je u Brezovici kazao da je sramota što borci NOB-a u Drugom svjetskom ratu nisu izjednačeni s hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

VIDEO

U šumi Brezovica kod Siska u nedjelju je povodom Dana antifašističke borbe, održana svečanost na na mjestu gdje je prije 67 godina osnovan prvi partizanski odred.
Na svečanosti je govorio Stjepan Mesić koji je rekao kako se tadašnjim komunistima ne može i ne smije osporiti da su poveli antifašistiku borbu i da su bili na njezinom čelu.
- Ne može se poreći ni činjenica da većina pripadnika antifašistikog otpora i Narodnooslobodilačke vojske nisu bili komunisti. Dapače, u njihovim redovima bilo je mnogo vjernika, katoličkih, pravoslavnih, pa i svećenika obiju vjera, a bilo je i Židova i Muslimana. Antifašistička borba, mada su je komunisti vodili, nije bila ideologijski obojena. Bila je to borba za slobodu - rekao je Mesić. Izrazio je žaljenje što antifašistički borci nisu izjednačeni s braniteljima iz Domovinskog rata.
- To je zapravo sramota jer su se i jedni i drugi borili za slobodnu Hrvatsku, a ništa manje nije zabrinjavajuće i što smo kao društvo prihvatili rušenje golemog broja spomenika i spomen-obilježja antifašističkim borcima i žrtvama fašizma. Moram i u ovoj prigodi pozvati na otpor svakom pokušaju rehabilitiranju ustaštva, relativiziranju ili čak negiranju nacifašističkih, odnosno ustaških zločina te svakome pokušaju da se komunizam kao ideja izjednači s fašizmom, pa se pod firmom zločinačkih ideologija, u istom dahu osude i odbace - rekao je Mesić.
Brojnim sudionicima svečanosti govorili su i Sanaderova izaslanica Jadranka Kosor, predsjednica SAB i antifašista, dr. sc. Vesna Čulinović Konstantinović, te sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.