Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sto godina nakon Verduna: To bojno polje simbol je pomirenja

None Foto: Profimedia

Pakao je počeo 21. veljače 1916. rano ujutro. Njemačke snage su iz 1200 topova nemilosrdno pucale po francuskim položajima i samo do tog popodneva na njih ispalili milijun granata

Francuski i njemački vojnici proveli su deset dugih mjeseci ratujući u Verdunu, zaglavljeni u rovovima u bitki koja se pretvorila u brutalno krvoproliće i urezala se u kolektivno sjećanje obaju naroda.

Pakao je počeo 21. veljače 1916. rano ujutro. Njemačke snage su iz 1200 topova nemilosrdno pucale po francuskim položajima i samo do tog popodneva na njih ispalili milijun granata.

- Ništa slično nije viđeno prije, bila je to vatrena oluja - kaže Edith Desrousseaux de Medrano, kustosica memorijalnog centra u Verdunu.

Foto: Profimedia

Krvoproliće je trajalo 300 dana i odnijelo 300.000 života na obje strane. U nedjelju, na stotu godišnjicu početka najslavnije bitke Prvog svjetskog rata, bit će otvoren redizajnirani memorijalni centar u koji su više uključena iskustva njemačkih vojnika. Verdun će time imati još veću simboličnu ulogu u francusko-njemačkom pomirenju. Godine 1984. francuski predsjednik François Mitterrand i njemački kancelar Helmut Kohl primili su se za ruke iznad grobova.

Ravnatelj memorijalnog centra Thierry Hübscher smatra Verdun bitkom s najviše simbolike Prvog svjetskog rata, iako se to 'na prvu' čini pretjeranom ocjenom. To nije bila najsmrtonosnija bitka u ratu, niti je imala ikakvog značenja na njegov ishod.
Nakon što su Nijemci osvojili strateški važnu utvrdu u Douaumontu 1916. polako su krenuli prema Verdunu. Francuzi su, međutim, nekako uspjeli izdržati prvi nalet i od tada su dvije strane bile u pat poziciji. Nakon deset mjeseci ratovanja i 300 tisuća mrtvih, linija bojišta bila gotovo ista kao i na početku.

- Verdun nije promijenio ništa, ali je bio paradigma Prvog svjetskog rata - rovovskog rata i rata iscrpljivanja, kaže njemački povjesničar Hefried Muenkler.

Simbol ratnog besmisla

U Verdunu su se u potpunosti pokazale sve strahote industrijaliziranog rata - s topovskim salvama, napadima bojnim otrovima i bacačima plamena na malenom prostoru. Vojnici ukopani u blatu, a oko njih granatama razrovani i opustošeni krajobraz nalik površini Mjeseca.

- Bitka za Verdun je u njemačkom sjećanju postala simbol besmislenosti i divljaštva Prvog svjetskog rata, rekao je njemački veleposlanik u Parizu Nikolaus Meyer-Landrut.

Francuzima je Verdun također referentna točka tog rata jer je u tamošnjim rovovima služilo mnoštvo francuskih vojnika, ponajviše zbog strategije čestih rotacija pješaštva koju je provodio general Philippe Petain kako bi izbjegao iscrpljivanje vojske.

Foto: Profimedia

Obnova memorijalnog centra koštala je 12,5 milijuna eura i posjetitelji sada mogu stajati na staklenim površinama iznad replika blatnih rovova. Predmeti koji su se koristili na bojištu u stalnom su postavu i dočaravaju svakodnevni život vojske. A što su vojnici u Verdunu proživljavali najbolje oslikava rečenica iz pisma jednog vojnika: "Majko, zašto si me rodila?".

Ista agonija, isti strahovi

Na velikom video zidu prikazuju se snimke iz bitaka. Iznad visi njemački zrakoplov. S obzirom da su ratni veterani mrtvi, izložba je i pokušaj da se saberu njihova sjećanja, ali je i odraz suvremenog trenutka. Hrabra odluka da se u muzeju više pažnje nego dosad posveti njemačkim vojnicima nije izazvala nikakve kontroverze. 

- Ono što bi bilo teško prije 50 godina, danas se čini razumljivim - kaže ravnatelj Hübscher. 

Vojnici s obje strane prolazili su kroz jednaku agoniju i proživljavali iste strahove. Kod Verduna su se borili samo Nijemci i Francuzi i zato je to mjesto postalo simbolična točka transformacije dviju nacija iz zakletih neprijatelja u saveznike.

U svibnju ove godine francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel zajedno će posjetiti nekadašnje bojište.

- Ne znam hoće li otići korak dalje u smislu prijateljstva ili bratimljenja - rekao je Hübscher uz osmijeh, misleći na legendarnu gestu Mitterranda i Kohla.

- Ali to će sigurno biti još jedan simboličan trenutak, zaključio je.

Komentari (3)
  • Verdun je simbol gluposti ratovanja koji treba uvijek iznova pokazivati usijanim glavama koje žele ratom rješavati neslaganja.

    19. 2. 2016,   12:30
  • zar za to nisu krivi RUSI. Sve ratove u povjesti krivi su Rusi. I u Siriji danas krivi su Rusi,,!💵💰💰💵💰💰🐲👹🐴

    20. 2. 2016,   09:56
  • Politika ne bira sredstva.

    19. 2. 2016,   13:12