Obavijesti

News

Komentari 108

Građani zaslužuju bolje: Javni službenici u štrajku od 28. 11.

Građani zaslužuju bolje: Javni službenici u štrajku od 28. 11.
4

Ovaj štrajk nije isključivo radi plaća, javne službe služe građanima, one su javno dobro, građani koji niz godina izdvajaju za zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, zaslužuju i uslugu, rekla je Ivezić

VIDEO

Sindikati javnih službi, koji okupljaju oko 180.000 zaposlenika zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, kulture i znanosti, odbili su prošlog tjedna Vladinu ponudu o povećanju plaće za tri posto i u ponedjeljak najavili kako kreću u štrajk. Seriju prosvjeda, udaraca na Vladu, kako su istaknuli, započet će 28. studenog. Štrajkat će jedan dan svakog tjedna sve dok ne postignu sporazum s Vladom o povećanju osnovice plaće za 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sindikati javnih službi odbili su Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto i sada najavljuju štrajk Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Monday, 19 November 2018

- Ponuda Vlade nije išla u tom smjeru, nije prihvatila argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u državi. Njihova ponuda je poražavajuća i ponižavajuća i jasno pokazuje da Vlada ne cijeni zaposlenike u javnim službama - istaknula je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasivši kako su Sindikati javnih službi u otvorenom sporu s Vladom i očekuju proces mirenja.

- Vlada je izigrala zaposlenike javnih službi, pregovori nisu krenuli na vrijeme, prekršen je temeljnu kolektivni ugovor i Vlada ne poštuje ono što je potpisano i dogovoreno - istaknula je.

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, istaknuo je kako Vlada stalno govori da nedostaje radne snage te podsjetio na zabranu zapošljavanja od 2013. godine u javnim službama.

- Sada kao posljedicu imamo sve više radno opterećenje na zaposlenike u sustavu i sve manje plaće. Zaostajanja plaća u javnom sektoru su tako velika da zaposlenici rade za 10 plaća, ne 12, u godini. Vlada u isto vrijeme pokreće proces za 13. plaću, vrlo interesantno će biti vidjeti hoće li ona biti i za zaposlenike u javnom sektoru. Kako je i proces zaostajanja plaća trajao godinama, tako ni ovaj štrajk neće brzo završiti - istaknuo je.

Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata socijalne skrbi naglasila je kako ovaj štrajk nije isključivo radi plaća.

- Javne službe, kako i naziv kaže, služe građanima, one su javno dobro. Građani koji daju velike doprinose za zdravstvo, obrazovanje, socijalnu skrb, zaslužuju i uslugu. Nedopustivo je da radnik koji izdvaja za zdravstvo čeka na pregled godinu dana, isto tako kad završi njegov radni vijek da čeka smještaj na dom do sedam godina i nakon što ga dobije njegova mirovina ne pokriva cijenu tog smještaja - rekla je dodavši kako "u ovoj državi ima za sve sredstva, za saniranje propalih poduzeća, avione, a špara se jedino na zapošljavanju, liječnicima, radnicima socijalne skrbi, učiteljima, radnicima kulture...".

- Vlada zaposlenicima nudi mrvice koje su ostale u proračunu. Takav odnos prema zaposlenicama je zapravo odnos Vlade prema građanima jer im na taj način poručuje da ih nije briga tko će ih liječiti, skrbiti o njima, kakvo će obrazovanje dobiti i tko će brinuti za kulturnu baštinu ove zemlje. Povećanje osnovice plaće za 150 do 200 kuna neće spriječiti egzodus mladih i pametnih ljudi. Ovaj štrajk je alarm Vladi da preustroji svoje prioritete i građanima da stanu uz nas i izbore se za kvalitetu usluge za koju izdvajaju od svojih plaća - poručila je i osvrnula se na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca da se višak zaposlenika iz javnog sektora prebaci u privatni nazvavši ga famoznim. 

- Oni se očito liječe u privatnim ustanovama i odlaze u privatne domove - rekla je.

Na taj prijedlog nadovezao se i Vilim Ribič koji je istaknuo kako je takva zamisao HUP-a nakaradna.

- Zar će to riješiti nedostatak radne snage u gospodarstvu? Potpuno nerealna zamisao, što se babi snilo, to se dedi htilo. Potpuno izvan prostora i vremena. U fokusu su poduzetnici, jedan svijet koji gleda svoje interese, a nije ogromna ogromna većina građana, narod - istaknuo je.

Iz Sindikata liječnika i medicinskih sestara pitaju poslodavce u kojoj to bolnici ima viška medicinskih sestara i liječnika da ih se premjesti.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručio je kako je 
ovo početak nacionalne kampanje za građane, za zaposlene u javnim službama. 

- Prije nego smo rekli da ćemo najaviti štrajk, vrlo korektno smo zatražili još jedan sastanak sa Vladom u petak ili danas ujutro, odazvala se na poziv u srijedu. Mi ćemo se odazvati ukoliko on bude u procesu mirenja - poručio je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"