Obavijesti

News

Komentari 35

Revizija u Liječničkoj komori: Za ručak su dali 1706 kuna...

Revizija u Liječničkoj komori: Za ručak su dali 1706 kuna...
1

Upravni nadzor rada Hrvatske liječničke komore koju je provelo Ministarstvo zdravstva zatražilo je Komoru da što prije provede izbor predsjednika, ali i pojasni troškove nadzora u Zagrebačkoj županiji

VIDEO

Hrvatska liječnička komora u prošloj godini nije provela nijedan izvanredni stručni nadzor, dok je od redovnih 12 provela njih deset. Od tih deset stručnih nadzora jedan se odnosio na Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i njegovih šest ispostava, a upravni nadzor Ministarstva zdravstva utvrdio je još neke sporne detalje poput troška tog nadzora, piše Večernji list.

Naime, od iznosa nešto većeg od 20.000 kuna koliko je koštalo provođenje stručnog nadzora, Ministarstvo je zanimalo zbog čega je na ručak potrošeno 1706 kuna, budući da su im isplaćene dnevnice. Osim toga, Ministarstvo je procijenilo da se umjesto stručnosti i kvalitetom zdravstvene usluge, stručni nadzor više bavio prostorom i opremom zdravstvenih institucija. 

Priopćenje HLK-a

Nadalje, Ministarstvo je zatražilo od Komore raspisivanje izvanrednih izbora za predsjednika Hrvatske liječničke komore. Naime, nakon što je s mjesta predsjednika u srpnju prošle godine smijenjen Trpimir Goluža, na dužnosti prvog dopredsjednika, odnosno vršitelj dužnosti predsjednika je Krešimir Luetić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
HLK: Nećemo dopustiti hajku i govor mržnje prema liječnicima
HLK: Nećemo dopustiti hajku i govor mržnje prema liječnicima

Iz Hrvatske liječničke komore priopćenjem su poručili da su pripreme za izbor novog predsjednika u tijeku, ali i kako su trošili novac isplaćen za provođenje stručnog nadzora u trajanju od dva dana na šest lokacija u Zagrebačkoj županiji.

– Komora je još u prosincu 2018. godine započela s redovitom izbornom procedurom, pri čemu je Vijeće Komore izabralo Središnje izborno povjerenstvo te usvojilo hodogram izbornih postupaka. Izbori će biti raspisani u ožujku 2019. godine. U trenutku provođenja upravnog nadzora Ministarstvo zdravstva nije raspolagalo ovim podacima – dio je priopćenja HLK.

Za, da tako kažemo, sporni ručak iz Komore su odgovorili kako je stručni nadzor proveden tijekom dva radna dana, u sastavu pet liječnika i jedan pravnik od kojih su svi iz Zagreba izuzev jednog člana komisije iz Splita. Komisija je imala organiziran prijevoz, koji uključuje vozilo, vozača i troškove goriva. Članovi komisije nisu koristili nikakav smještaj.

Za prvi dan članovima Komisije nisu isplaćene dnevnice. Troškovi ručka prvog dana iznosili su 150 kn po osobi. Članovima Komisije drugi dan stručnog nadzora plaćen je ručak, također u iznosu od 150 kn po osobi. Za taj dan je isplaćena polovica dnevnice, dodatno umanjena za 30 posto, odnosno 59,50 kn po osobi. Ostali troškovi odnose se na plaćanje naknade liječnicima članovima Komisije u bruto iznosu, s pripadajućim doprinosima. Svi računi ispostavljeni su Ministarstvu zdravstva koje ih je uredno platilo – odgovor je iz HLK. 

Upravni nadzor koji Ministarstvo provodi o radu Hrvatske liječničke komore, radio se prije stručnog nadzora rada liječnika nakon tragične smrti dječaka Gabrijela Bebića u Metkoviću. Nalaz Komore izazvao je burnu reakciju javnosti jer su nalazom utvrđeni propusti kod troje od deset liječnika, a među to troje je bila i dr. Ksenija Kaleb, koja je jedina prepoznala teško stanje dječaka.

Obustavili disciplinski postupak protiv liječnika iz Metkovića
Obustavili disciplinski postupak protiv liječnika iz Metkovića

Na press konferenciji predstavnici HLK su istaknuli kako su nadzor proveli specijalisti pedijatrije i hitne medicine. Međutim, neslužbeno se i u stručnim krugovima moglo čuti da baš i nije pošteno da bolnički pedijatri rade takav nadzor u primarnoj pedijatriji, pa se tako i njihov sud o radu dr. Kaleb procijenio nepoštenim, piše Večernji.

Nekoliko dana nakon press konferencije na kojoj su objavljeni nalazi stručnog nalaza, Hrvatska liječnička komora je izdala rješenje o obustavljanju disciplinskog postupka protiv troje liječnika, kod kojih je stručni nadzor Komore utvrdio propuste u liječenju devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, do okončanja postupanja pravosudnih tijela.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a