Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što nas može natjerati da vozimo opreznije?

None Foto: Maja Šantoši

Mogu li drakonske kazne natjerati vozače na sporiju vožnju i oprez? Neki kažu, mrtvih bi bilo mnogo manje da se riješi problem skupih taksija

Već drugi vikend za redom zapoečo je katastrofalno. Na hrvatskim cestama gine se kao rijetko kada. Istovremeno, zakon o 0 promila je ukinut. Ima li to veze? Ginu li ljudi jer se opet počelo piti i voziti? Prije prošlog vikenda već se govorilo o padu broja mrtvih, već se hvalio novi zakon i ukidanje 0 promila. Jesmo li možda ipak trebali ostati na potpunoj zabrani alkohola. Ipak, treba znati i da većina mrtvih u zadnjih tjedan dana nisu povezani s alkoholom. Naprotiv, riječ je o nepažnji i pretjeranoj brzini. Ali, zar nisu i za to stigle veće kazne? Bojite li se drakonskih kazni ako vas uhvate u prometnom prekršaju? Mogu li te kazne postati još strože i hoće li to ikoga natjerati da uspori? Neki kažu, mrtvih bi bilo mnogo manje da se riješi problem preskupih taksija.

Komentari (16)
  • pa kaj bum s taksijem išel na more?

    26. 7. 2008,   10:46
  • Svaka cesta može postati cestom smrti ako po njoj divljaju vozači bez ikakve prometne kulture. Nesreće izazivaju oni koji sjedaju za volan, a da pritom nisu u stanju koncentrirano voziti (umorne osobe, oni koji su pod utjecajem alkohola, lijekova ili droga, oni koji voze automobile neprilagođene njihovoj dobi i vozačkom iskustvu – tatica kupio moćni auto, pa se trebaju pokazati kako su oni najvažniji na cesti, vožnja neprilagođenom brzinom i slično). Nesreća se može dogoditi i ako se netko nađe na krivom mjestu u krivo vrijeme (izleti životinja na cestu, neoprezna pretrčavanja djece i pješaka), ali o tome se ne govori ovdje. Stvar je u tome da će, dok se sami vozači ne discipliniraju, uvijek biti nesreća u kojima je krivac čovjek. Tu neće pomoći ni novčane ni kazne zatvora.

    26. 7. 2008,   10:57
  • pa da naravno,taxi je preskup pa onda ovaj nas zaostali balkanski narod jurca cestama glavom bez obzira,i onda kad se desi prometna i bude mrtvih i osakacenih onda je za to kriv skup taxi ! ma dajte molim vas,kakva novcana kazna,kakvo oduzimanje vozacke dozvole,kakvo bolovanje gospodinu tajkunu zuzicu, GOLI OTOK ISTI TREN i to minimalno 10 godina pa ce biti reda na ovim nasim derutnim prometnicama !

    26. 7. 2008,   10:37