Obavijesti

Promo sadržaj

Što naše srce i krvne žile jako vole i kako im pomoći?

Što naše srce i krvne žile jako vole i kako im pomoći?
2

Bolesti srca i krvnih žila su vodeći uzrok smrtnosti u zapadnim razvijenim društvima pa tako i u Hrvatskoj

Rizici i moguće posljedice od kardiovaskularnih bolesti su dodatno pojačani kod osoba s kroničnim bolestima kao što je dijabetes i kod osoba koje ne kontroliraju visoki krvni tlak ili masnoće odnosno povišeni kolesterol u krvi. 

Povišeni kolesterol u krvi

Hiperkolesterolemija ili kako ga se češće jednostavnije zove - povišeni kolesterol u krvi – jedan je od značajnih rizičnih faktora za srčana oboljenja, a pogađa velik broj ljudi. Otkriva se jednostavnih nalazom krvi. Dvije su vrste kolesterola HDL i LDL, a kod tzv. povišenog se misli na LDL odnosno loši kolesterol. Razlog tome je što LDL čestice prenose kolesterol koji se odlaže na stjenke krvnih žila i time izazivaju zadebljanje što ima negativne posljedice za srce i krvožilni sustav. 

Zdravim navikama do nižih vrijednosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na učestalost i pojavnost bolesti srca i krvnih žila, puno je terapeutskih mogućnosti razvijeno i dostupno, od lijekova pa do kirurških zahvata, no prije nego se dovedemo u neželjenu situaciju u kojoj su potrebne radikalnije mjere, trebali bismo načinom života pokušati da do takve situacije uopće i ne dođe. 

Prehrana bogata vlaknima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama, a siromašna jednostavnim šećerima smatra se zdravom i uravnoteženom prehranom i jedan je od prvih koraka. U pravilu  treba konzumirati što više svježih namirnica, što manje prerađene hrane i kuhano umjesto pečenog i prženog. 

Nadalje, treba li uopće navoditi da je izbjegavanje pušenja i bavljenje fizičkim aktivnostima više nego poželjno? Osim toga, postoje i posebni dodaci prehrani koji sadrže sastojke za funkciju srca i regulaciju kolesterola u krvi  koji nam mogu također biti od velike pomoći. 

Sastojci koje naše srce i krvne žile posebno vole

Ekstrakt fermentirane crvene riže bogat je aktivnim tvarima koje se nazivaju monakolini. Riječ je o prirodnom statinu koji dokazano utječe na održavanje normalne razine kolesterola u krvi. Isto vrijedi i za prirodni polisaharid beta-(1,3/1,4)-D-glukan izoliran iz zobi. Ono što morate pazite je da ga ne zamijenite s beta-glukanom iz kvasca koji se nalazi u proizvodima za imunitet. 

Uvijek potreban koenzim Q10

Koenzim Q10 je vitaminima slična tvar prisutna u svakoj stanici našeg organizma. Najjednostavnije rečeno, njegova uloga je vezana uz opskrbu stanica našeg tijela energijom. Najveće količine nalaze se upravo u srcu, ali i u jetri jer su upravo to organi koji i trebaju najviše energije.  Tijelo ga može i samo sintetizirati no dio koenzima Q10 unosimo prehranom jer njegov udio značajno opada sa starenjem. Već s napunjenih 40 godina imamo ga oko 30 % manje, a što smo bliže 60-im godinama starosti i ima ga i duplo manje nego u ranim godinama života. Niske razine koenzima Q10 u krvi javljaju se i kod osoba s bolestima srca i kardiomiopatijom. Osim funkcije vezane za energiju tijela, koenzim Q10 ima i snažno antioksidativno djelovanje.

Mother measuring temperature of little girl with red pimples. Ch

Za srce važni vitamini B1 i B6

Vitamin B1 pod službenim nazivom tiamin je zaslužan za normalnu funkciju srca dok je vitamin B6 jedan od vitamina B skupine koji doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina. Homocistein je aminokiselina koja nastaje u našem tijelu normalnim metaboličkim procesima. Njegova povišena razina u organizmu također se otkriva jednostavnim krvnim testom, a ukazuje na povećan rizik za kardiovaskularna oboljenja. 

Razgradnja homocisteina u neopasne spojeve moguća je jedino uz koenzime kao što su određeni vitamini B skupine u koje spada i važan vitamin B6. Nedovoljni unos vitamina B skupine, pušenje, starija dob, muški spol – sve su to čimbenici su za povišenu razinu homocisteina.

Provjereni pripravci za zdravlje srca i krvnih žila

Za održavanje razine kolesterola, u ljekarnama možete naći hrvatski proizvod Cholesterol Control kapsule. Kapsule su posebne jer osim ekstrakta fermentirane crvene riže, sadrže i važan sastojak kolin koji doprinosi normalnom metabolizmu lipida i homocisteina te beta-glukan iz zobi. Pije se samo jedna kaspula dnevno.

Za zdravlje srca tu su Forticor kapsule koje sadrže visoku dozu od čak 150 mg koenzima Q10 u samo jednoj kapsuli. Riječ je o proizvodu s najvišim količinama koenzima Q10 u dnevnoj dozi koji možete naći u ljekarnama. Sastav je uz to obogaćen i s 200 % preporučenog dnevnog unosa vitamina B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca te sa 100 % vitamina B6 koji doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina čija je povišena razina u krvi čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Forticor kapsule sadrže i magnezij, mineral važan za normalnu funkciju srčanog mišića.

I Cholesterol Control i Forticor kapsule su proizvodi razvijeni u Hrvatskoj i dio su poznate Pharmoval linije dodataka prehrani. Proizvodi se prodaju u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama ili ih možete naručiti direktno na internet trgovini OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Plodine stigle i u Korenicu
PROMO

Plodine stigle i u Korenicu

Otvorenjem supermarketa u Korenici, Plodine su dosegle broj od ukupno 134 supermarketa diljem Hrvatske, te najavljuju nastavak širenja maloprodajne mreže.

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"
PROMO

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"

U jeku izborne kampanje i brojnih poruka koje nas okružuju svaki dan, nismo mogli ne primijetiti jednu koja će se svidjeti svima
Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću
PROMO

Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Matko Šišak u Vukomeriću vodi akademiju prirodnog graditeljstva, gdje se polaznici kroz 12 dana uče graditi kuće od prirodnih materijala poput drva, slame i gline