Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što povezuje Hrvate, izbore na Aljasci i misterioznu nesreću?

None Foto: Sanjin Strukić/Pixsell/Pixabay 6

U Kongres se vraća 'vječni' zastupnik Don Young, koji tu dužnost obnaša već 45 godina, najduže u američkoj povijesti, a tu počinje i bizarna veza Begicha i američkih izbora

Guverner Aljaske, Bill Walker, iznenada se povukao iz izborne utrke i Aljaska je na izborima u utorak dobila novog guvernera, Mikea Dunleavyja koji je za manje od 10 posto glasova 'prešišao' Marka Begicha koji je porijeklom iz Hrvatske. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Kongres se vraća 'vječni' zastupnik Don Young, koji tu dužnost obnaša već 45 godina, najduže u američkoj povijesti, a tu počinje i bizarna veza Begicha i američkih izbora.

Hrvat dobio izbore i nestao

Naime, Young je davne 1973. godine u Kongres ušao ne zato što je dobio glasove birača, već zato što je pobjednik izbora nestao u misterioznoj avionskoj nesreći - oko tri tjedna prije samih izbora. A taj čovjek zvao se Nick Begich - Markov otac. Osim po najdužem stažu u Kongresu, Young je poznat i po incidentima, pa je tako jednom prilikom držao nož pod vratom drugog zastupnika. No, to nije odbilo birače da mu produže mandat.

Dakle, Nick Begich izabran je za kongresnika na izborima 1972. godine, iako je nestao nekoliko tjedana prije glasovanja. Avion na liniji iz Anchoragea za Juneau, u kojem je bio Begich s još trojicom, nestao je usred leta. Avion nikada nisu pronašli. U ponovljenim  izborima u siječnju 1973. godine, kada su Begicha službeno proglasili mrtvim, Young je dobio.

REPUBLIKANCIMA SENAT, DEMOKRATIMA KONGRES Imat će prvog gay guvernera, a u Kongres ulaze muslimanke...

Iz Like pobjegli u Ameriku

Mark Begich je, pak, nastavio očevim stopama, te je gradio političku karijeru. Bio je američki senator, ali i gradonačelnik Anchoragea, najvećeg grada Aljaske u kojem je i rođen. Korijene vuče u Lici u selu Podlapača, odakle mu je djed Ivan.

Trbuhom za kruhom, Ivan se 1911. godine uputio u Ameriku te je cijeli život radio u rudniku željeza u Minnesoti. Dobio je sina Nicka, Markova oca, koji se kasnije preselio u Aljasku i boreći se za učiteljska prava, zavolio politiku. Postao je 1962. godine najmlađi član senata Aljaske, a radio je i kao profesor na Sveučilištu u Anchorageu.

Američki kongresnik postao je 1970. godine, a dvije godine kasnije proglašen je mrtvim nakon što je njegov avion nestao na putu od Anchoragea do Juneaua.

FILE PHOTO:    U.S. President Donald Trump acknowledges supporters at a campaign rally at the Show Me Center in Cape Girardeau Missouri 'NEĆEMO GA VIŠE TOLERIRATI!' 'Trump patološki laže! On nas dijeli po boji kože, vjeri, rodu...'

Mark je četvrto od šestero djece Peggie i Nicka Begicha, a iako je završio samo srednju školu postao je prvi Hrvat u američkom Senatu. Kasnije se nastavio školovati u Sveučilištu u Anchorageu.

Tino Jurić/Pixsell | Autor: Tino Jurić/Pixsell Foto: Tino Jurić/Pixsell

Nekoliko puta je službeno posjetio Hrvatsku, posljednji put sudjelovao je na 'Europskoj konferenciji poslovnih anđela' u Zagrebu 2016. godine, a 2012. u Splitu je obišao brod Američke ratne mornarice HSV Swift.

Video grab shows U.S. House Minority Leader Pelosi reading from bible during marathon speech on the floor of the House of Representatives on Capitol Hill in Washington NANCY PELOSI Bit će najmoćnija političarka u SAD-u? Trumpu obećala pakao

Najbrži brod kojim Američka vojska raspolaže bio je u pauzi između humanitarnih misija i tada uplovio u vojnu luka Lora. 

Komentari (1)
  • Lijepa Martina. Vidi se da pazi što unosi u svoj nos, ...ovaj tijelo...

    7. 11. 2018,   13:21