Obavijesti

News

Komentari 19

Zatražila sam preko odvjetnika zaštitu svojih prava i interesa

Zatražila sam preko odvjetnika zaštitu svojih prava i interesa

Nakon što se u medijima pojavila analiza MZO-a u kojoj je se proziva za odugovlačenje s očitovanjem, Vican je u izjavi za N1 televiziju najavila pokretanje pravne akcije zaštite

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak kako se nada da će se situacija oko imenovanja članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) razjasniti u najkraćem mogućem roku, te upozorila da se provedba Strategije kurikularne reforme mora čim prije institucionalizirati i depolitizirati, a reformski procesi maksimalno ubrzati, na dobrobit učenika i nastavnika.

Reagirajući na medijske napise prema kojima provedena analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pokazuje kako samo dio članova Ekspertne radne skupine zadovoljava kriterije koje je za natječajni proces sastavilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti pri Vladi RH, ministrica Divjak je upozorila kako je riječ o internom dokumentu na koji se još čeka očitovanje PSP-a.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavilo analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo nije očitovalo", kazala je ministrica u izjavi dostavljenoj Hini.

"Nadam se da će se PSP očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila. S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese, Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima", poručila je Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković: Vican ima moju potporu, a Divjak treba otkriti od kuda cure dokumenti

Ministarstvo je analizu 15. srpnja proslijedilo na očitovanje predsjednici Posebnog stručnog povjerenstva Dijani Vican i članovima povjerenstva.

Situaciju je u ponedjeljak komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Upitan za reformu obrazovanja nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Jelsi, Plenković je istaknuo kako "ona ide dalje", te izrazio podršku Dijani Vican.

"Rektorica Vican koja vodi posebno stručno povjerenstvo odlično radi svoj posao i ima moju potporu. Ona i ostali članovi posebnog stručnog povjerenstva, sukladno dogovoru sa zadnjeg sastanka na kojemu smo bili i ministrica Divjak i ja, ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskoga plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije", poručio je premijer.

Dodao je kako očekuje da će ministrica Divjak pronaći "tko po medijima distribuira interne dokumente radnoga karaktera".

Vican: Zgrožena sam, potražit ću pravnu zaštitu

Nakon što se u medijima pojavila analiza MZO-a u kojoj je se proziva za odugovlačenje s očitovanjem, Vican je u izjavi za N1 televiziju najavila pokretanje pravne akcije zaštite svojeg osobnog i stručnog integriteta.

"Zgrožena sam i zaprepaštena količinom objavljenih medijskih neistina o radu mojih kolega i mene osobno. Putem odvjetnika zatražila sam zaštitu svojih prava i interesa te će pred nadležnim tijelima biti pokrenut postupak u kojem ću dokazati zakonitost svih svojih postupanja", poručila je Vican za N1.

MZO-ova Analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova ERS-a, prema pisanju Jutarnjeg lista, pokazala je niz nepravilnosti, te je utvrđeno da od sedam kandidata tek troje udovoljava uvjetima izbora, dok ih četvero djelomično ili u potpunosti ne udovoljava uvjetima.

To uključuje i voditeljicu ERS-a Jasminku Buljan Culjek koja "ne ispunjava uvjete natječaja ni pod jednim od navedenih kriterija kandidata pod 1) ili b) ili c) ili d)", te "nema dostatno iskustvo u odgoju i obrazovanju kako je to navedeno u uvjetima pod a), kao niti relevantan izbor u znanstveno, odnosno, znanstveno-nastavno zvanje kako je navedeno u uvjetima pod b), c) i d)". Nadalje, utvrđeno je da akcijski plan koji je Culej priložila na natječaj nije isti plan koji je prezentirala javnosti.

Uz to, u Analizi se navodi kao sporan i slučaj izbora Mirka Ruščića za člana EKS-a, koji navodno također ne ispunjava natječajne uvjete, a za još dvoje, Dubravku Brezak Stamać i Roberta Kuhara, nedostaju dokazi o radom iskustvu.

HNS: Kvalitetna i brza reforma obrazovanja mora biti ispred interesa pojedinaca

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati ocijenila je kako je riječ o medijskim spinovima o kurikularnoj reformi koje "u javnost plasiraju oni pojedinci koji se boje da će njihovi uski osobni interesi biti ugroženi provedbom reforme obrazovanja, a imaju za cilj izazvati nesporazume i potaknuti svađe unutar Vlade, računajući da će se nastaviti praksa nastala tijekom posljednje dvije godine". 

Kao odgovoran partner u Vladi RH, HNS će dati svoj konstruktivan doprinos da Vlada RH nastavi rad na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, što na prvom mjestu uključuje depolitizaciju i reformu obrazovanja, stoji u HNS-ovu priopćenju.

"Sav naš fokus isključivo je na predanosti reformi obrazovanja, odnosno na njezinom ubrzavanju i operacionalizaciji, a nipošto ne na pojedincima. Nitko nije i ne smije biti važniji od budućnosti naše djece", poručuju iz HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Plenkovićevoj vladi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...