Obavijesti

News

Komentari 157

'Što se mene tiče, svaki tjedan u školi može započeti himnom'

'Što se mene tiče, svaki tjedan u školi može započeti himnom'
1

Priča se aktualizirala nakon što je Francuska ovog tjedna počela provoditi zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU i riječi himne

VIDEO

Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se premijera Plenkovića tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne, priopćili su Večernjem listu iz Vlade.

Priča se aktualizirala nakon što je Francuska ovog tjedna počela provoditi zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU, riječi himne i moto 'Liberté, égalité, fraternité' u svim učionicama. Ideju da se od 'rane dobi uvode vrijednosti i simboli Francuske' podržao je i predsjednik Emmanuel Macron.

- Samo isticanje simbola neće pridonijeti jačanju domoljublja, već je potrebno kroz odgoj i obrazovanje kod učenika poticati razvoj pozitivnih vrijednosti među kojima su svakako i one vezane uz nacionalni i kulturni identitet - smatra ministrica Blaženka Divjak

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić smatra kako nacionalna simbolika i kakvoća domoljublja ne moraju biti u korelaciji, što pokazuje i primjer bivše države.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pola smo se stoljeća svakodnevno spoticali na jugoslavenske simbole, ali to nije dovelo do rasta privrženosti toj državi -objašnjava Stipić.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pak smatra kako je Hrvatskoj potrebno jačanje ustavnog patriotizma i to kako hrvatskih tako i europskih ustavnih vrijednosti i normi. To znači jednakosti među građanima i njih pred zakonom, tolerancija razlika po bilo kojoj osnovi, društvena solidarnost i pravednost kao uvjeti za stvaranje neizrabljivačkog mentaliteta i stanja društvenih odnosa, pojašnjava Pupovac.

- Što se tiče jačanja nacionalnih osjećaja pripadnosti, mi smo u protekle tri desetljeća toga imali i imamo mnogo, mnogo više od ustavnog patriotizma. Zato mislim da je za Hrvatsku važnije da prođemo ono što je Francuska prošla od Francuske revolucije naovamo u izgradnji Republike slobodnih, jednakih i u ustavnom bratstvu ujedinjenih umjesto što razgrađujemo Republiku koju još nismo ni dovršili - obrazložio je Pupovac za Večernji list.

Pokretanje videa...

00:08
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje