Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Norac došao na proslavu: 'Bio je rat, on sada nosi svoj križ...'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 4

Gospić je 25. obljetnicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima...

Na vojno-redarstvenu akciju Medački džep moramo biti ponosni, ta je akcija Gospiću donijela mir i slobodu, poručio je u nedjelju iz Gospića, gdje se obilježava 25. obljetnica te akcije izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Damir Krstičević. 

U Gospić je stigao i jedan od ratnih zapovjednika, umirovljeni general Mirko Norac, koji  je osuđen za ratni zločin.

"Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama“, rekao je Krstičević.

Gospić je 25. obljetnicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima, svečanim mimohodom...

Na svečanosti su izaslanici Hrvatskoga sabora i predsjednice Republike, predstavnici vojnih, policijskih i crkvenih vlasti i mnogobrojni sudionici ratnih postrojbi čije su ratne zastave prodefilirale gradom.

Gospić: Obilježavanje 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Medački džep | Autor: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kustić: To nije akcija koje bi se branitelji trebali stidjeti

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Mario Kustić, rekao je da je ta akcija bila „akcija početka kraja kninske krajine“. Poručio je kako to nije akcija koje bi se hrvatski branitelji trebali stidjeti, da pojedinačna krivnja nije isto što i slika koju su neki pokušali nametnuti o Domovinskom ratu.

 "Mi smo samo branili svoje u želji da naša djeca nastave živjeti na ognjištima svojih djedova i da stvaraju svoje obitelji učeći svoju djecu kako se voli domovina" , rekao je Kustić i istaknuo kako su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz obrambenog karaktera Domovinskog rata.

Ante Deur, savjetnik predsjednice Republike, podsjetio je na važnost zajedništva, "sinergije onog vremena, važnosti vizije, snage emocija", te se zauzeo da se na mladu generaciju prenese ta emocija, da vide da je to bila pobjednička generacija.

U ime stradalničkih obitelji, Josip Dragičević, sin poginulog Mile Dragičevića rekao je kako je odrastanje, bez jednog ili oba roditelja, njega i drugu djecu poginulih branitelja iskalio da postanu borci za svoju i dobrobit svoje države, jer znaju da su njihovi roditelji htjeli prosperitetnu i jaku, samostalnu Hrvatsku.

Gospić je 25. obljetnicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima, svečanim mimohodom...

Tijekom mise za šestoro poginulih u akciji Medački Džep, održane u Katedralnoj crkvi,  vojni ordinarij Jure Bogdan izrazio je zadovoljstvo što se dostojanstveno obilježava akcija upisana u povijest za slobodu naše domovine. Zamolio je okupljene da se uvijek mole za sve žrtve Domovinskog rata, one najhrabrije i najodanije među nama.

 Proslava se nastavlja na Trgu Stjepana Radića taktičko-tehničkim zborom Oružanih snaga RH i atraktivnim preletima zrakoplova Krila oluje. 

Komentari (170)
  • svoju kaznu je platio... za razliku od mnogih koji se skrivaju.. mislim na pokolje u Vukovaru.. Škabrnji.. ma bolje da ne nabrajam.. previše je tog bilo..

    9. 9. 2018,   14:34
  • Mirko Norac je najbolji zapovjednik i da njega nije bilo presjekli bi četnici Hrvatsku. Zato ti hvala i slava generale! Živila Hrvatska 🇭🇷

    9. 9. 2018,   15:47
  • Na sastaku kriznog stozera u zg u kasno ljeto91’ gospic je bio pred padom pitanje tko ce u gospic svi pognuli glave a norac ustane i kaze ja idem...cinjenica je da je on spasio gospic u kriticnom trenutku i da cilj opravdava sredstvo to ce reci svi koji su onda bili

    9. 9. 2018,   15:30