Obavijesti

News

Komentari 72

Što se točno dogodilo: Avion se odbijao od piste poput igračke

Što se točno dogodilo: Avion se odbijao od piste poput igračke

Zrakoplov se pri slijetanju odbija od piste jednom pa drugi put, a potom se pretvara u plamenu buktinju. U stravičnoj nesreći u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo poginulo je 40 putnika i jedan član posade

VIDEO

Nove snimke sigurnosnih kamera iz moskovske zračne luke Šeremetjevo otkrivaju da se zrakoplov ruske tvrtke Aeroflot dvaput doslovce odbio od piste pokušvajući sletjeti. Superjet sa 78 putnika na letu SU1492 za Murmansk potom se opet diže nakon dva snažna udara o pistu, lebdi nekoliko metara iznad tla, još jednom snažno zapinje nosom, a onda repom. Zapalili su se motori i stražnji kraj zrakoplova se u sekundi pretvorio u plamenu buktinju.

Velika istraga pokazat će što se točno događalo na letu SU1492 od polijetanja u 18.02 po lokalnom vremenu do trenutka slijetanja točno u 18.30. Prema neslužbenim informacijama, pilot tvrdi da je neposredno nakon polijetanja zrakoplov udarila munja i tu je izgubio kompletnu elektroniku, od tog trenutka Superjetom je upravljao isključivo vizualno.

K tome, neslužbene informacije govore da su putnici odmah nakon udara munje prijavili požar, no plamen se na snimci pri slijetanju ne vidi sve do zadnjeg udara o tlo.  

A passenger plane is seen on fire after an emergency landing at the Sheremetyevo Airport outside Moscow

Pilot je najprije kružio oko Šeremetjeva ne bi li usporio, što potvrđuje i Flightradar, no prvi pokušaj slijetanja nije uspio, a drugi je završio nesrećom. Nisu imali vremena ni ispustiti gorivo pa je zrakoplov pri slijetanju bio znatno iznad maksimalne dozvoljene težine pri slijetanju, što je uz veliku vertikalnu brzinu mogući razlog odbijanja zrakoplova na pisti Šeremetjeva.

Strašne snimke putnika koji su preživjeli objavljene su kasno sinoć na društvenim mrežama. U zrakoplovu je panika, čuje se vriska, kroz prozor se vidi otvoreni plamen na motorima nakon udara o tlo.    

Od 78 putnika i članova posade preživjelo je njih 37, poginulo je 40 putnika i jedan član posade. Pilot je preživio. U nesreći su ozlijeđene 32 osobe, pet ih je u moskovskoj bolnici. Evakuacija je trajala točno 55 sekundi, požar je potpuno ugašen za 18 minuta. Ruski predsjednik Vladimir Putin odmah nakon nesreće uputio je izraze sućuti obiteljima poginulih. 

- Sjedio sam u prvim redovima i vidio kad je sve počelo. Sve se počelo topiti. Nekako sam uspio doći do izlaza. Uspio sam skočiti i izaći iz aviona - rekao je jedan od preživjelih.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a