Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što se točno dogodilo: Avion se odbijao od piste poput igračke

Zrakoplov se pri slijetanju odbija od piste jednom pa drugi put, a potom se pretvara u plamenu buktinju. U stravičnoj nesreći u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo poginulo je 40 putnika i jedan član posade

Nove snimke sigurnosnih kamera iz moskovske zračne luke Šeremetjevo otkrivaju da se zrakoplov ruske tvrtke Aeroflot dvaput doslovce odbio od piste pokušvajući sletjeti. Superjet sa 78 putnika na letu SU1492 za Murmansk potom se opet diže nakon dva snažna udara o pistu, lebdi nekoliko metara iznad tla, još jednom snažno zapinje nosom, a onda repom. Zapalili su se motori i stražnji kraj zrakoplova se u sekundi pretvorio u plamenu buktinju.

Velika istraga pokazat će što se točno događalo na letu SU1492 od polijetanja u 18.02 po lokalnom vremenu do trenutka slijetanja točno u 18.30. Prema neslužbenim informacijama, pilot tvrdi da je neposredno nakon polijetanja zrakoplov udarila munja i tu je izgubio kompletnu elektroniku, od tog trenutka Superjetom je upravljao isključivo vizualno.

K tome, neslužbene informacije govore da su putnici odmah nakon udara munje prijavili požar, no plamen se na snimci pri slijetanju ne vidi sve do zadnjeg udara o tlo.  

A passenger plane is seen on fire after an emergency landing at the Sheremetyevo Airport outside Moscow | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Pilot je najprije kružio oko Šeremetjeva ne bi li usporio, što potvrđuje i Flightradar, no prvi pokušaj slijetanja nije uspio, a drugi je završio nesrećom. Nisu imali vremena ni ispustiti gorivo pa je zrakoplov pri slijetanju bio znatno iznad maksimalne dozvoljene težine pri slijetanju, što je uz veliku vertikalnu brzinu mogući razlog odbijanja zrakoplova na pisti Šeremetjeva.

Strašne snimke putnika koji su preživjeli objavljene su kasno sinoć na društvenim mrežama. U zrakoplovu je panika, čuje se vriska, kroz prozor se vidi otvoreni plamen na motorima nakon udara o tlo.    

Od 78 putnika i članova posade preživjelo je njih 37, poginulo je 40 putnika i jedan član posade. Pilot je preživio. U nesreći su ozlijeđene 32 osobe, pet ih je u moskovskoj bolnici. Evakuacija je trajala točno 55 sekundi, požar je potpuno ugašen za 18 minuta. Ruski predsjednik Vladimir Putin odmah nakon nesreće uputio je izraze sućuti obiteljima poginulih. 

- Sjedio sam u prvim redovima i vidio kad je sve počelo. Sve se počelo topiti. Nekako sam uspio doći do izlaza. Uspio sam skočiti i izaći iz aviona - rekao je jedan od preživjelih.

Foto: Screenshot/Twitter

 

Komentari (72)
  • Puno toga ne štima u ovoj kaktastrofi, aerodromske službe za evakuaciju, vatrogasci, pa i sama evakuacija putnika iz aviona, previše sekundi je oklijevanja.

    6. 5. 2019,   07:32
  • ako u Moskovskoj zračnoj luci vlada ovakva neorganiziranost,nigdje vatrogasaca.... pitaš se kakva je situacija u ostalim ruskim zračnim lukama

    6. 5. 2019,   09:02
  • Pa dobro di su sluzbe sigurnosti!???vatrogasci,hitna....nitko!!!Sreca Kaj tragedija Nije veca

    6. 5. 2019,   07:32