Obavijesti

News

Komentari 1

Stradali prije 59 godina: Našli mumificirana tijela na planini

Stradali prije 59 godina: Našli mumificirana tijela na planini
2

To što nisam uspio spasiti njihove posmrtne ostatke za mene je bio veliki teret. Sada mi je taj teret pao sa srca. Nek počivaju u miru, izjavio je za medije njihov kolega planinar

VIDEO

Vojna ekspedicija konačno je u utorak uspjela iskopati i spustiti mumificirana tijela planinara pronađena još 2015. godine na vulkanu Pico de Orizaba, na 5,610 metara nadmorske visine.

Ekipa meksičkih alpinista pronašla je njihove posmrtne ostatke prije tri godine, nakon nekoliko dojava alpinista koji su 310 metara od vrha vulkana vidjeli lubanju koja je izvirivala iz snijega. Međutim, zbog teških vremenskih uvjeta i magle nisu ih mogli prenijeti u nizinu, piše britanski The Sun.

Lavina odnijela četiri života

Pomalo jezive fotografije leševa okovanih snijegom i ledom još su tada obišle svijet. Planinar Luis Espinosa (81) je tvrdio da je riječ o njegovim prijateljima planinarima koje je tijekom ekspedicije 1959. godine zatrpala lavina.

Naime, njih 16 krenulo je 1. studenog 1959. godine na vrh Pico de Orizaba. Drugog dana ekspedicije podijelili su se u dvije skupine. Iznenadila je lavina koja je odnijela četiri života, ali pronađeno je tijelo samo jednog od njih, Alberta Rodrigeza

Kako tvrdi Espinosa, pronađena tijela su Enrique Garcia Romero i Juan Espinosa Camargo, od kojih oboje imaju živuće rođake te Manuel Camposa Reyes, za kojeg nije poznato ima li živih članova obitelji, trojica planinara koji su proglašeni nestalima u lavini. Romero je u trenutku nestanka imao 24 godine, a Espinosa Camargo samo 17 godina.

No službena identifikacija morat će pričekati rezultate DNK testova. 

- Znali smo gdje su njihova tijela. U 2016. krenula je specijalna ekspedicija, a ja sam zahvaljujući prstenu na kojem su bili inicijali Juana Espinose Camarga znao da su to moji prijatelji - kazao je.

U tom pokušaju, izvlačenje njihovih tijela nije uspjelo. Sada, kaa se njihova tijela mogu pokopati, njihov kolega Espinosa za lokalne je medije izjavio da osjeća ogromno olakšanje.

- To što nisam uspio spasiti njihove posmrtne ostatke za mene je bio veliki teret. Sada mi je taj teret pao sa srca. Nek počivaju u miru - dodao je. 

Pico de Orizaba ili Citlaltépetl je vulkan, najviša planina u Meksiku i treća najveća u Sjevernoj Americi, s najvišim vrhom od 5.636 metara nadmorske visine. Nalazi se na granici između država Veracruz i Puebla. To je drugi najviši vulkanski vrh na svijetu nakon afričkog Kilimandžara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...