Obavijesti

News

Komentari 386

Ona je strah i trepet: G.I. Vlasta je stroga, ali pravedna bojnica

Ona je strah i trepet: G.I. Vlasta je stroga, ali pravedna bojnica
3

Iako je visoka 1,60 m pred bojnicom Vlastom Zekulić (36) iz Splita polaznici vojnog učilišta 'P. Zrinski' manji su od makova zrna. Završila je akademiju u SAD-u

VIDEO

Bile su mi to najteže godine u životu. Bila sam gladna, umorna i iscrpljena i psihički i fizički. To je strašno stroga južnjačka škola jer si nitko i ništa dok ne izgradiš akademski, vojni, fizički i duhovni karakter, kaže Vlasta Zekulić ponosno pokazujući prsten.

Teškom mukom zaslužila ga je zahtjevnoj vojnoj akademiji The Citadel u Južnoj Karolini. Završila ju je 2002. godine i u Hrvatske oružane snage vratila se s diplomom inženjera računarstva i menadžmenta informacijskih sustava te kao poručnica pješaštva. Dvije godine poslije imenovana je zapovjednikom voda Vojne policije u mirovnoj misiji u Afganistanu gdje je sudjelovala i u planiranju vojno-policijske operacije.

Mentorirala je i nastavnike i polaznike u afganistanskoj školi vojne policije, a njezin stav, znanje i iskustvo zapazili su i dužnosnici NATO-a, čija je televizija o njoj snimila prilog prozvavši je ženom koja ruši kulturološke barijere.

- Kad su vidjeli moj prsten, mnogi američki časnici su se uhvatili za glavu i čestitali mi kad su čuli gdje sam studirala, jer je škola poznata po zahtjevnosti - rekla je Vlasta, koja je 2012. doktorirala međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, a već je četiri godine zapovjednica Kadetske bojne i odgovorna za obuku mladih časnika.

- Govorim im kada da jedu, spavaju, oblače se, što smiju i što ne smiju reći. Znam da sam stroga, ali od svojih standarda neću odustati. U jednoj vježbi smo im na leđa stavili ranac od dva kilograma. Čula sam kako zovu mame i tate i žale se da im je teško. Rekla sam im da je u misiji oprema teška 27 kilograma i da stisnu zube. Tko ne može, nek ide kući. Imali smo dva tjedna da ih pripremimo za susret s predsjednikom Josipovićem i uspjeli su - ponosna je Vlasta. 

Dodala je da joj je dužnost najveća svetinja.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 386
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.