Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Strah nas je! Netko nam noću dolazi u selo i pali naše kuće...'

None Foto: čitatelj 24sata 2

Nismo se ovako bojali niti 1991. kad se na sve strane pucalo. Prošao je Domovinski rat, u selu nije bila zapaljena niti jedna kuća, a vidite što se sada događa. Ovo je prestrašno

Uznemireno nam to govori I. D., mještanin sela Duzluk, koje se nalazi podno srednjovjekovnog Ružica grada kraj Orahovice.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

On, kao i stotinjak mještana, ne spava već 40 dana zbog piromana koji im pali kuće. Sve je počelo 10. travnja, a od tada su zapaljene njih četiri i dva gospodarska objekta.

- Svake noći očekujemo da će nam zapaliti kuću, da će nas probuditi zvuk vatrogasnih sirena i dim. Budim se oko tri sata, osluškujem pa gledam kroz prozor ne bih li vidjela nešto neobično ili nekoga. I više onda ne mogu zaspati. Moram piti lijekove kako bih preko dana mogla normalno funkcionirati - kaže nam S. M.

Mještani ne žele da im se objave imena jer se boje da bi mogle izgorjeti i njihove kuće. Nisu ih smirili posjeti policije i gradonačelnice Orahovice te njihova uvjeravanja da se oni brinu o njihovoj sigurnosti.

Foto: čitatelj 24sata

- Imamo dojam da nam nešto prešućuju. Policija je imala dovoljno vremena da nakon prvog, eventualno drugog požara, pronađe piromana. Kad im kažemo u kojem bi smjeru trebala ići potraga za počiniteljem ili počiniteljima, kažu da se ne miješamo u njihov posao - govori još jedna mještanka.

Kad u selo navrati netko nepoznat, odmah izlaze i znatiželjno gledaju u tog neznanca, iako su svjesni da taj piroman neće doći usred dana.

- Sumnjamo da je piroman iz sela jer dobro poznaje u kojim kućama nitko ne živi i kuda može pobjeći nakon što podmetne požar. Ne oglašavaju se niti seoski psi jer očito poznaju miris - pričaju stanovnici dodajući da je zapaljena i jedna kuća u kojoj živi muškarac, a kojeg su spasili vatrogasci.

- Oni nam kažu kako su njihove cisterne s vodom spremne i da se svaku noć pripremaju za intervencije u Duzluku. Da nije tragično, bilo bi komično - kažu.

Foto: čitatelj 24sata

Svi požari buknuli su rano ujutro, u isto vrijeme. Prema riječima mještana, oko četiri, četiri i trideset. Posljednji je bio prije nekoliko dana, 19. svibnja. Mještanima svašta pada na pamet, sumnjaju da netko namjerno pali kuće da bi napustili selo na koje je netko “bacio” oko. Najviše ih frustrira to što im policija ne govori ništa. Bili bi sretni da im kažu da su na tragu piromanu ili da su ga uhitili kako bi mogli nakon 40 dana konačno prespavati cijelu noć bez straha. I da se vrate u svoju rutinu.

- Imam troje djece, jedno je slijepo, drugo boluje od šećerne bolesti. Ni sama nisam zdrava, možete misliti kako taj stres utječe na nas - priča nam drhtavim glasom mještanka Duzluka dok njezina susjeda dodaje kako ovih dana niti film na televiziji ne gledaju s upaljenim zvukom jer ih prestraše policijske sirene i vozila Hitne pomoći.

- Sva se stresem. Odmah pomislim da opet prolaze našim selom i da je još jedna kuća zapaljena. Svi smo pod stresom - govori susjeda dodajući kako joj je dosta svega.

Komentari (55)
  • Ono kada 40 dana treba da ovo dodje u medije. Pa sa ovim treba poceti svaki dnevnik, netko vrsi teror nad ljudima. Kada netko gradi centar u Vlaskoj u Zg odmah je vijest, guzva u Splitskoj luci vijest. Onda je ovo uzbuna.

    21. 5. 2019,   19:08
  • Ljudi jadni - organizirajte noćna dežurstva s bejzbol palicama ( lopatama, grabuljama) po cijelom selu - i vrlo brzo ćete doznati tko je piroman... strah je hrana zlikovcima

    21. 5. 2019,   18:43
  • hadezovci misle još da je 90-ta.

    21. 5. 2019,   19:41