Obavijesti

News

Komentari 196

Strah od cijepljenja: Vratile se ospice, u Srbiji vlada epidemija

Strah od cijepljenja: Vratile se ospice, u Srbiji vlada epidemija
2

Iako procijepljenost u Hrvatskoj pada, protiv ospica, rubele i zaušnjaka cijepilo se 96% populacije. Lani je u Hrvatskoj četvero oboljelo od ospica, a ove godine sedmero, uglavnom odraslih i necijepljenih

VIDEO

Ospice, do prije nekoliko godina gotovo zaboravljena dječja bolest, čije su simptome mlađi liječnici miješali s drugim bolestima, u naše susjedstvo vratile su se na velika vrata.

Lani je u Hrvatskoj četvero oboljelo od ospica, a ove godine sedmero, uglavnom odraslih i necijepljenih. U našem susjedstvu stanje je alarmantnije i Srbija je početkom listopada registrirala 41 oboljelog od ospica. S obzirom na to da je njihova procijepljenost ove godine pala na oko 50 posto, hrvatski stručnjaci upozoravaju da Srbiju uskoro očekuje ozbiljna epidemija ako brzo ne počnu s preventivnim cijepljenima. U Federaciji BiH do kraja rujna oboljelo je njih 19. Kao i kod nas, u susjednim zemljama jača pokret protiv cijepljenja. U Srbiji su mediji objavili kako njihovo resorno ministarstvo zdravstva raspolaže s dokazima kako farmaceutske tvrtke financijski podupiru pokrete protiv cijepljenja jer farmacije više zarađuju kad se liječe oboljeli, nego na cjepivima.

Jača pokret protiv cijepljenja

Stručnjaci u Hrvatskoj kažu da je ta konstatacija neozbiljna, naročito ako se govori o ospicama, i da nešto takvo može izjaviti samo netko krajnje neuk.

- Za ospice nema lijeka i farmacija na oboljelima ne može ništa zaraditi. Da se radi o jednom HIV-u ili herpesu, to bi imalo smisla jer su lijekovi za njih skupi, ali za ospice to nema baš nikakvog smisla. Lijeka nema ni za poliomyelitis i zaušnjake, dok se pertusis liječi relativno jeftinim sumamedom, a za tetanus i difteriju postoje antiserumi. Zato mi je priča da bi farmaceutska industrija plaćala pokrete protiv cijepljenja nategnuta - kaže dr. Darko Richter iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. S njim se slaže i dr. med. Lidija Gajski, jedna od rijetkih liječnika koji se javno protive cijepljenju.

Kod nas nema epidemije

- Kompanije zarađuju velik novac na cjepivima i sve što se oko toga događa govori suprotno ovoj tvrdnji – tvrtke krivotvore podatke o djelotvornosti i neškodljivosti cjepiva, plaćaju znanstvenike i liječnike koji promiču cijepljenje, financiraju globalne javnozdravstvene kampanje za cijepljenje... Stvorili su golemu propagandnu mašineriju koja cenzurira glasove neovisnih istraživača i liječnika te brojnih roditelja čija su djeca doživjela štetu od cijepljenja - kaže dr. Gajski.
Inače, u Hrvatskoj su ospice bile zaboravljene sve do 2003.

- Tad su došle s francuskim pilotom koji je sletio na naš aerodrom i prenio bolest na nekoliko djece koja nisu bila cijepljena. U početku naši liječnici nisu prepoznali ospice jer ih dugo nije bilo - kaže dr. Richter. Ograničene epidemije javljaju se u pravilu svake dvije godine, kad ih odrasli “uvezu” s putovanja. Ove godine u Hrvatskoj je bilo sedam slučajeva ospica, a 96% populacije cijepilo se protiv njih.

'Ne želim da itko preboli ospice'

Prvak u promicanju cijepljenja, dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti u Klinici ‘Dr. Fran Mihaljević’, upozorava na velike ovogodišnje epidemije u EU.

- U Rumunjskoj je 17-ero umrlo od ospica, a u Italiji dvoje. Sam sam ih prebolio, kao i mumps, te svatko tko je prošao te bolesti ne bi dvojio o cijepljenju - kaže Tešović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...