Obavijesti

News

Komentari 2

Strah od zaraze: U trgovinama više nema zaštite od komaraca

Strah od zaraze: U trgovinama više nema zaštite od komaraca

Najezde komaraca  povećane su upravo u zagrebačkim kvartovima s mnogo obiteljskih kuća, u kojima se u dvorištima nalaze posude i različiti predmeti s vodom, poput Trešnjevke i Dubrave

VIDEO

Sezona komaraca u Zagrebu ove godine se oduljila. U Hrvatskoj su, inače, zabilježene ukupno 52 vrste komaraca, a na području Zagreba 31 - većina su molestanti ili napasnici koji ometaju i uznemiruju ljude tijekom svakodnevnih aktivnosti i boravka u prirodi.
Mali broj vrsta komaraca može prenositi bolesti, od kojih je zasad najpogubnija groznica (vrućica) Zapadnog Nila. U Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u utorak je potvrđena smrt 84-godišnjeg muškaraca, druge žrtve te bolesti u Hrvatskoj od pojave prvih oboljelih s početka srpnja. U istoj bolnici na liječenju je još četvero oboljelih, a svi su životno ugroženi.  

Virus Zapadnog Nila uzeo dva života: Evo kako se zaštititi...
Virus Zapadnog Nila uzeo dva života: Evo kako se zaštititi...

Repelenti su, inače, jedina konkretna zaštita od uboda komarca - prijenosnika bolesti na otvorenom - a samim time i od zaraze. Kako piše tportal, uz strah od zaraze groznicom Zapadnog Nila u mnogim zagrebačkim trgovinama kozmetike i higijenskih potrepština zbog povećane potražnje došlo je do nestašice sprejeva i losiona protiv komaraca (repelenata), a zalihe se neće obnavljati do iduće sezone. Srećom, repelenti se još mogu nabaviti i u ljekarnama. 

Kako javlja tportal,  U DM-u sezona repelenata traje paralelno sa sezonom sunčane njege, a izlaganje tih proizvoda u trgovinama ovih dana je na izdisaju. Međutim dok su na policama još uvijek izloženi kreme i ulja za sunčanje, u nekim trgovinama, poput onih na Trešnjevci i Vrbiku, rasprodani su i posljednji artikli za zaštitu od komaraca, svih proizvođača. Ove godine zbog izrazite najezde komaraca repelenti su se natprosječno prodavali i zalihe su trenutno smanjene, potvrdili su za tportal u DM-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
‘Moja Ana je bila iscrpljena i umorna i sad se bori za život’
‘Moja Ana je bila iscrpljena i umorna i sad se bori za život’

Istovremeno, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar potvrđuju da je povećan broj upita građana za dezinsekcijom komaraca i navode da su tvrtke koje ih suzbijaju stalno na terenu, provodeći propisane mjere.  

- Ova godina je već od proljeća pa sve do sada vrlo povoljna za komarce. Ovisno o dijelu godine, prisutne su i dominiraju različite vrste komaraca. Tijekom kolovoza vladale su iznimno povoljne klimatske prilike za razvoj i razmnožavanje vrsta komaraca karakterističnih za ljetno razdoblje. Rujan je također vrlo topao, s visokim dnevnim temperaturama, što pogoduje njihovu stalnom razmnožavanju u različitim i brojnim malim vodama stajaćicama koje su svuda oko nas i koje postaju legla -  objašnjava za tportal Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, dodajući da slabljenje aktivnosti komaraca možemo očekivati nakon pada temperatura - zahlađenja. 

Razvojni ciklus komaraca na ljetnim temperaturama traje samo od pet do sedam dana, nastavlja Klobučar, što znači da se u okolišu stalno razvijaju nove jedinke. Osim kiše, stvaranju legla značajno pogoduju građani jer zbog nepažnje i neznanja drže vodu u različitim kantama, bačvama, predmetima oko kuće u koje pada kišnica, u pliticama lonaca za cvijeće, gumama itd. 

Iz Zavoda, inače, poručuju da sezonu visoke aktivnosti komaraca obilježava i prisutnost tigrastog komarca, vrste koja bode cijeli dan.  

- Nakon prijave oboljenja osobe od bolesti koju prenose komarci, na širem području od adrese stanovanja oboljele osobe provode se larvicidne i adulticidne mjere suzbijanja komaraca - poručila je Ana Klobučar. 

Prva žrtva groznice Zapadnog Nila u Zagrebu: Umro pacijent
Prva žrtva groznice Zapadnog Nila u Zagrebu: Umro pacijent

Larvicidne mjere odnose se na suzbijanje razvojnih oblika komaraca u leglima i provode se kontinuirano, od sredine ožujka do sada, u svim do sada zabilježenim leglima komaraca na području grada, što uključuje raznolika prirodna legla komaraca, potoke, gume u dvorištima tvrtki koje posluju gumama, posude s vodom u vrtovima na području grada te brojna druga mjesta. Suzbijanje letećih komaraca (adulticidne mjere) tijekom ljeta obavljeno je na brojnim lokalitetima na području grada.

Najezde komaraca  povećane su upravo u kvartovima s mnogo obiteljskih kuća, u kojima se u dvorištima nalaze posude i različiti predmeti s vodom, poput Trešnjevke i Dubrave.

Tretiranje ranih razvojnih oblika komaraca učinkovitije je od zaprašivanja odraslih jedinki, pa su u tom smislu dojave građana navedenim tvrtkama o tome odakle izlaze komarci veoma korisne. Zaprašivanje, s druge strane, nosi svoje opasnosti za pčele i druge kukce, a provedbena procedura znatno je složenija i sporija jer je potrebno obavijestiti sve relevantne institucije - vatrogasce, policiju, pčelare, ministarstva, zavode... - kako bi se poduzele potrebne predradnje, poput premještanja košnica.

Zaprašivanje se, inače, provodi na ograničenim lokalitetima u ranim jutarnjim satima, dok su komarci najaktivniji i dok je manje ljudi na otvorenom, a rezultati takvih akcija su uglavnom odlični, iako kratkog vijeka ako se paralelno ne tretiraju i legla komaraca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a