Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Štrajk će biti plaćen, moralna je obveza da nadoknade sate'

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sindikati i Vlada dogovorili su se da će im koeficijent rasti u tri koraka. No, nenastavnom osoblju neće porasti koeficijent već dodatak. Mihalinec tvrdi da je to zato što ne zaostaju za ostalim javnim službama

Ono što smo tražili na početku, to smo dobili na kraju, rekao je Branimir Mihalinec za RTL Danas. 

- Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za svo nenastavno osoblje povećanje plaće od 6,11 posto - dodao je i objasnio zašto povećanje koeficijenta nisu tražili i za nenastavno osoblje. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama. I nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike. Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni - rekao je. 

Na pitanje zašto su od početka tražili povećanje koeficijenta za sve, Mihalinec je rekao da su "sve to bile naše taktičke borbe". 

DOGOVORILI SU SE Natrag u školu: Štrajk plaćen, ali nadoknada nastave - nije

- Upravo zato smo i bili tako ustrajni i uspjeli smo. Ono što smo postavili na početku, to je bilo 6,11 posto povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu, odnosno koeficijent 1,406, to je danas s Vladom i dogovoreno - rekao je. 

Objasnio je i zašto nisu tražili izjašnjavanje članstva, kao što su to napravili za prvi prijedlog Vlade. 

DETALJI VLADINE PONUDE Platit će im dane u štrajku, ali nastava mora početi u utorak!

- Cijeli ovaj proces vode Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Princip rada u oba sindikata je takav da kada postavimo zahtjeve, ukoliko ih postignemo, tada odluke donose tijela sindikata. Ukoliko nismo postigli do kraja naše zahtjeve tada pitamo članstvo je li im dovoljno - rekao je te komentirao zašto su pristali da se dani naknade ne plate. 

- U danima štrajka nastavnici nisu radili s djecom. Upravo zato jer je štrajk plaćen, ti dani kada nisu radili s djecom, nastavnici imaju moralnu obvezu, kada nadoknađuju sate kada nisu radili s djecom, nadoknade bez traženja dodatnih sredstava - rekao je. 

Komentari (33)
  • Moralna je obveza uhljeba da otme realnom sektoru i plati uhljebima njihov nerad. Moral prije svega!

    2. 12. 2019,   21:37
  • Oni nemaju morala haha, tulipani. Namireni su, vecina, ne svi, i sad rokaj po starom. Dodi u razred, sablonski neku glupost i rokaj, na kraju se cude za katastrofalne rezultate matura ili obicnih testova.

    2. 12. 2019,   21:51
  • 01.09.2019 . Gospodin Premijer vam je ponudio još i više , a vi ste igrali na taštinu niskosti od strane smjenjenog JOKIČ BORISA . Ne treba se sramiti priznati istinu .

    2. 12. 2019,   21:43