Obavijesti

News

Komentari 7

Štrajka glađu: Poziva političare da naprave nešto za klimu...

Štrajka glađu:  Poziva političare da naprave nešto za klimu...
1

Danski student Mikkel Brix počeo je štrajk glađu kako bi upozorio političare svoje zemlje koja će u lipnju održati parlamentarne izbore na nužnost donošenja hrabrije klimatske politike

VIDEO

 - Želim da se političari u Danskoj probude i napokon učine nešto za klimu -  rekao je Mikkel Brix za njemačku agenciju dpa u telefonskom razgovoru iz svoje kuće u  gradu Frederikshavnu, na sjeveru poluotoka Jutland.

Naglasio je da će štrajkati glađu do 5. lipnja kada se održavaju parlamentarni izbori u Danskoj. Klimatska kriza predugo se ignorira, naglasio je Brix, no sada se bar o tome priča.

 - Sada trebamo povući prave poteze -  dodao je Brix koji je posljednji topli obrok konzumirao u ponedjeljak navečer.

Sljedećeg dana, danski premijer Lars Lokke Rasmussen objavio je datum izbora, čime je službeno počela kampanja i tada Brixov štrajk glađu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ankete pokazuju da su klimatske promjene i okoliš glavne brige danskih birača kako na parlamentarnim tako i izborima za europski parlament.

Brix je rekao da su studentski prosvjedi za klimu, koje je inspirirala švedska aktivistica Greta Thunberg, urodili plodom te da su danski političari sada svjesni da su mlade generacije ozbiljno zabrinute za klimu.

Od kolovoza 2018. godine, 16-godišnja Greta Thunberg tjedno prosvjeduje ispred parlamenta u Stockholmu s ručno izrađenim transparentom na kojem piše "školski štrajk za klimu". Od tada, štrajkovi su održani u više od 1600 gradova u  preko 100 zemalja svijeta.

Pokret mladih od političara zahtjeva ozbiljnije rješavanje klimatskih problema te ograničenje rasta prosječne temperature u svijetu na 1,5 stupanj Celzijev iznad razina prije industrijske revolucije, a što je i najambiciozniji cilj Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

 - Govorimo o budućnosti svih nas -  naglasio je Brix i pritom se osvrnuo i na svoje zdravlje u štrajku.

 - Moram biti oprezan, mrtav aktivist nije dobar aktivist - zaključio je Brix.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.