Obavijesti

News

Komentari 565

'Ovdje je najjača reprezentacija Hrvatske, evo koliko nas ima!'

'Ovdje je najjača reprezentacija Hrvatske, evo koliko nas ima!'
28

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima, štrajkaju u cijeloj Hrvatskoj u srijedu. U 10 sati su se počeli skupljati na Trgu Republike Hrvatske, a zatim krenuli prema Markovom trgu

VIDEO

Devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajkat će se u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i nastavnici  započeli su prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu po nazivom "6.11. za 6,11 posto". 

Pratite uživo

12.52 - Zašto smo se ovdje okupili? Zato što novaca za rješavanje problema u sustavu obrazovanja nema, a za sve drugo ima. Zato što obrazovani radnici ne trebaju vaše mrvice sa stola. Ovdje smo zato što svi mi želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa. 

U jedinstvu je naša snaga, zajedništvo je ono što nas je dovelo ovdje. Ovo je borba, Hrvatska zaslužuje bolje obrazovanje. Mi se borimo za bolje obrazovanje i bolju domovinu. Nemate pravo odustati u borbi za naše dostojanstvo i za status naše profesije, poručila je prosvjednicima šefica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemamo pravo odustati, idemo dalje - poručila je, a zatim su okupljeni zapjevali pjesmu 'Moja Domovina'.

12.43 - Mostovi zastupnici Miro Bulj i Marko Sladoljev, i sam po struci nastavnik, izašli su na prozor Sabora i transparentom dali podršku prosvjednicima. 

12.07 Danas smo se okupili ovdje da kažemo ovima koliko nas ima, rekao je Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Pitali su me neki, i Sanju, zašto imamo navijačka obilježja danas. Odgovor je jednostavan, ovo je znak poštovanja. Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske ikada, poručio je Mihalinec.

Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse, rekao je Mihalinec okupljenim prosvjednicima.

Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću - nemojte dovoditi u pitanje budućnost! Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. Sedamnaest dana ignorirali su vas, sedamnaest dana su šutjeli, tek osamnaesti dan počeli su pregovori, kao da nas nije niti bilo!, poručio je Mihalinec.

Prave se da ne znaju naše zahtjeve, čude se zašto smo u štrajku, je l' vi znate razlog? Da ponovimo, neka čuje, želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u odgoju i obrazovanju, gdje plaće zaostaju u plaćama u javnim službama. To je učinila vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada to želi zabetonirati! - poručio je Mihalinec. 

- 6,11, to je poruka Vladi - rekao je. Dodao je da će provesti referendum te, ako prihvate, sindikati će potpisati sporazum, a ako ne, onda idu dalje. 

- Predsjedniče Vlade, ako prihvatite naše zahtjeve, vi ste pobijedili jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj, a ako ne prihvatite, vi ste izgubili. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike - rekao je. 

12.05 - Vaš broj danas, vaš odaziv na štrajk, vaše jedinstvo da se borimo za svoja prava nimalo ne jenjava, rekla je Ana Tuškan, tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

- Hvala što ustrajete, hvala što smo svi jedinstveni - dodala je Tuškan, uz ovacije okupljenih.

11.36 - Došao sam dati podršku, atmosfera je odlična, baš pozitivna, rekao nam je Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sanja Šprem s Branimirom Štrukeljom, potpredsjednikom Sindikata Slovenije

11.26 - Povorka prosvjednika, u kojoj sudjeluje velik broj učitelja i nastavnika, stigla je na Markov trg. Sindikalni čelnici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec prosvjeduju u dresovima Hrvatske. Prosvjednici pjevaju 'Srce vatreno' i 'Neopisivo'. 

11.06 - Prosvjetari su krenuli prema Markovom trgu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:01

11.02 Prosvjetari su ispunili Trg Republike Hrvatske i čitav prostor ispred HNK-a. 

10.58 Štrajk ima smisla više nego ikad. Štoviše, da se mene pita, ne bi bio cirkularnog tipa nego apsolutan i to sa svim ostalim skupinama, javnim službenicima. Znanje je korisno dok je politički aktualno, a kad više nije onda tko ga šiša. Ovo nije nikakav anarhizam nego naše demokratsko pravo da se na ispravan način vlasti kaže da nešto ne valja, rekao nam je mladi nastavnik informatike Matija Prahin (33) iz OŠ Sveta Nedelja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:56

10.05 - Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je kako bi se mogli nadoknaditi dani u štrajku, javlja N1. Dodala je kako će u prijepodnevnim satima upute poslati svim školama te da su zakonom propisana četiri koraka: 

Angažiranje svih nenastavnih dana, angažiranje subota tamo gdje je moguće, skraćivanje praznika i, u krajnjem slučaju, produžetak školske godine.

- U slučaju da bi se ova situacija produžila, a vjerujem da ipak neće, onda bi se u krajnjem slučaju išlo na produžetak školske godine, a to ide zahtjevom škole prema ministarstvu kako je zakonom propisano - rekla je ministrica. No, ističe da zasad nema opcije da se produžuje godina te da je to zadnja opcija. 

10.00 - Učitelji i nastavnici počeli su se okupljati na Trgu Republike Hrvatske.

- Ni nama ne odgovara štrajk, mi bi radije bili u razredima s našim učenicima nego sjedili u zbornicama. Ali moramo se izboriti za svoje dostojanstvo. I tih 6,12 posto podizanja koeficijenta je mizerija, a ono što Vlada nudi je prejadno - kažu nastavnici koji su na prosvjed u Zagreb došli čak iz Splita.

U četvrtak nastave nema u Istarskoj i Šibensko-kninskoj, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj te Karlovačkoj županiji.

 

Vlada im nudi povećanje osnovice od 6,12 posto, kao i svim javnim i državnim službenicima te dva posto povećanja koeficijenta od 1. srpnja iduće godine, ali samo u slučaju ako Uredba o koeficijentima složenosti poslova do tad ne bude gotova.

'Štrajk ide dalje, a prijedloge Vlade će razmotriti zaposleni'
'Štrajk ide dalje, a prijedloge Vlade će razmotriti zaposleni'

Dok nastavnici prosvjeduju, istodobno predstavnici sindikata javnih službenika u Ministarstvu rada s ministrom Josipom Aladrovićem nastavljaju pregovore oko povećanja osnovice.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:14

Podsjetimo, Vlada im nudi povećanje od 6,12 posto, a oni su na posljednjem sastanku zatražili 18,3 posto. U ime obrazovanih sindikata koji su organizirali prosvjed i ne mogu biti na pregovorima, na sastanak ide Vilim Ribić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 565
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)