Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stranci ni brakom ne mogu do zdravstvenog osiguranja u RH

Prije sedam godina doselila je iz Srbije u Zagreb. Završila je studij, radi honorarno i nedavno se udala. Sve to nije dovoljno da dobije pravo na obavezno zdravstveno osiguranje

Zbog ljubavi i studiranja došla sam iz Bačke Palanke (Srbija) prije sedam godina u Zagreb. Završila sam Fakultet političkih znanosti, dobila honorarni posao, čak sam se udala potkraj prošle godine. No sve to nije dovoljno da dobijem zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. 

Požalila nam se čitateljica (26) koja pokušava pronaći način da dobije obvezno i trajno zdravstveno osiguranje. Kaže, uvijek ju iznenadi neka birokratska ‘caka’, a posljednje što ju je dovelo do ruba izdržljivosti je bila odbijenica kada je pitala može li temeljem braka s hrvatskim državljaninom dobiti zdravstveno. 

- Sve ove godine jedino na što imam pravo je zdravstvena pomoć u slučaju hitnosti. Ali za to svaka tri mjeseca moram ići natrag u rodnu Srbiju, prolaziti liječničku komisiju na kojoj dokazujem da sam zdrava, te s tom potvrdom vraćati se u Hrvatsku - prepričava čitateljica.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Pita, postoji li ikoji drugi način da na dulje vrijeme dobije zdravstveno osiguranje koje čitavo vrijeme ne može ostvariti jer još nije dobila pravo stalnog boravka u Hrvatskoj. Za sada joj se odobrava samo na godinu dana. 

Iz Hrvatskoj zavoda za zdravstveno osiguranje potvrdili su da je jedini način da dobije stalno obvezno zdravstveno osiguranje je trajni boravak u zemlji, a do tada moraju sami plaćati obvezno zdravstveno osiguranje. 

- Stranci s privremeni boravkom moraju se prijaviti na obvezno zdravstveno osiguranje te se moraju osigurati uz uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Ženidbom se stječe automatsko pravo na osiguranje koje dobiva član obitelji hrvatskog osiguranika. Iako se netko oženio, mora imati stalni boravak u Hrvatskoj za dobivanje obveznog zdravstvenog osiguranja - odgovorili su iz HZZO-a. 

A ako stranac sam plaća zdravstveno, to će ga koštati 529,69 kuna na mjesec, odgovorili su iz HZZO-a. 

Naša sugovornica za sada se odlučila za jeftiniju varijantu - da svaka tri mjeseca u Srbiju odlazi po potvrdu liječničke komisije kojom dokazuje da nema kroničnih bolesti i da je, zapravo, zdrava. I s time dobiva pravo od našeg HZZO-a da u slučaju hitnosti dobije besplatnu medicinsku skrb čiji će trošak pokriti Srbija. 

- A to je mučna procedura jer se svaka tri mjeseca moram vraćati u Srbiju. Prvo se naručujem liječnici opće prakse i to traje nekoliko dana. Ona mi izdaje uputnice za vađenje krvi i urina. S tim nalazima ponovno idem k liječnici da mi da uputnicu za liječničku komisiju. Također, na komisiju nosim i potvrdu stomatologa koji mi je pregledao zube - prepričava.

Na komisiju se ne naručuje nego jutrom odlazi i 'provjerava' stanje u čekaonici. Nekih dana samo se vrati kući jer je gužva prevelika. 

- To je iskustvo strašno jer cijeli dan sjedim u hodniku bez prozora zajedno s ljudima koji imaju stvarne probleme i koji su zaista bolesni te moraju pred komisiju. Ja među bolesnima čekam svoj red na komisiju koja će mi izdati potvrdu da sam zdrava i time potvrđuju da s skrivam neke bolesti koje bih možda liječila na hitnoj u Hrvatskoj - kaže naša čitateljica.

Priznaje, sve joj je to mučno, naporno i zahtjeva da se svaka tri mjeseca u Srbiju vrati na dva tjedna. Mora izostati i s posla. Posljednje što ju je razočaralo to što je doznala da ni nakon udaje u Zagrebu nema pravo na obavezno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj.

- Za sada je jedini uvjet da pričekam uvjet da podnesem prijavu za stalnim prebivalištem - kaže i usput napominje da joj se svaka godina studiranja u Zagrebu računala kao pola godine boravka u Hrvatskoj. Zato tijekom ovih godina još nije ispunila preduvjet da nakon pet godina privremenog boravka podnese zahtjev za stalnim boravkom.

Tema: Hrvatska

Komentari (40)
  • Pa duso draga plati 500 kn mjesecno za zdravstveno kao i mi svi ostali koji placamo i 2-3x vise a imamo ista prava kao svi vi koji placate minimum ili nista!

    17. 1. 2019,   19:01
  • Ja sam dobio kada sam se zaposlio. Stranac. Od honorarnog rada nema zdravstvenog

    17. 1. 2019,   18:21
  • sto ne nadje neki normalni posao a ne honorarni, zato i nema zdravstveno

    17. 1. 2019,   18:33