Obavijesti

News

Komentari 675

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ODGOVOR NA NAPAD

Jasno je da će Izrael odgovoriti, pitanje je kada i u kojoj mjeri, rekao je jedan od dužnosnika nakon višesastnog sastanka ratnog kabineta, piše NBC News.

Razmatra se plan u kojem bi Izrael odmah odgovorio na napad ili bi pričekao s time.

IRAN: NAJAVILI SMO NAPAD

Iran kaže da je obavijestio SAD o svojoj "ograničenoj" operaciji

Iran je u nedjelju priopćio da je obavijestio Sjedinjene Države o svojoj namjeri da provede "ograničenu" operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad početkom travnja na iranski konzulat u Siriji koji se pripisuje Izraelu.

"Najavili smo Bijeloj kući u poruci da će naša operacija biti ograničena, minimalna i da će cilj biti kažnjavanje izraelskog režima", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iranski ministar rekao je to tijekom brifinga sa stranim diplomatima u Teheranu o napadu bespilotnim letjelicama i projektilima koji je tijekom noći pokrenula Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike, protiv Izraela.

Amir-Abdolahian rekao je veleposlanicima da je Teheran obavijestio susjedne zemlje o svom planiranom napadu "72 sata prije operacije".

Iranski čelnici, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, obećali su da će "kazniti" Izrael za smrtonosni napad u kojem je ubijeno sedam časnika Revolucionarne garde u Damasku 1. travnja.

"Najavili smo našoj braći i prijateljima u regiji, uključujući zemlje u kojima se nalaze američke vojne baze, da je naš cilj samo kazniti izraelski režim", rekao je ministar.

"Ne želimo gađati američki narod ili američke baze u regiji", dodao je, upozorivši da bi Iran mogao gađati američke vojne položaje ako su uključeni u "obranu i potporu" Izraelu.

OGLASIO SE BIDEN

Biden rekao Netanyahuu da SAD neće sudjelovati u protunapadu Izraela na Iran

Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Države neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi protiv Irana, rekao je dužnosnik Bijele kuće u nedjelju. Iran je u subotu navečer lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael kao odgovor na navodni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja.

U izjavi objavljenoj kasno u subotu nakon napada, Biden je kazao da je rekao Netanyahuu kako je Izrael "pokazao izvanrednu sposobnost da se obrani i porazi čak i napad bez presedana".

Biden u izjavi nije rekao jesu li on i Netanyahu razgovarali o mogućem odgovoru Izraela ili potencijalnom angažmanu SAD-a. 

SAD ne želi niti "eskalaciju" niti "širi rat s Iranom", izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće.

"Predsjednik Joe Biden je bio jasan: ne želimo eskalaciju. Ne želimo širi rat Iranom. Mislim da će nam sati i dani koji dolaze puno toga reći", rekao je John Kirby za NBC televiziju.

"Jasno smo dalo do znanja svim stranama, uključujući Iran, što bismo učinili (...) i koliko ozbiljno bismo primili svaku prijetnju našem osoblju" raspoređenom na Bliskom istoku", dodao je Kirby.

Kiby je dodao da će SAD "ostati budan i na oprezu" glede bilo kakvih iranskih prijetnji američkim vojnicima.

Biden je u subotu navečer rekao da su američke snage sudjelovale u uništenju "skoro svih" dronova i projektila koje je Iran ispalio na Izrael, dodajući da je premijeru Netanyahuu potvrdio svoju "nepokolebljivu" potporu.

Između Bidena i Netanyahua je posljednjih tjedana došlo do neslaganja oko šestomjesečnog rata u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja se suočava s teškom humanitarnom situacijom i prijetnjom glađu.

"Nastavljamo s njim surađivati, savjetovati ga", rekao je Kitby i ponovio da će SAD "nastaviti pomagati (Izraelcima) da se obrane".

EU O NAPADU IRANA

Sazvani hitni sastanci zemalja G7 i Vijeća sigurnosti

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sazvao je za utorak sastanak ministara vanjskih poslova članica Europske unije s obzirom na to da napad Irana na Izrael bez presedana potiče bojazan od širenja rata na Bliskom istoku.

"Naš je cilj pridonijeti deeskalaciji i sigurnosti u regiji", napisao je u nedjelju Borrell na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Zbog iranskog napada na Izrael sazvan je i video sastanak G7 za nedjelju poslijepodne, kao i izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Prvi put u povijesti Islamske Republike, Iran je preko noći izravno napao svog najvećeg neprijatelja, Izrael. Napad je odmazda za ubojstvo visokih iranskih časnika u Siriji u navodnome izraelskom zračnom napadu koji se dogodio ranije ovaj mjesec.

Svijet strahuje od eskalacije sukoba u regiji gdje već više od šest mjeseci traje rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

IZRAEL UTVRĐUJE ODGOVOR IRANU

Sastao se Izraelski ratni kabinet

Izraelski ratni kabinet započeo je sastanak, rekao je dužnosnik CNN-u u nedjelju nešto prije 16 sati.

Ratni kabinet čine premijer Benjamin Netanyahu, ministar obrane Yoav Gallant i Benny Gantz, čelnik stranke Nacionalne unije i bivši ministar obrane. Ministar strateških poslova Ron Dermer i političari Gadi Eisenkot i Aryeh Deri sjede u ratnom kabinetu kao promatrači.

Na sastanku ratnog kabineta Izrael utvrđuje svoj odgovor nakon što je Iran lansirao desetke projektila sa svog teritorija prema Izraelu kasno u subotu. Izraelska vojska je rekla da su "99%" od više od 300 projektila koje je ispalio Iran presreli Izrael i njegovi "partneri".

Američki predsjednik Joe Biden jasno je dao do znanja da SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana, rekao je visoki dužnosnik administracije.

Komentari 675