Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stranka Pametno: U Hrvatskoj će se ubrzo liječiti samo bogati

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Ova Vlada nam svaki dan pokazuje kako prevariti birače: prije izbora su im bila ‘puna usta naroda’, a sada provode tzv. reforme, samo za odabrane. Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za čak 30 posto je najnoviji i katastrofalan primjer, a u Hrvatskoj će se uskoro liječiti samo bogati - kažu u stranci Pametno koju vodi Marijana Puljak.

Zalažući se za političko odlučivanje temeljeno na činjenicama i dokazima te za solidarno financiranje zdravstva, široku dostupnost zdravstvenih usluga i preventivnu zdravstvenu zaštitu, Pametno odbacuje namjere ministra zdravlja, a koje, kako kažu, idu u smjeru legaliziranja sive ekonomije i omogućavanja moderne zdravstvene skrbi samo bogatima.

Podsjećaju kako su u svom programu jasno identificirali neefikasnu organizaciju i upravljanje zdravstvenim sustavom kao područja koja treba žurno unaprijediti, a što je pokazano i pozitivnim promjenama koje su efikasno i brzo implementirane od, primjerice, nove uprave KBC-a Rijeka predvođene prof. dr. sc. Davorom Štimcem.

Pametno se u svom programu, među ostalim, zalaže za:

- zadržavanje principa solidarnosti i dostupnosti u javnom financiranju zdravstvene zaštite,

- unaprijeđenje učinkovitosti i djelotvornosti trošenja javnog novca u zdravstvu,

- uvođenje neovisne kontrole kvalitete svakog odjela,
- primjenu akreditacijskog postupka vanjskog vrednovanja zdravstvenih ustanova,

- depolitizaciju i profesionalizaciju rukovodećeg kadra zdravstvenih ustanova za menadžersko upravljanje.

Pametno, posebno, još jednom naglašava da sve promjene i prilagodbe u sustavu zdravstva treba temeljiti na politički neovisnim stručnim mišljenjima, uz stalnu kontrolu kvalitete i primjenu ekonomskih evaluacija. Nitko nije tako bogat da ne bi trebao pametno ulagati u zdravstvo! 
 

Komentari (48)
  • zasto imam osjecaj da su za ovog ministra zdravstva lobirali grobari..

    30. 3. 2016,   20:16
  • predlažem da se ovom usukanom smrknutom adeze veseljaku ministru černobilskih poslova i blago u gospodu odjave ovozemaljskog života iliti ''ljećenja po rvackim bolnicama'' na vrata ureda okači tabla na ćirilici ''dr. Darije, Uzoriti Veliki žetelac'',koju će uzoriti domoljupi i najveći rvacki sinovi svaki dan poslje na silu odslušane mise i izgubljene kladare namlatit kakovim ćekićom i dić popularnost u narodu milodara pupavaca i ljepljivih smeđih jugoplastika traka za ptt pakete

    30. 3. 2016,   20:01
  • Evo nama reformi o kojoj su toliko bulaznili.U sadasnjoj situaciji,dignuti zdravstvo 30% je jako los potez.Uostalom,kada je ADZ ikada i ucinio nesto dobro i pametno....

    30. 3. 2016,   21:37