Obavijesti

News

Komentari 7

Stranka SDA: Naziv Republike Srpske protivan je Ustavu BiH

Stranka SDA: Naziv Republike Srpske protivan je Ustavu BiH
1

Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, ističu iz SDA

VIDEO

Stranka demokratske akcije (SDA) odlučila je pokrenuti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine postupak ocjene ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska, potvrđeno je u srijedu iz središnjice najveće bošnjačke stranke u BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima SDA navodi kako će postupak preispitivanja ustavnosti naziva RS povesti stranački dužnosnici u tijelima vlasti, koji su ovlašteni podnositi apelacije Ustavnom sudu.

Takvo pravo ima, primjerice, aktualni bošnački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Inicijativa koja će bez dvojbe potaknuti nove političke prijepore u BiH na tragu je činjenice da su u oba bosanskohercegovačka entiteta, pa tako i u RS-u, sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, no u praksi vlasti u RS-u, a posebice Milorad Dodik, inzistiraju na tvrdnjama kako je to zapravo 'država srpskog naroda'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Entitet RS je po Ustavu multietnički'

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS  je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po načelu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je nadređena Ustavu BiH - stoji u obrazloženju SDA-ove inicijative.

SDA podsjeća kako je Ustavni sud BiH još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti naroda, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sustavima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.  

- Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni - naveo je SDA.

Upravo na temelju apelacije predsjednika SDA Bakira Izetbegovića Ustavni sud je 2015. godine proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske, uz ocjenu kako taj datum diskriminira Hrvate i Bošnjake kao konstitutivne narode u tom entitetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...