Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Strava prije klanja: Iscrpljene, bolesne, prekrivene izmetom...

None Foto: Prijatelji životinja

Eksplicitne snimke okrutnosti u prijevozu živih životinja alarmirale su Europsku komisiju. Europski parlament najavio je istragu kršenja propisa u transportu životinja

Organizacije Animals International (AI), Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation (TSB|AWF) i Eurogroup for Animals otkrile su prošli tjedan u Bruxellesu, na konferenciji za visoke službenike Europske komisije i Parlamenta te članove vlada zemalja članica, šokantne snimke brutalnog zlostavljanja životinja u međunarodnom prijevozu.

Iz njih je vidljivo jasno kršenje europskih zakona za zaštitu životinja i međunarodnih sporazuma o prijevozu živih životinja tijekom izvoza unutar EU-a i u zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike, donosi u svom priopćenju udruga Prijatelji životinja

Potpuno iscrpljene umiru u bolovima

Snimke otkrivaju surovu stvarnost životinja u prijevozu: životinje trpe glad i žeđ u pretrpanim kamionima, u luke pristižu potpuno iscrpljene, a radnici ih elektrošokerima tjeraju na brodove. U nehigijenskim uvjetima podliježu bolestima i upalama te umiru u bolovima. One koje prežive dolaze na pristaništa malaksale, izgladnjele i potpuno prekrivene vlastitim izmetom.

Istraga je trajala dvije godine, zaključno s veljačom 2017. godine, a organizacije ističu da se radi o standardnoj praksi u prijevozu goveda, svinja, ovaca i ostalih životinja za ljudsku konzumaciju. Od Europske komisije zatražile su potpunu zabranu prijevoza živih životinja.

Foto: Prijatelji životinja

Europski parlament obvezao se djelovati i istražiti kršenje prava životinja i europskih uredbi o transportu. Jeppe Kofod, potpredsjednik organizacije Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals pri Europskom parlamentu, dao je podršku zahtjevu za ukidanje prijevoza živih životinja i obećao da će se „pobrinuti da službena istraga iznjedri jasne preporuke kako bi do toga i došlo”.

Nezamisliva okrutnost

Antonija Magaš iz Prijatelja životinja upozorava da su snimke, koje Udruga dijeli s javnošću kao članica organizacije Eurogroup for Animals, izrazito eksplicitne i prikazuju nezamislivu okrutnost.

Foto: Prijatelji životinja

- Teško je prihvatiti da je prijevoz životinja, koji uključuje neizmjernu patnju životinja, njihova svakodnevica, a završava pod mesarskim nožem. Svatko od nas u mogućnosti je zaustaviti kamione i brodove već danas, mijenjanjem prehrambenih navika i prelaskom na biljnu prehranu - kazala je Magaš.

Foto: Prijatelji životinja

Organizacija Eurogroup for Animals, u sklopu kampanje #StopTheTrucks, pokrenula je peticiju protiv prijevoza živih životinja, koju je u Hrvatskoj već potpisalo više od 3000 ljudi. Peticiju je moguće potpisati do 20. travnja na službenoj stranici Prijatelja životinja.
 

Komentari (97)
  • ovo je strava i uzas, al nemoj odma to iskoristavati da nametnes svoju vegeterijansku prehranu ! postoje zakoni o humanom uzgoju i klanju kojeg se nitko ne pridrzava pa bi se trebalo fokusirati na to an ne na bilje iskljucivo. židovi imaju koser standard i trude se to postivati. uvijek ce biti lovaca u mutnom i ljudi kojima patnja zivotinja ne znaci nista.

    14. 3. 2017,   11:34
  • Tuga. Vlasnici su očito sociopati i đubrad koje nije briga za ništa osim za njihov novac. Sve se vraća, sve se plaća, prije ili kasnije.

    14. 3. 2017,   11:46
  • Sve to pada u vodu kad procitas vegansku propagandu....apsolutno se slazem s njima u vezi prijevoza zivotinja u takvim uvjetima, al daj odjebi sa svojim veganskim sranjem.....po prirodi smo svejedi, a ne biljojedi....ko voli nek izvoli, al prestsnite maltretirat druge zato jer jedu meso....postali su naporni kao i lgbt....

    14. 3. 2017,   11:55