Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Strava u Austriji: Vojni su psi rastrgali i ubili vodiča (31)

None Foto: Federico Gambarini/DPA/PIXSELL

Većina vojnika je bila tog dana na vojnoj vježbi u Štajerskoj pa je zbog toga tek u noći oficir primijetio dva belgijska ovčara kako slobodno šeću. Vratili su ih u kaveze i našli kolegu...

Vojni psi rastrgali su i ubili vojnika (31) u noći na četvrtak u vojarni Flugfeld u Bečkom Novom Mjestu. Mladić iz Donje Austrije došao je u srijedu popodne u vojarnu jer je bio zadužen za brigu i hranjenje pasa. Mrtvog su ga ispred kaveza pronašli kolege u četvrtak oko 2 sata ujutro. Istraga je u tijeku, piše OE24. 

Mladić je u srijedu trebao izvesti pse u šetnju te ih hraniti. U vojarni je pet pasa, a službeni pas mladića ostao je u vozilu. Većina vojnika je bila tog dana na vojnoj vježbi u Štajerskoj pa je zbog toga tek u noći oficir primijetio dva belgijska ovčara kako slobodno šeću. Jedan je pas odrastao, a drugi je star šest mjeseci. Oficir je odmah probudio drugog vodiča vojnih pasa te su zajedno odbjegle ovčare zatvorili u kaveze. Tada su našli mrtvog kolegu. Po tijelu je imao velike rane od ugriza. Mladić je u vojsci kao vodič pasa služio od 2017. godine.

Njegovim kolegama je pružena pomoć psihologa. Policija, vojska, veterinar, pravnik i liječnik istražuju cijeli slučaj. 
Vojska Austrije trenutno ima više od 70 vojnih pasa. Većina su rotvajleri, belgijski i njemački ovčari, a najmanje je labradora. Psi obuku prolaze u vojnom centru u Gradišću. 

 

Komentari (33)
  • Belgijski ovčar je vrlo inteligentan radni pas. Izmislit će si obveze sam ako se ne radi s njim. Važna osobnost i sklonost mu je čuvanje. Stoga mora biti član obitelji i ne u izdvojenoj kućici, osobito ako mu obitelj nije na oku. To su razlozi zbog kojih može postati problematičan. Npr. uvažava jednog člana obitelji a na druge reži ili ih napada. Nestručnim radom sa psom poželjne osobine mogu prijeći u njihove suprotnosti. Nezahvalno je što vojne i policijske pse nužno vodi više osoba. U ovim slučaju došla ih nahraniti osoba koju nisu poznavali i/ili nisu ga uvažavali. S ovim psima je napravljen propust u opisanim okvirima.

    14. 11. 2019,   13:24
  • Možda je bio grub prema jednom od njih. U tom slučaju, drugi odmah reagira i gotovo je sa bilo kakvom kontrolom.

    14. 11. 2019,   13:24
  • Dobro da nije netko nevin stradao ili nedaj bože neko maloljetno dijete. Ako su šetali slobodno mogli su napasti autobus pun djece.

    28. 11. 2019,   01:01