Obavijesti

News

Komentari 399

Strava u Zagrebu: Silovao pse pa snimke dijelio po internetu

Optuženi je dobro situirani građanin, zaposlenik u Europskom parlamentu, a bio je i vlasnik tvrtke koja je, između ostalog, registrirana za uzgoj i prodaju pasa. Svoje pse je navodno silovao od 2009.

VIDEO

Zbog sumnje da je fizički i seksualno zlostavljao dva psa, mužjaka i ženku, protiv Zagrepčanina (41), koji je uhićen još 2015., podignuta je optužnica i uskoro bi mu trebalo početi suđenje na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Tužiteljstvo traži da ga osudi na godinu dana zatvora.

Inače, o ovom gnjusnom slučaju 24sata je prvi pisao u rujnu 2015. godine kada je 41-godišnjak slučajno otkriven tijekom akcije koju je policija provodila protiv pedofila. Tada mu je određen jednomjesečni pritvor. 

Naslovnica 24sata

Optuženi je dobro situirani građanin, zaposlenik u Europskom parlamentu, a bio je i vlasnik tvrtke koja je, između ostalog, registrirana za uzgoj i prodaju pasa. Susjedima je izgledao kao čovjek kojemu je stalo do njegovih četveronožnih ljubimaca. Kao osoba koja brine o mužjaku i kuji koje je držao u stanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, prema sumnjama, kad bi zatvorio vrata, postajao je sasvim drugačija osoba. Silovao je svoje rodezijske goniče (Rhodesian Ridgeback), fizički ih zlostavljao i svoje nastranosti fotografirao.

Slike dijelio s istomišljenicima

Potom je, sumnjaju istražitelji, te fotografije razmjenjivao s istomišljenicima na internetu i društvenim mrežama. Sve to je, navodno, trajalo od 2009. na raznim lokacijama diljem zemlje. Sa psima je, kako je opisao u jednom od brojnih mailova koje je razmjenjivao, pokušavao ostvariti sado-mazo odnos. Kako bi smanjio otpor životinja, uskraćivao im je hranu i vodu.

Za pasminu Rhodesian Ridgeback zainteresirao se još početkom dvijetisućitih godina, na jednoj međunarodnoj izložbi pasa. Ubrzo je kupio svog prvog psa s kojim je godinama sudjelovao na izložbama i postizao dobre rezultate.

- Oprostite, policija mi je rekla da ne smijem komentirati - rekao nam je poznati uzgajivač pasa na upit o osumnjičenom.

Godinu dana zatvora

U Kaznenom zakonu RH stoji da će se onaj tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti zatvorom do godine dana. Ako se tijekom istrage i eventualnog suđenja utvrdi da je to radio iz koristoljublja, kaznit će se zatvorom do dvije godine.

Labav zakonski okvir

- Ova nastranost u nekim europskim zemljama jasno je zabranjena zakonom, dok u drugima, poput Hrvatske, ovaj aspekt zlostavljanja životinja nije zakonski reguliran, iako već pregledom internetskih oglasnika možemo vidjeti da brojni pojedinci razmjenjuju kontakte zbog zainteresiranosti za ovu praksu - kažu u društvu Prijatelji životinja.

Naglašavaju kako su prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja 2006. predložili da se spolno općenje sa životinjama zabrani Zakonom, no prijedlog je odbijen s argumentacijom da ovaj problem nije izražen u Hrvatskoj u mjeri da bi se trebala propisati zakonska zabrana. Navedeno je, naime, da su životinje u širem kontekstu zaštićene općenitom odredbom Zakona koja zabranjuje "prisiljavati životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah" (čl. 4., st. 2., tč. 12. Zakona o zaštiti životinja).

Međutim, navedena odredba u kontekstu zoofilije podložna je dvosmislenom tumačenju i zloupotrebi jer će zoofili. iskorištavajući prirodne nagone životinja, tvrditi da životinja nije bila prisiljena na seksualni čin, nego je to sama željela, i da pritom nije doživjela bol, patnju, ozljede i strah.

Novčane kazne za mučitelje

U Njemačkoj je vlast krajem 2012. zabranila spolne odnose sa životinjama. Za ljude koje tjeraju životinju na "aktivnost koja je netipična za tu vrstu" predviđena je kazna do 25.000 eura. U Velikoj Britaniji zakon je promijenjen 2003., kad je maksimalna kazna doživotnog zatvora smanjena na dvije godine.

U Francuskoj se zoofilija kažnjava s dvije godine zatvora i novčanom kaznom od 30.000 eura, a u Švicarskoj kazna može biti i do tri godine zatvora.

Zoofilija je, ističu Prijatelji životinja, ilegalna i u Norveškoj od 2008., Belgiji od 2007., Nizozemskoj od 2010., Irskoj, Kanadi (maksimalno 10  godina zatvora), Australiji, Indiji i Švedskoj od 2014. U Poljskoj zoofili mogu dobiti do tri godine zatvora, a mogu se kazniti i donacijom u humanitarne svrhe za dobrobit životinja te do 10 godina zabrane držanja kućnog ljubimca.

U Deželi psi rastrgali svog mučitelja

U veljači 2010. u garaži u Ljubljani tri podivljala bullmastiffa rastrgala su vlasnika, liječnika Sašu Baričeviča (53). Pronađen je gol s umjetnim penisom na kojem je bio kondom. Utvrđeno je da su psi bili seksualno zlostavljani.

Izbio je i politički skandal. Oporba je tražila smjenu ministrice unutarnjih poslova tvrdeći da je 'sredila' da se psi ne eutanaziraju nakon prijašnjih napada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a