Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stravične scene nakon požara: Vatra poharala sve pred sobom

Ovakav požar nisam nikad doživio na našem području. Vatra se širila u svim smjerovima kroz ovaj takoreći usjek, s obje strane, a u sredini su kuće, a ima objekata i na osami, kaže vatrogasac...

Dan nakon velikog požara u mjestu Dubrava kod Šibenika ostalo je 900 hektara izgorene šume. Fotografije iz zraka portala Šibenik.in dočaravaju koliko je stravična bila noć za 250 vatrogasaca na terenu.

None Foto: Šibenik.in 6

Mrtvi umorni, nakon što su se cijelu noć borili s vatrom i zaustavili je na samo 5-6 metara od kuća u zaseocima oko Bilica, pred samim Šibenikom, vatrogasci su u zoru popadali s nogu.

VIDEO: HEROJI ŠIBENIKA Hvala spasiteljima: 'Branili su nam kuće, spremamo im peku'

- Ovakav požar nisam nikad doživio na našem području, jedino je možda onaj pored Splita imao sličnosti. Vatra se širila u svim smjerovima kroz ovaj takoreći usjek, s obje strane, a u sredini su kuće, a ima objekata i na osami. Vjetar ga nosi brzo, fronta se u kratkom roku toliko proširila da je bilo teško obuzdati plamen, teško predvidjeti kuda će se kretati. U takvim situacijama se lako ostane u obruču. Pomagali su nam i ljudi, danas gasimo pored njihove kuće, sutra ćemo pored moje... Nema spavanja dok god postoji opasnost, držiš svoj položaj, a “ohaneš” pet minuta kad stigneš, kako ti požar dopusti - kažu vatrogasci.

 

 

No, nije ni ljudima, vlasnicima kuća u šibenskom zaleđu bilo lako. U noći sa subote na nedjelju, oko dva sata, planirana je evakuacija najugroženijih kuća, ali većina mještana nije htjela napustiti svoj prag. Ostali su pomagati gasiteljima, teško je napustiti imanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tema: Hrvatska

Komentari (22)
  • piromana osuditi tako da pošumi požarište i slobodan jje tek kad prvo stablo naraste 1m

    28. 7. 2019,   21:50
  • Znači, sve to sad postaje građevinsko zemljište...

    28. 7. 2019,   19:28
  • Treba promijeniti zakon prema kojemu ako zapališ šumu se možeš brutalno obogatiti, pa će svi piromani sa HDZ iskaznicama otići raditi nešto drugo ..

    28. 7. 2019,   19:45