Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stravične snimke iz Klaićeve: Djeca su se igrala s petardama

Uz ozljede šake, kod djece koja se 'igraju' s petardama česte su i ozljede oka ili uha. Ako roditelji baš žele aktivirati petardu, moraju se uvjeriti da su djeca na sigrunoj udaljenosti

Fotografije strašnih ozljeda nastalih zbog petardi ustupila nam je Klinika za dječje bolesti Zagreb kako bi pokazali koje su opasnosti i kakve mogu biti posljedice dječjeg rukovanja pirotehničkim sredstvima.   

Roditelji trebaju biti svjesni da petarde i rakete koje u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana često odzvanjaju ulicama nisu igračka te da tijekom blagdana moraju obratiti posebnu pažnju na to što rade djeca.

Ako dijete želi baciti petardu, uvijek je bolje da ih kupi roditelj, koji će voditi računa o tome da ih kupuje kod ovlaštenih trgovaca, kako bi bio sigurniji da su ispravne, te da sjedne s djetetom i dobro prouči kako se pravilno aktiviraju te koje su mjere opreza nužne.

Foto: Klinika za dječje bolesti Zagreb

Najbolje je da je roditelj prisutan, odnosno da sam aktivira petardu, kako bi bio siguran da je aktivirana pravilno, te da su djeca na sigurnoj udaljenosti, upozorava prim. dr. Zoran Barčot, voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb, inače liječnik na odjelu za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju, povodom 7. prosinca, svjetskog Dana svjesnosti o opeklinama kod djece. Dodaje kako se upravo u ovo vrijeme često susreće s djecom koja su stradala od posljedica ispucavanja petardi, pri čemu nisu ugrožena samo djeca koja njima rukuju nego i ona koja u blizini samo gledaju vatromet

Naime, uz ozljede šake kod djeteta kojem se petarda aktivira u ruci, vrlo su česte ozljede oka ili uha kod djeteta kojem je petarda pala u kapuljaču, upozorava sugovornik.

- Kad se aktiviraju takva pirotehnička sredstva, razvija se temperatura i do 700 stupnjeva, što može dovesti do izuzetno jakih opeklina i posljedica koje zahtijevaju dugotrajno i komplicirano liječenje te mogu ostati za cijeli život, upozorava liječnik.

Foto: Klinika za dječje bolesti Zagreb

Dodaje kako su među najčešćim situacijama u kojima djeca stradaju one kada se pirotehničko sredstvo ne aktivira, pa se dijete približi da vidi što se dogodilo, a petarda ili raketa onda iznenada eksplodiraju, pa je posebno važno proučiti s djecom upute za sigurno deaktiviranje takvih sredstava i voditi računa da se nipošto ne približavaju sredstvu koje se nije aktiviralo.

No, problem u ove dane nije samo u pirotehnici, nego i u činjenici da su roditelji zauzeti pripremom kolača i obiteljskih objeda, dok se djeca igraju u blizini štednjaka i vrlo lako se mogu opeći. Iako je svinjokolja zabranjena, osim za vlastitu upotrebu, mnogo ljudi još uvijek ih radi u vlastitom dvorištu, pa je vrlo važno poučiti djecu da se ne približavaju kotlovima.

Foto: Klinika za dječje bolesti Zagreb

- Prema statističkom ljetopisu Zavoda za javno zdravstvo za proteklih deset godina, godišnje bilježimo oko 3000 slučajeva opeklina kod djece, od čega oko 300 bude hospitalizirano, a kroz našu bolnicu prođe oko 100 takvih slučajeva. Između 60 i 80 slučajeva su sezonske opekline, koje se najčešće dogode tijekom vikenda i u kućnom okruženju. Više od polovine pacijenata kod takvih ozljeda su djeca do 3 godine, koja još nisu svjesna opasnosti, a među čestim uzrocima opeklina je električni udar zbog igre oko utičnica, te igra oko štednjaka, odnosno stola, što najčešće dovede do opeklina na prsima, po rukama i nogama, upozorava prim. dr. Barčot.

- Roditelji moraju imati na umu da dijete može povući na sebe lonac sa štednjaka, šalicu s vrelim čajem, ili tanjur s vrelom juhom -  upozorava liječnik.

Foto: Klinika za dječje bolesti Zagreb

Dodaje kako treba biti pažljiv i kod nekih svakodnevnih aktivnosti s djecom, jer se bilježe i slučajevi opeklina koje dijete zadobije tijekom inhalacije zbog začepljenog nosića, uslijed prehlade.

Selfi među vagonima može vam uništiti život

- Moramo naglasiti da se u posljednjih desetak godina ipak bilježi manji broj opeklina koje su posljedica igre u kuhinji ili rukovanja s pirotehničkim sredstvima, no u porastu je broj vrlo teških opeklina koje su posljedica snažnog električnog udara, zbog trenda među mladima da se fotografiraju selfije na vrlo opasnim mjestima. Jedno od najčešćih mjesta na kojima se događaju takve nesreće je ranžirni kolodvor, gdje se djeca u želji za tim da snime što bolju fotografiju, nerijetko penju i po vagonima, upozorava prim. dr. Zoran Barčot.

Foto: Klinika za dječje bolesti Zagreb

Zbog toga se, uz glavni moto „Pirotehnika nije sredstvo za igru„ ovogodišnji 7. prosinca obilježava i pod motom „Pruga nije mjesto za igru“. Na takvim mjestima u prosjeku stradaju 17-godišnjaci koji na vagonima rade selfieje i tako s pokazuju pred pred prijateljima. U bolnici su imali i nekoliko slučajeva kada su stradali stranci , odnosno djece koja su u Zagrebu bila na proputovanju.

- Izuzetno je važno upozoriti mlade ljude da mjere opreza na takvim mjestima nisu dovoljne, odnosno u vlažnom okruženju mogu nastradati čak i ako ne dodiruju električne vodove. Naime, inače se udaljenost od 3 do 5 centimetara smatra sigurnom, no u vlažnom okruženju opasno je i na udaljenosti od 2 metra. Dovoljno je da dijete digne ruku da se aktivira iskra koja će izazvati teške posljedice - upozorava sugovornik.

Liječenje takvih opeklina u pravilu je dugotrajno, nerijetko zahtijeva i po nekoliko operacija, a kasnije i estetskih zahvata, da bi se pacijent vratio u koliko-toliko normalan život.

Najčešći izvori opasnosti kod kojih su moguće opekline

- vruće tekućine i para (voda, čaj, kava, ulje, mast…)
- vruće površine (ploče za kuhanje, glačala, peći, pećnice, grijalice…)
- vatra (kamin, igranje s vatrom, eksplozije, roštilj…)
- pirotehnička sredstva
- električna struja niske (utičnice…) i visoke voltaže (dalekovod, željeznica, tramvaj, industrija...)
- kiseline i razne kemikalije (sredstva za čišćenje...)

Prva pomoć kod opeklina

- Odmaknuti se od izvora opekline
- Provoditi mjere oživljavanja i zaustavljanje krvarenja
- Nakon opeklinske ozljede hladiti ozlijeđeno područje 10 do 15 minuta vodom (ne smije biti hladnija od 20°C).
- Skinuti prsten, sat, cipele, usku odjeću
- Ne skidati odjeću koja se zalijepila za ranu
- Kod kemijskih opeklina isprati oči vodom
- Pokriti opeklinsku ranu sterilnom gazom ili hladnim povojem
- Dati djetetu čepić, sirup ili tabletu protiv bolova
- Zvati hitnu pomoć 194 ili 112 ili otići liječniku/dječjem kirurgu

Komentari (79)
  • Ove slike trebaju biti na jumbo plakatima

    9. 12. 2018,   08:08
  • Iako je takve petarde zabranjeno prodavati djeci , ali im roditelji kupe i kad se dogodi zlo krivi su svi samo ne oni koji su im kupili te petarde.

    9. 12. 2018,   07:49
  • Ovaj članak bi trebalo objavljivati svaki dan kroz godinu, da roditelji vode malo bolje brige oko svoje djece... Jer dijete ne zna za posljedice, roditelj i te kako zna..

    9. 12. 2018,   07:36