Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Strojovođa tvrdi da su mu otkazale kočnice na vlaku

None Foto: P.Lovrović/Pixsell 20

Vlak na relaciji Zagreb - Rijeka iskočio je u subotu rano ujutro oko 3 sata u kolodvoru Sušak-Pećine. Oštećeni su vagoni i kontejneri koje je vlak vozio

Na kolodvoru Sušak-Pećine, u subotu oko 3.05 sati iz tračnica je iskočio teretni vlak sa 16 vagona koji je vozio na relaciji Zagreb - Rijeka. Lakše je ozlijeđen željezničar, priopćio je HŽ. Lakše su ozlijeđena i četiri prolaznika od kamenja koje je prštalo ispod kotača. Oštećeni su i brojni automobili.
- Probudio me glasan prasak i škripa. Odmah sam posumnjao da je u pitanju vlak jer već dugo živim pokraj željeznice. Nakon što sam izašao na balkon imao sam što vidjeti, masa vagona raštrkana posvud. Uplašio sam se da je tko nastradao jer sam isprva mislio da se radi o putničkom vlaku, ali kad sam se približio shvatio sam da su popadali teretni vagoni. Poslije sam doznao da nitko nije stradao - u šoku priča stanar koji živi iznad kolodvora.
Oštećeni su vagoni, kontejneri koje je vlak prevozio, te kolosijeci i kontaktna mreža vlaka, pa je materijalna šteta velika. U prekidu je sav teretni promet na relaciji Škrljevo - Rijeka, a putnici iz putničkih vlakova na toj se relaciji prevoze autobusima. Ekipe HŽ-a i policija su na terenu i obavljaju očevid. Prema prvim informacijama, javlja HTV, najvjerojatnije je vlak vozio prebrzo, a naglo kočenje je prouzročilo otkazivanje kočnica.  Strojovođa, koji je bio u vlaku, Nenad Juričić, kazao je za Jutarnji list, da mu je vlak nakon Škrljeva ostao bez kočnice, te da je na kolodvor 'uletio' sa preko 100 kilometara na sat. U HŽ-u su kazali da ne žele iznositi nikakve zaključke do okončanja istrage.
- Čekamo da se obavi istraga i ne bih htio govoriti o uzrocima nesreće dok struka ne kaže svoje - rekao je direktor HŽ Holdinga, Zoran Popovac koji je u društvu direktora HŽ-a Cargo, Zlatka Rogožara u subotu odmah došao na mjesto nesreće.Prema riječima šefa željezničke stanice, vagoni se mogu relativno brzo ukloniti s kolosjeka.
- Čekamo da policija obavi očevid pa da mi možemo početi sa sanacijom. Ne znam kada će to biti, ali što prije to bolje da možemo omogućiti normalan promet, što nam je za sad najveća briga - rekao nam je šef željezničke stanice. 

Komentari (17)