Obavijesti

News

Komentari 52

Štromar prijeti: Zatvorit ćemo mostove koji su opasni za ljude

Štromar prijeti: Zatvorit ćemo mostove koji su opasni za ljude
7

Dio starog Savskog mosta propao je u dužini od nekoliko metara, a njegova potpuna obnova koštat će 23 milijuna kuna. Predrag Štromar najavljuje inspekciju i pregled i zatvaranje svih opasnih mostova

VIDEO

Nakon što se u Zagrebu urušio dio starog Savskog mosta, ministar graditeljstva Predrag Štromar preko Facebooka je najavio kako će već u petak zatražiti od građevinske inspekcije da odmah pregleda i zatvori sve zagrebačke mostove koji su sigurnosna prijetnja ljudima. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:21

- U više navrata sam upozoravao na loše stanje mostova u glavnom gradu Hrvatske i od nadležnih tražio detaljan plan održavanja mostova. Današnje propadanje pokazuje da je sigurnost građana ugrožena, a Grad Zagreb koji je zadužen za održavanje i dalje ignorira ozbiljan problem - napisao je Štromar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Most s rupetinom na remontu: To će nas koštati 23 mil. kuna!
Most s rupetinom na remontu: To će nas koštati 23 mil. kuna!

Podsjetimo, dio Savskog mosta propao je u dužini od nekoliko metara, a tijekom dana su iz Grada rekli kako su iz Zagrebačkih cesta hitno izašli na teren kako bi osigurali nekoliko metara dugo oštećenje te krenuli u sanaciju. Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje  navode da je gotova izrada projekta sanacije starog Savskog mosta koja bi nas trebala koštati čak 23 milijuna kuna.

Zagreb: Urušio se nogostup pješačkog Savskog mosta

Inače, iz Štromarova ministarstva rekli su kako su samo dva od 25 gradova do 17. rujna prošle godine poslala podatke o planu održavanja cestovnih građevina, a nitko nije ispoštovao rok za dostavu kompletnog izvješća.  Tako samo Rijeka (13 mostova) i Vinkovci (dva mosta) imaju priručne planove održavanja. Devet gradova je poslalo odgovore koji nisu bili u zadanom obrascu, odnosno nemaju planove održavanja s određenim rokovima sanacije kritičnih građevina, kao ni s predviđenim sredstvima. Čak 14 gradova ni nakon mjesec dana od zadanog roka nije dostavilo ništa, navode iz Ministarstva.

Propao Savski most u Zagrebu: Pojavila se rupa od tri metra!
Propao Savski most u Zagrebu: Pojavila se rupa od tri metra!

- Grad Zagreb je poslao izvještaj o stanju i potrebnim zahvatima sanacije za nekoliko mostova (Jadranski most, Domovinski most, Most mladosti, Most slobodne i Podsusedski most) ali ne i za druge mostove uključujući i Savski most. Međutim niti za jedan od mostova nije dostavljen Plan i program održavanja cestovnih građevina - navodi se i ističe da osim pregleda mostova, bitno je donijeti Plan i program održvanja, jer sam pregled mostova bez da postoje rokovi i planirana sredstva, ne znači ništa.

Ističu i kako nakon odgovora koji, osim izuzetaka, nisu zadovoljavajući u nastavku planiraju voditi računa da li uprave gradova poduzimaju svoje zakonske obveze u cilju zaštite građana i proračunskih sredstava

- Naime, sigurnost svih građana Hrvatske na prvom nam je mjestu, ali bitno je i racionalno trošenje poreznih sredstava koja su naplaćena građanima stoga ćemo inzistirati na definiranim planovima i redovitom održavanju svih mostova u jedinicama lokalne samouprave. To nije ničija dobra volja, već zakonska obaveza. Prevencija i održavanje najbolji su način za garanciju sigurnosti - kažu u Ministarstvu i dodaju: "Napominjemo kako je za poduzimanje zakonom predviđenih mjera radi zaštite građana te poduzimanja mjera protiv neodgovornih osoba nadležan Državni inspektorat. Zakonske odredbe su jasne i propisane su da štite zdravlje i život korisnika građevina ali i javna sredstva koja svi građani izdvajaju".

Pokretanje videa...

02:05
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a