Obavijesti

News

Komentari 8

Štromar o stanovima POS-a u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru

Štromar o stanovima POS-a u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru
1

Ministar je ponovio kako će se natječaj za subvencionirane kredite za kupnju kuća i stanova ponovno pokrenuti u rujnu s obzirom na to da je prošle godine bio velik interes

VIDEO

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je u srijedu Split, Solin, Trogir i Zadar, gdje se sastao s gradonačelnicima s kojima je razgovarao o programu poticane stanogradnje i obišao mjesta na kojima će se graditi zgrade.

U Solinu su dosad izgrađene dvije zgrade POS-a s 42 stana. Nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem i obilaska lokacije na području Sv. Kaje, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva  Predrag Štromar je rekao kako je bitno da se projekt POS-a nastavlja u Solinu, po statistici najmlađem gradu u Hrvatskoj, s mnogo mladih obitelji i djece, koji stalno raste i u kojemu se zaista brine o demografiji, priopćeno je iz ministarstva.

Cijena četvornog metra zasad nije poznata, a važno je što je počela izgradnja kako bi se 17 obitelji već za dvije-tri godine moglo useliti u nove stanove. Posebno nam je važno provoditi POS program u Dalmaciji, gdje su cijene nekretnina osjetno veće od hrvatskog prosjeka, rekao je Štromar. 

Osim u Sv. Kaji, u Solinu se razmatra izgradnja na  još dvije lokacije, od kojih bi se na jednoj izgradilo 50 stanova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Splitu je na sjednici Vlade u svibnju utvrđeno kako je predio Korešnica u blizini Žrnovnice nova lokacija za POS-ove stanove. Tijekom današnjeg posjeta Splitu, gdje su dosad izgrađene četiri zgrade s 955 stanova, ministar Štromar je razgovarao s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom o pojedinostima vezanim za to zemljište, a obišao je i plažu Žnjan koja se preuređuje. 

"Ovo je privremeno rješenje, a za dvije godine to će biti najuređenija i najljepša plaža Mediterana, a mi ćemo i dalje uvoditi reda u prostor bez imalo tolerancije prema bespravnoj gradnji jer moramo čuvati svoje prirodne ljepote i misliti na buduće naraštaje koji dolaze“, izjavio je ministar Štromar. 

Tijekom posjeta Trogiru i sastanka s gradonačelnikom Antom Bilićem ministar je rekao kako se u Trogiru  zadnjih godinu dana mnogo gradi. "Da se tako radilo prije, bilo bi danas puno bolje. No, došli smo vidjeti što se može napraviti. Mladi ljudi, posebno na obali, trebaju imati riješeno stambeno pitanje jer će onda i ostati", istaknuo je. 

Ministar je ponovio kako će se natječaj za subvencionirane kredite za kupnju kuća i stanova ponovno pokrenuti u rujnu s obzirom na to da je prošle godine bio velik interes. Istaknuo je da se, otkako se koriste subvencioniranim kreditima, u tim obiteljima rodilo više od 200 djece.

"Gradonačelnik Bilić želi da razmotrimo kako da za godinu-dvije izgradimo stotinjak stanova na predjelu Plano, koji mi je danas predstavljen. Idemo raditi", istaknuo je ministar u Trogiru.

Boravak u Dalmaciji ministar Štromar završio je posjetom Zadru, gdje se sastao s gradonačelnikom Brankom Dukićem. U Zadru su dosad izgrađene četiri zgrade iz programa POS-a s 436 stanova, a potreba još ima.

Nove dvije lokacije su Crvene kuće, predio na kojem će se graditi stambena zgrada sa 100 stanova, te Smiljevac, na kojem su planirane dvije građevne čestice na kojima se može izgraditi još stotinu stanova, čime bi se uvelike zadovoljile potrebe građana iskazane u anketi 2016. godine.

"Cijene u Zadru odredit će se naknadno, ali neće biti više od 1200 eura po kvadratu. Moramo računati na to da troškovi života rastu i potrudit ćemo se da cijene budu minimalne, za što postoji realan potencijal jer imamo vlastito zemljište. Još ćemo razgovarati koliki broj stanova ide u prodaju, koliki u najam, a s kolikim će brojem stanova grad rješavati deficitarna zanimanja. Krajem iduće godine realno je da počnu radovi na izgradnji novih POS-ovih stanova“, rekao je ministar u Zadru.

Gradonačelnik Dukić rekao je kako se nada da će u drugom kvartalu ove godine biti riješene sve građevinske dozvole te da bi se moglo krenuti u izgradnju novih 100 stanova.

"Želimo mladima omogućiti što kvalitetniji, dugotrajniji i jeftiniji boravak u našem gradu. Grad Zadar u ovim demografskim prilikama treba rasti i želimo biti mjesto koje privlači ljude, a ne koje ih tjera od sebe", istaknuo je Dukić.

U Solinu, Trogiru i Zadru planira se graditi gotovo 400 novih stanova iz programa POS-a. Dosad je u sklopu POS-a u Hrvatskoj izgrađeno osam tisuća stanova u koje su uložene četiri milijarde kuna, a  sljedeće godine planira se početi s izgradnjom još tisuću stanova. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora