Obavijesti

News

Komentari 2

STRUČNJACI: Imat ćemo sve više siromašnih ljudi...

STRUČNJACI: Imat ćemo sve više siromašnih ljudi...
3

Doktor Kalogjera smatra da država treba odustati od nekih investicija koje su za ovu Vladu bitne. K. Sever drži da treba smanjiti PDV na hranu

VIDEO

DRAŽEN KALOGJERA, doktor ekonomskih znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu

POZITIVNIJI RASPLET KRIZE: Ako država intervenira pa aktivira rezerve (što može izvesti tako da smanji trošarine i porez na dodanu vrijednost - PDV) mogla bi jednim dijelom ublažiti porast cijena. No to bi svakako značilo i smanjenje državne potrošnje, a dugoročno bi to značilo da država ne može planirati gradnju cesta, razvoj zdravstva, stadiona. Država bi morala odustati od nekih investicija koje su za ovu Vladu prioritetne. Drugih izlaza, na žalost, nemamo; da imamo robne rezerve, moglo se intervenirati iz njih i ublažiti krizu u ovim teškim vremenima. U cjelini, mi smo osuđeni na inflaciju od 4-5 posto i tu ne vidim lijeka. Ne mislim da se tu išta može učiniti smanjivanjem porezne osnovice i sličnim mjerama koje se poduzimaju samo zato da bi javnost stekla dojam kako se nešto radi.

NEGATIVNI RASPLET KRIZE: Ako država ne smanji trošarine i porez, inflacija će biti veća i pogodit će najsiromašnije, koji imaju najmanje plaće i koji najveći dio prihoda troše na hranu. S obzirom na to da je domaća proizvodnja hrane jako mala i da ovisimo o uvozu, tako ovisimo i o svim stranim poskupljenjima. Bogatiji će višu inflaciju i više cijene jednostavnije proživjeti. Moguć je porast broja siromašnih.


KREŠIMIR SEVER, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

POZITIVNIJI RASPLET KRIZE: Život bi nam mogao poskupjeti za još oko deset posto ako cijene nafte i energenata porastu u nekom prihvatljivom postotku. Mi nemamo čarobni štapić, no potrebna su nam dugoročnija rješenja. Moramo vidjeti što će napraviti i vlade u svijetu jer je ovo globalni problem. One bi trebale utjecati na fondove koji nagađanjima pumpaju cijenu nafte. INA kod nas nabavlja plin po jednoj cijeni, a po drugoj prodaje. Pitanje je sad - tko će se odreći svojih zarada? Dolazi teško vrijeme i, ako Švicarci potežu referendum o ograničavanju velikih menadžerskih ugovora, mi bi to trebali napraviti prije svih. Treba razmisliti i o smanjivanju PDV-a na hranu.


NEGATIVNI RASPLET KRIZE: Bojim se da već kasnimo, da to ne gledamo ozbiljno - ni Vlada, ni poslodavci, ni lokalne vlasti, svi računaju da će građani to dovijeka moći trpjeti, ali neće.
Ni stručnjaci u svijetu se više ne usude prognozirati cijenu nafte. Što ako nafta ode na 200 dolara po barelu, a neki tvrde da je i to moguće. Ako cijene hrane buknu i odu u nebo, bojim se da bismo mogli doživjeti izlazak masa na ulice, što sindikati više ne bi mogli kontrolirati. Vlada mora o svim tim stvarima razmišljati strateški jer su neki procesi očito dugotrajni, no ne vidi se baš mnogo toga što bi opravdalo zaključak da imamo neku strategiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca