Obavijesti

News

Komentari 4

Stručnjaci složni: Ostani doma i sabrano veslaj dalje!

Stručnjaci složni: Ostani doma i sabrano veslaj dalje!
1

Trenutno smo svi opravdano zabrinuti - za zdravlje, posao, ali i ponašanje drugih. No emocije nije zdravo potiskivati, već osjećati. Pomoć pri tomu nesebično su ponudili stručnjaci, ali i drugi koji vas samo žele opustiti

VIDEO

Pandemija koronavirusa, a zatim i snažan potres, promijenili su nam živote iz korijena. U kratkom razdoblju nastupile su drastične promjene na koje smo se svi primorani prilagoditi, izdane su brojne izvanredne mjere, a medijski je prostor prepun prijelomnih vijesti.

Sve je to izazov za naše mentalno zdravlje, upozoravaju stručnjaci, ali i nesebično nude pomoć. Kako novonastalu situaciju okrenuti u svoju "korist" i iz svega izaći mentalno jači, savjetuje vas profesorica psihologije Jasminka Sabol Mužinić, koja je u našu redakciju poslala i video materijale s psihološkim savjetima za krizne situacije.

Postavite pravilnu perspektivu

Profesorica Sabol Mužinić započinje s time koliko je važno postaviti pravilnu perspektivu jer svaka situacija ima neki smisao. To ne znači da je situacija sretna ili ugodna, ali je smislena, što može biti teško prihvatiti u zadanom trenutku, no prihvaćanje je prvi korak prema oporavku.

Brinite se tek kad nevolja dođe, a ne unaprijed. Moramo se ponašati racionalno i na umu imati misao kao što je "Veslaj dalje!"

Moramo nastojati mirno, sabrano i hrabro koračati. Situacija je takva da smo svi opravdano zabrinuti - za zdravlje, ali i ekonomski status. Zabrinuti smo i za ponašanje drugih i brinemo hoće li se oni ponašati odgovorno. No znajte da je zdravo osjećati emocije, odnosno važno ih je ne potiskivati.

Kako se umiriti ovisi o pojedincu - nekome će biti potrebna tišina, netko će se umiriti čitajući ili tjelovježbom - što god to bilo, važno je osigurati vrijeme u danu za to. Moramo namjerno osvijestiti važnost aktivnosti koje su zdrave za naše mentalno zdravlje i provoditi ih. 

Nemojte zanemariti osobnu higijenu. Ona predstavlja oblik brige o sebi, što nam pomaže pri umanjivanju nemira.

Održavajte socijalne kontakte

Zbog karantene prvi je na udaru naš društveni život. Gubitak socijalnih kontakata mnogima će unijeti nemir, no srećom imamo tehnologiju i brojne načine povezivanja. To mogu biti tekstualne poruke ili video pozivi unutar online grupa, ali i 'klasični' telefonski pozivi.

Namjerno i svjesno nastavite održavati kontakte. Redovno se čujte s ljudima koji su vam važni i u rasporedu predvidite vrijeme za to.

Ako znate ljude koji su sami u karanteni, nazovite ih barem jednom dnevno kako se ne bi osjećali dodatno ugroženi. S druge strane, smanjite kontakt s osobama koje vas lako mogu uznemiriti. Netko će se zbog toga naljutiti, netko će prihvatiti, no obje reakcije su u redu. Osvijestite si da se imate na što osloniti – socijalni resurs – te ga sada pokrenite i njegujte.

Osigurajte si interakcije koje su ljekovite i hranljive.  Ako vam netko unosi nemir, smanjite takav kontakt i naučite reći ne.

Obitelji moraju pronaći suvisle rutine

Prvih nekoliko dana u zajedničkoj obiteljskoj karanteni može biti kaotično jer se nekoliko različitih generacija nalazi pod istim krovom te se granice osobnog prostora gube više nego inače. Zbog toga je važno postaviti rutine, odnosno zajednički raspored dnevnih obaveza. 

Odredite koja prostorija je za vaš posao, a koja je za školu. Pokušajte što više prakticirati uobičajene aktivnosti, a ako je to nemoguće, pronađite zamjenu za njih. Možda ne možete s djecom na igralište, ali na balkonu možete uhvatiti svježi zrak.

Djecu uključite u što više aktivnosti. Primjerice neka vam pomognu pri kuhanju ili neka sudjeluju u kućanskim poslovima. Djeca će se zbog toga osjećati korisno, a i ispunit ćete njihovo vrijeme. Isto tako je važno da slijede online nastavu kako bi se održao osjećaj kontinuiteta.

Svaka osoba treba imati komad svog mira, odvojeno od drugih. Ali isto tako kontinuitet zajedničkih aktivnosti kao što su gledanje filmova, kuhanje i sl.

Opustite se i zabavite

Kao što je već spomenuto, tehnologija nam može biti od velike koristi u ovakvim razdobljima. Možda ne možemo fizički otići u kino ili na koncert, ali zahvaljujući tehnologiji i internetu, kulturna i zabavna događanja dolaze k nama.

Brojni su glazbenici odlučili uživo prenositi koncerte iz svojih domova, a 24sata je u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem uspio donijeti i kazalište u vaš dom. Svaki dan na YouTube kanalu 24sata pogledajte predstavu, a arhivu svih predstava možeš pronaći na zajedno.24sata.hr

Za kraj, kontrolirajte količinu vremena koje provodite na društvenim mrežama jer su prepune tuđih reakcija kojima se ne treba hraniti. Odaberite nekoliko provjerenih medija koje ćete pratiti kako biste bili informirani, slušajte struku i znanstvenike. Vlada Republike Hrvatske napravila je i službenu mrežnu stranicu te profile na društvenim mrežama putem kojih možete pratiti sve važne vijesti vezane uz koronavirus u Hrvatskoj.

"U situacijama kao što je ova, svi bismo trebali razmisliti o prioritetima u životu. O tome da budemo bolji prema drugima i da nam neke materijalne stvari ne budu najveći prioritet u životu." Alemka Markotić

Otvoreno je i osam telefonskih linija za psihološku pomoć osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni. Razgovori sa stručnjacima mogući su svakodnevno od 8.00 do 20.00 sati na sljedećim telefonskim brojevima: 01 2991 356, 01 4696 276, 01 4696 107, 01 4696 297, 01 6468 334, 01 6468 335, 01 6468 337 i 01 6468 338.
 

Pretplatite se, #ostanidoma i #ostaniinformiran

​Pretplatite se na najčitanije dnevne novine u Hrvatskoj pozivom na broj 01 /24 24 244* (radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7 - 17 sati; subota: 7 - 12 sati)  ili e-mailom na pretplata@24sata.hr i postanite dio naše pretplatničke obitelji. 

Pretplata vam osigurava:

  • svakodnevnu besplatnu dostavu
  • uštedu u odnosu na cijenu na kiosku
  • niz pogodnosti, akcija, poklona i nagrada. 

24sata

Modeli pretplate na 24sata: 

- 7 dana (ponedjeljak - nedjelja)
- 6 dana (ponedjeljak - subota)
- 5 dana (ponedjeljak - petak)
- vikend (petak - nedjelja)

24sata svakodnevno na vaš kućni prag donosi brze, točne, jednostavne i sažete informacije. Kroz niz rubrika kao što su News, Život, Zdravlje, Show, Sport i mnoge druge, dio smo vaše svakodnevice.

Bingo mjesečnik

Mjesečni enigmatski magazin koji na vašu kućnu adresu dolazi do 15. u mjesecu i to po cijeni od samo 8 kn mjesečno. Također, uz pretplatu dobivate na poklon i ručni sat Brenatt.

55Skandi i 111Skandi

Pretplata pozivom na: 01 /24 24 244* ili e-mailom na pretplata@24sata.hr

Ako ste zaljubljenik u skandinavke i enigmatiku Skandi magazini pravi su izbor za vas!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović