Obavijesti

News

Komentari 48

Stručnjak: Nije pitanje hoće li i nas zatresti, već kad će to biti

Stručnjak: Nije pitanje hoće li i nas zatresti, već kad će to biti
9

Područje Hrvatske se nalazi u seizmički aktivnom području, a najviše je ugrožen njen obalni dio, ali i šire zagrebačko područje. Nije pitanje hoće li se potres desiti ,već kad, rekao je seizmolog Snježan Prevolnik

VIDEO

Škole su zatvorene na dva dana, na ulicama vlada panika. Nakon velikog potresa uslijedila su još tri manja, rekao je Thimi Samarxhiu, urednik albanske 24 TV.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

Među žrtvama nema Hrvata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razoran potres magnitude 6,4 po Richteru koji je rano jutros pogodio Albaniju oštetio je kuće, a stanovnici u Tirani pobjegli su na ulice, neki s bebama u rukama. Poginulo je najmanje 22 ljudi, ali strahuje se da bi taj broj mogao biti i veći jer su neki ostali pod ruševinama. Prema podacima koje objavljuju lokalni mediji, ozlijeđenih je više od 600.

Među žrtvama nema Hrvata.

- Drač koji je najviše oštećen u potresu je stari antički grad koji danas živi, uglavnom od turizma. Materijalna šteta je ogromna. Mnogi hoteli, restorani koji su novogradnja su urušeni, a o starim zgradama da ne govorimo. Zatreslo se i u Tirani, ali nastale su vrlo male štete, poput pukotina i slično. Cijela zemlja tuguje jer je dosta poginulih, a broj će, nažalost, još rasti. Mnogi se još nalaze pod ruševinama, a tu je sigurno i dosta djece - rekao je Samarxhiu.

Hrvatska poslala pomoć

Hrvatska gorska služba spašavanja ponudila je pomoć albanskim službama zaštite i spašavanja.

Na raspolaganje su stavljeni HGSS-ovi potražni timovi sa psima, zapovjedno vozilo, voditelji potraga i kompleksnih akcija spašavanja, dronovi.

Ukoliko ponuđena pomoć bude prihvaćena timovi su spremni u najkraćem roku krenuti na put, a dolaskom na teren dostupni su minimalno 72 sata.

Dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva su odmah poslani u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći. Za pružanje pomoći spreman je i Zagreb.

I dok se Albanci pokušavaju organizirati te što mirnije nastaviti s akcijama spašavanja, u javnost je stiglo sve više osobnih, vrlo potresnih priča.

Tako je jedna od 18 zasad poginulih ljudi, žena koja je svojim tijelom štitila unučića.

On je, srećom, preživio. Društvenim se mrežama pojavila se snimka spašavanja dječaka kojem je donji dio tijela bio prikliješten ispod ruševina. Još jedan, vrlo jak, zemljotres pogodio je BiH.

Podrhtavanje tla osjetilo se u Mostaru u kojem je dvoje građevinarca ozlijeđeno, srećom, riječ je o lakšim ozljedama, ali i u gradovima na hrvatskoj obali.

Potres je bio jačine 5.2 po Richteru, epicentar je bio u mjestu Rotimlja u Hercegovini, 20-ak kilometra od Mostara.

- Prepalo me jer nisam znao kako reagirati. Prvih 5 minuta sam se sakrio ispod stola i uzeo mobitel te počeo zvati roditelje da vidim gdje su oni. Nekima su samo stvari sa stola pale, a prijateljici je ormar lupao. Jednog je snažan potres probudio - rekao je čitatelj iz Splita.

Evo kako se zaštititi u slučaju potresa: 'Minimalno se krećite'
Evo kako se zaštititi u slučaju potresa: 'Minimalno se krećite'

Pitali smo stručnjake trebamo li se zabrinuti i u Hrvatskoj.

Koad nas najviše ugrožen obalni dio i šire zagrebačko područje

- Može li u Hrvatskoj pa i u Zagrebu biti razoran potres kao i u Albaniji? Može. A što se tiče štete, o tome ovisi mnogo faktora. U Zagrebu je dosta starih građevina, a opće je pravilo da ne ubijaju potresi već građevine. Iako, zgrade mogu biti adekvatno protupotresno projektirane, ali također je bitno i tlo na kojem su sagrađene. Ako se građevina nalazi na klizištu može biti velikih oštećenja unatoč vrhunskoj gradnji. Cijelo područje Hrvatske se nalazi u seizmički aktivnom području, a najviše je ugrožen njen obalni dio, ali i šire zagrebačko područje. Nije pitanje hoće li biti potresa, već kada će ga biti - rekao je seizmolog Snježan Prevolnik te nadodao da potresi koji su zadesili Albaniju i BiH su nas zapravo podsjetili da živimo u seizmički aktivnom području na kojem je moguće da se dogode i jači potresi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

- Bitno je da budemo spremni, a to možemo biti ulaganjem u znanstvena seizmološka istraživanja, te preventivnim aktivnostima koje uključuju dobro planiranje, projektiranje i gradnju prema načelima protupotresnoga graditeljstva te stalno educiranje stanovništva i osposobljavanje operativnih snaga. Usporedbe radi, potres u Albaniji je oslobodio 30-ak puta više energije od potresa u BiH. U BiH radi ovog potresa kod Blagaja se ne očekuju velike štete, eventualno manje u užem epicentralnom području - objasnio je Prevolnik.

Najjači potres u Hercegovini u 92 godine: Dvoje ozlijeđenih
Najjači potres u Hercegovini u 92 godine: Dvoje ozlijeđenih
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a