Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stupa na snagu vojni pravilnik: Uvode cijeli niz novih medalja

Medalje za vojne zasluge po novome su podijeljene u dvije kategorije: Domovinske medalje i Medalje Hrvatske vojske. Osim toga, postoje i medalje za iznimno osobno postignuće...

Krajem tjedna stupit će na snagu novi Pravilnik o vrstama vojnih medalja, postupku i uvjetima njihove dodjele. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović potpisala je još 19. lipnja 2019. novi Pravilnik koji je objavljen u Narodnim novinama 12. srpnja.

Ubuduće se nove vojne medalje dodjeljuju pojedincima za značajan doprinos u izvršenju misija i zadaća OS RH, izvršenje psolova MORH koji predstavljaju značajan doprinos u stvaranju preduvjeta za uspješno izvrešenje misija i zadaća OS RH, izvršenje poslova u stranim oružanim snagama koji predstavljaju značajan doprinos u izvršenju misija ili zadaća OS RH, izvršenje poslova u međunarodnim organizacijama kojima je RH pristupila, a koji predstavljaju značajan doprinos u stvaranju preduvjeta za uspješno izvešenje misija i zadaća OS RH, piše Obris.org.

Medalje za vojne zasluge po novome su podijeljene u dvije kategorije: Domovinske medalje i Medalje Hrvatske vojske. Osim toga, postoje i medalje za iznimno osobno postignuće, a one se razlikuju u dvije kategorije: medalje izvrnosti u izobrazbi te medalje sportskih postignuća. Od ostalih medalja postoje medalje za civilno-vojnu surdanju, medalje za sudjelovanje u operacijama, medalje za vježbe, medalje za pomoć institucijama civilne vlasti i medalja za najboljeg dočasnika i vojnika/mornara godine.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (47)
  • a zakaj diskriminiraju nas lazne ratne invalide. nadal sem se da bu barem medalja za najbolseg laznog ratnog invalida. pak onda medala za najbolsu glumu u kategoriji ptsp-a. nebi bilo lose ni medala za najbolseg doktora koj tvrdi da ptsp ni izljeciv iako se u svetu smatra da je :-)

    16. 7. 2019,   00:33
  • Oće smislit neku medalju i u redu udomljene kike?

    16. 7. 2019,   01:38
  • biće to za kraj mandata...šećer na kraju...

    16. 7. 2019,   00:00