Obavijesti

News

Komentari 2

Sturgeon: Prijevremeni izbori prilika su za neovisnost Škota

Sturgeon: Prijevremeni izbori prilika su za neovisnost Škota

Predsjednik Vijeća Europe Donald Tursk izjavio je da je u utorak obavio uspješan telefonski razgovor s Theresom May, nakon što je je britanska premijerka pozvala na održavanje prijevremenih izbora.

VIDEO

Tusk će predsjedati summitom kojemu će 29. travnja prisustvovati 27 EU-ovih lidera.Oni će se pokušati usuglasiti oko pregovaračkih pozicija o britanskom planu o napuštanju Europske unije 2019., objavio je Tusk na Twitteru. U odvojenom tweetu nekadašnji je poljski premijer napisao: "Brexit je režirao Hitchcock: prvo potres, a potom porast napetosti."Aludirao je na komentar koji se pripisuje slavnome redatelju po kojemu dobar film "treba početi potresom, a potom mora uslijediti rastuća napetost".

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u utorak je rekla kako je odluka britanske premijerke Therese May da zakaže prijevremene izbore za 8. lipnja prilika da Škotska ojača svoj demokratski mandat za održavanje referenduma o neovisnosti. 

May je u utorak neočekivano najavila održavanje prijevremenih izbora u obraćanju ispred svog ureda u Downing Streetu u Londonu. 

"Što se tiče Škotske, ovaj potez je golema pogrešna procjena premijerke", priopćila je Sturgeon, čija je Škotska nacionalna stranka (SNP) zatražila ponovni referendum o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva. 

"To će ljudima dati još jednu priliku da odbace usku politiku (konzervativaca) koja unosi razdor, te da ojačaju demokratski mandat koji već postoji za davanje izbora škotskom narodu oko njihove budućnosti", dodala je škotska premijerka. 

Škoti su 2014. s razlikom od 10 postotnih bodova glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, no SNP želi ponovljeni referendum unutar naredne dvije godine, tvrdeći kako je britanska odluka o izlasku iz Europske unije znatno promijenila situaciju. 

Škotska je na prošlogodišnjem glasanju o Brexitu odlučila ostati o EU-u, no prevagnuli su glasovi Britanije kao cjeline.

Sturgeon je u utorak istaknula i kako smatra da May raspisivanjem izbora pokušava nametnuti "tvrdi Brexit". 

"Konzervativci vide priliku da pomaknu UK prema desno, na silu provedu tvrdi Brexit i uvedu veće rezove javne potrošnje. Ustanimo za Škotsku", napisala je škotska čelnica na Twitteru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca