Obavijesti

News

Komentari 5

Stvarao Führerov kult: 'Ja sam navjestitelj svog gospodara...'

Stvarao Führerov kult: 'Ja sam navjestitelj svog gospodara...'
1

Rudolf Hess bio je Hitlerov najbliži suradnik od 1920. kad su se upoznali u Minhenskoj pivnici. S Hitlerom je bio i u zatvoru gdje mu je on diktirao Mein Kampf. Umro je misterioznom smrću u zatvoru 1987.

VIDEO

Neobična 'mirovna misija' pri kojoj je Rudolf Hess pokušao protiv Hitlerove volje ostvariti pomirenje s Velikom Britanijom stajala ga je slobode do kraja života. Hess je kao izučeni pilot u svibnju 1941. sam poletio avionom iz Njemačke i odletio u Škotsku.  Tražio je da ga povežu s tadašnjim britanskim premijerom Winstonom Churchillom. Međutim, Churchill nije htio pregovarati s Hessom. Završio je u zatvoru iz kojeg nikad više nije pušten...

Rudolf Hess bio je prvi 'Hitlerov učenik', a to je ostao se do svoje smrti na današnji dan 1987. godine. Do samog je kraja nerazborito vjerovao u 'dobre strane' režima. Bio je u potpunosti odan 'kultu Führera'. Bio je prototip totalitarističkog podanika. 

- Odgojen od dominantnog oca, nikad se nije oslobodio ukočene mladenačke plahosti. Disciplinu, ispunjavanje dužnosti, vjernost i poslušnost - ideale jedne ere od kojih je profitirao Hitler - Fritz Hess usadio je u svog sina kao uporište za život. 'Zamjenikov' život karakteriziraju dva lica: uzorni član Stranke koji se borio protiv korupcije i zloporabe položaja u sljedećem bi se trenutku premetnuo u oštra huškača koji je tražio uvođenje kazne batinanjem u okupiranoj Poljskoj. Hrabar i odlučan časnik iz Prvog svjetskog rata prema Hitleru je razvio poniznu odanost - piše u svojoj knjizi Hitlerovi pomoćnici Gudo Knopp.

Hess: 'Hitler je čovjek koji će spasiti naciju'

Hess nikad nije bio glava NSDP-a (nacističke stranke) ali je obilježio od samog početka: fanatično, pobožno, fatalno vjerodostojno. Titula Führer bila je Hessovo djelo.

- No iza njegove vlastite, višestruko krivo shvaćene titule 'Führerova zamjenika' koja je vrijedila samo unutar NSDP-a nije stajala nikakva moć. Hitler nije treba menadžera s vlastitim idejama, nego tajnika koji će dosadan rad u stranci držati podalje od njega. Tako je Hess prije svega bio diktatorov sluga.
Režimski teror nije prikrivao samo hladnim birokratskim njemačkim, nego ga je uvjereno i provodio. Nirnberški rasni zakoni nastali su u Hessovu uredu. Zabrana bavljenja profesijom za židovske odvjetnike i liječnike nosi njegov potpis. Još prije nego što je Hess upoznao Hitlera, prema vlastitim je izjavama bio fanatičan antisemit koji je vjerovao u 'židovsku svjetsku zavjeru' - objašnjava autor Knopp u svojoj knjizi.

Republika koju nitko nije želio: Hitler je ionako uskoro srušio
Republika koju nitko nije želio: Hitler je ionako uskoro srušio

Hitlera je upoznao u svibnju 1920. kad ga je čuo kako u jednoj minhenskoj pivnici drži govor.Hess je, navodi Knopp, bio očaran. Za njega je to bio događaj jednak obraćenju. Činilo mu se da taj čovjek govori baš ono što on osjeća. Iste je noći banuo u sobu svoje prijateljice. 'Kakav čovjek, kakav čovjek', mucao je oduševljen. 'Govorio je neki nepoznat čovjek ne znam mu više ime. Ali ako će nas netko osloboditi od Versaillesa, tada je taj čovjek, taj neznanac vratit će nam čast!'
Ilse Hess poslije je rekla da je njezin suprug ' postao druga osoba, živahan i vedar te da više nije bio potišten i ljut'.

3. Reichsparteitag NSDAP: Hitler, Heß / Foto

- Za Hessa je Hitler bio čovjek koji će spasiti naciju i on je uzeo sebi zadatak da 'spasitelja' nacije dovede do cilja. Hitleru se odmah svidio mladi pomoćnik, koji mu se priključio poput apostola. Unutar još uvijek malene stranke svi su se podsmjehivali dvojici toliko različitih muškaraca... Hess, momak iz građanske obitelji, suzdržan i lijepih manira  i Hitler, agitator skromna podrijetla, koji je na druge ostavljao dojam lukavog grubijana. Ništa nije upućivalo na to da je riječ o budućem njemačkom Führeru i njegovu zamjeniku - piše Knopp.

'Veliki svećenik' Hitlerova kulta

Hitler i Hess uhićeni su zbog sudjelovanja u Münchenskom puču 1923., kada je Hitler pokušao srušiti pokrajinsku bavarsku vladu.  U zatvoru je Hess odležao sedam i pol mjeseci. Tijekom tog perioda, uredio je i pisao Hitlerovu knjigu 'Mein Kampf'. Njegov izravan utjecaj na misaonu tvorevinu koju je Hitler razvio i iznio u ispovjednoj knjizi 'Mein Kampf', tvrdi Knopp, bila je mnogo veća nego što se pretpostavlja. Hess pritom nije bio samo tajnik koji je autorov rukopis kucao na pisaćem stroju nego i savjetnik.

210092150

Nakon dolaska Hitlera na vlast Hess je postao središnja figura režima unatoč svojoj nesposobnosti da vodi Stranku. Njegov utjecaj na mase bio je golem. 

- Hessovi gotovo pobožni govori na radiju, masovna ritualna polaganja zakletvi Hitleru, koja je vodio uz svjetlost baklji i bubnjeve, stranački govori koje je održao plamtećeg pogleda - imali su velikog udjela u kobnoj masovnoj hipnozi. Floskule koje bi na kongresima stranke izvikivao u mikrofon pred 100 000 pristaša danas zvuče banalno - kao npr. kratka rečenica 'Hitler je Njemačka i Njemačka je Hitler'. Takve svečane izjave imale su veliki sugestivnu moć nad suvremenicima.

Savjest stranke: Neporočan i skroman

Hess je isto tako slovio kao puritanac u Hitlerovom društvu, neporočan, pouzdan, uglađen. Mirna savjest Stanke: Hess je jednom, kad je njegov vozač u dežurstvu prijevozne službe natočio benzin u Hessov privatni sportski Mercedes, iznos podmirio iz vlastitog džepa.

'Taj grad je simbol nacističke moći. Treba ga cijelog sravniti!'
'Taj grad je simbol nacističke moći. Treba ga cijelog sravniti!'

- Kod kuće, u vili Hessovih u minhenskom predgrađu u Harlaching, živjelo se upadljivo skromno. Jedini visoki dostojanstvenik Trećeg Reicha koji nije pokušao iskoristit svoj položaj da bi se obogatio. Na proslavi necrkvenog krštenja njegovog sina bila je šačica odabranih gostiju. Crkveno krštenje nije dolazilo u obzir - dvije godine poslije Hess se čak zalagao da se zabrani slanje kršćanske literature vojnicima na fronti. Hitler je bio kum njegovom sinu. Zamjenikov potomak dobit će ime Wolf - Rudiger. Wolf prema ranijem Hitlerovom 'imenu iz rata', i Rudiger prema vjernom junaku iz legende o Nibelunzima - navodi Knopp.

Let u Englesku kao dokaz vjernosti Hitleru

'Zamjenik' lišen političkog utjecaja, kojeg su drugi sljedbenici ismijavali zbog njegove otuđenosti od stvarnosti 1941. godine iznenada je skupio odlučnosti i hrabrosti da usred rata odleti neprijatelju.

- Događaje vezane za njegov legendarni let u Englesku u svibnju 1941. zamagljuje mnoštvo legendi. Jedno je sigurno: Hitler nije znao ništa o sumanutom pothvatu svog 'zamjenika'. Hess je, međutim, znao da Hitler priprema napad na Sovjetski Savez. Kako bi izbjegao opasnost otvaranja druge fronte, nadobudni je Parsifal, potpuno pogrešno tumačeći britanske stavove, pokušao postići sporazum s Engleskom. Sanjao je o tome da kao dokaz svoje vjernosti Hitleru podastre sporazum s Engleskom. Hess je i kasnije bio čvrsto uvjeren u Hitlerovo odobravanje. Umjesto toga Hitler ga je proglasio ludim, pa je Hess upao u agoniju neizvjesnosti koja je trajala sve do njegove smrti - navodi Knopp u svom djelu.

Plemić i vođa britanskih fašista bio je osobni Hitlerov prijatelj
Plemić i vođa britanskih fašista bio je osobni Hitlerov prijatelj

Hessova priča nakon njegova skoka s padobranom u Englesku, uvjeren je autor,, prije svega je opis patoloških stanja. Churchill nije ni pomišljao da se prema Hitlerovu zamjeniku ponaša kao prema parlamentarnom zastupniku. Hessov let u Englesku ni njemu nije odgovarao. Isto tako ni u Washingtonu ni u Moskvi nikako se nije trebao steći dojam da se vode mirovni pregovori. Nakon mnogih saslušavanja, u kojima je Hess stereotipno ponavljao da dolazi u 'misiji čovječnosti', ali da nema novih pobuda, Britanci su ga bez komentara stavili iza rešetaka.

- Na veliko razočarenje britanske vlade Hess nije odao početak napada na Sovjetski Savez - čak ni nakon što su mu dali droge koje potiču govorenje istine. Oni koji su ga saslušavali poslali su poruku u London da Hess vjerojatno nema veze sa stvarnošću. Iz zatvora je poslao oproštajno pismo Hitleru - dokaz potpune duševne rastrojenosti: 'Čovječanstvo nikad nije imalo bolju priliku tako uspješno služiti većem čovjeku i njegovoj ideji nego kao kad služi Vama i Vašoj ideji. Od srca Vam zahvaljujem na svemu što ste mi dali i bili. Pišem ove retke potpuno svjestan da nema drugog izlaza - ma koliko mi se težak činio takav kraj. U vama, moj Führeru, pozdravljam našu Veliku Njemačku, koja će doseći neslućenu veličinu. Možda će moj let unatoč mojoj smrti donijeti mir i sporazum s Engleskom. Živjeli, moj Führer'

Ubojstvo ili samoubojstvo?

Sljedećeg dana bacio se naglavačke niza zatvorske stube. No taj prvi od tri pokušaja samoubojstva nije uspio. Hess je samo slomio nogu.- piše u svojoj knjizi autor.

Nakon kraja rata Hess je sudjelovao je na Nürnberškom sudskom procesu, gdje je osuđen na doživotnu robiju. Tada je imao 52 godine. Zadnje što je rekao sudu bilo je: „Ich bereue nichts!" (Ne žalim ni zbog čega!).

Kaznu je služio u zatvoru Spandau, u Istočnom Berlinu.

Na današnji dan 1987. nađen je mrtav s produžnim kabelom oko vrata. Iako je službeni uzrok smrti samoubojstvo gušenjem, postoje mnoge teorije da je Hess zapravo ubijen. Jedna od njih govori kako je znao previše tajni koje nisu smjele u javnost, te da je za to ubijen,. Druga teorija tvrdi pak da ga je ubila britanska tajna služba. 

Neonacističke skupine svake godine održavaju skupove na dan Hessova rođenja i dan njegove smrti.

Demonstrations on the 31st anniversary of Rudolf Hess

Usprkos činjenici da je Hess pobjegao zrakoplovom u Veliku Britaniju gdje je htio sklopiti pakt sa Saveznicima bivši najbliži Hitlerov suradnik i prijatelj u radikalnim krugovima slovi kao "'mučenik' zbog svog nikad odbačenog nacionalsocijalističkog svjetonazora i činjenice da je u zatvoru proveo punih 46 godina.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti