Obavijesti

News

Komentari 32

Suđenje bivšoj ministrici: 'Sve je to bilo za službene potrebe'

Suđenje bivšoj ministrici: 'Sve je to bilo za službene potrebe'
1

U Zagrebu je počelo suđenje bivšoj ministrici kulture Andreji Zlatar Violić koju se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti jer je nezakonito raspolagala novcem sa službene kartice

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje bivšoj ministrici kulture Andrei Zlatar Violić. Prema optužnici, bivšu ministricu se tereti da je službenom karticom podignula 146.000 kuna koje je beskamatno koristila za svoje privatne potrebe te da je još oko 100.000 kuna potrošila na privatne troškove po ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Sukob interesa: Andrea Zlatar Violić kažnjena sa 16.000 kuna
Sukob interesa: Andrea Zlatar Violić kažnjena sa 16.000 kuna

Zlatar Violić je odmah na početku suđenja izjavila da se ne osjeća krivom za optužbe za zloupotrebu položaja i ovlasti, koje joj se stavljaju na teret. 

- Ne smatram se krivom i ne priznajem imovinsko-pravni zahtjev - kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a na sudu je izložila kako tužiteljstvo raspolaže s neospornim činjenicama da je ministrica raspolagala službenim karticama te da ih je koristila u privatne svrhe, da bi financirala jelo, pilo, novine sebi i bliskim osobama te podizala gotovinu.

Andrea Zlatar Violić: Danima smo brojali riječi u novinama...
Andrea Zlatar Violić: Danima smo brojali riječi u novinama...

Braniteljica bivše ministrice je pak izjavila da je na sudu dokazati da su svi troškovi napravljeni u službene svrhe te naglasila kako 'nije definirano da je službenim karticama zabranjeno podizati gotovinu niti što su to troškovi reprezentacije, kao niti tko bi bili korisnici reprezentacije'.

- Pitanje je kako je Andrea Zlatar Violić mogla znati i svjesno kršiti propis kojim nisu definirani korisnici preprezentacije - obrazlagala je odvjetnica ministrice te najavila da će tražiti oslobađajuću presudu.

Matija Posavec: Andrea Zlatar Violić mora dati sama ostavku
Matija Posavec: Andrea Zlatar Violić  mora dati sama ostavku

Violić Zlatar koja je 2015. godine slomila nogu i provela tri mjeseca na rehabilitaciji, u sudnici se pojavila na štakama i kazala da će i ubuduće dolaziti na ročišta, no da će ostajati koliko joj to zdravstveno stanje bude dopuštalo. 

Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist", iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva. U optužnici stoji i da je za svoje privatne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine.

Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama tužiteljstva potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu.

S gotovo istim optužbama suočio se i njen nasljednik Berislav Šipuš, no njihova su suđenja razdvojena jer Zatar Violić ranije zbog teškog zdravstvenog stanja nije mogla dolaziti na sud. Šipuša tužiteljstvo tereti da je u gotovini podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna "obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu", dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Oboje od početka odbacuju optužbe i tvrde da nisu krivi. Nakon što je Uskok u travnju 2017. podigao optužnicu protiv Zlatar Violić HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto